Szeged és környéke

2016.12.07. 09:40

Amerikát nagyon aggasztja Ahmed H. ítélete

A szír férfit a Szegedi Törvényszék első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek.

Munkatársunktól

Az amerikai  külügyminisztérium rövid közleményt adott ki a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Magyarországon tíz év fegyházbüntetése  ítélt szír férfi ügyében. A közleményben, amelyet Mark Toner  helyettes külügyi szóvivő írt alá, aggodalmukat fejezik ki Ahmed H. elítélése miatt. A szír férfiért a hétvégén Budapesten is tartottak tüntetést.


A Szegedi Törvényszék múlt szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény  bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.  


Az amerikai külügyi közlemény megjegyzi, hogy Ahmed H. részt vett 2015 szeptemberében a magyar-szerb határnál lévő Röszke  közelében a rendőrség és a menedéket kérők összecsapásában, amit szélesebb értelemben véve terrorizmusnak minősítettek. Sürgetik a  magyar kormányt, hogy "független civil társadalmi csoportok  bevonásával átlátható vizsgálatot folytasson" a Röszkénél történtek  ügyében és vizsgálja meg még egyszer Ahmed H. és a hozzá hasonlóan  elítéltek ügyét. "Továbbra is szoros figyelemmel kísérjük majd" az  ügyet - olvasható a közleményben, amelyben teljes névvel szerepel a  szír férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!