Szeged és környéke

2017.09.21. 12:10

Puffasztott rizst esznek csipsz helyett a diákok - ahol átálltak az egészséges büfére, jelentősen csökkent a forgalom

Hamarosan minden iskolai büféből kiszorulnak az egészségtelen termékek: az üzemeltetőnek most már jogi következményekkel is számolnia kell, ha csokit, csipszet, túlcukrozott terméket árul.

– Micsoda? Nincs csoki? Te jóisten! – pattant fel a szegedi Gábor Dénes iskola büféjében a padról Nyári Zoltán, és odament a pulthoz meggyőződni róla, nem vicceltünk.


A 18 éves fiatalembert arról szerettük volna faggatni, mit szól ahhoz, hogy már csak egészséges ételeket lehet vásárolniuk a suliban, de ebből is kiderült, neki még nem tűnt fel a változás. Abból pedig, hogy éppen energiaitalt iszogatott a barátjával, azt is kitaláltuk, hogy nem ő a fő célközönsége a salátáknak és gyümölcskelyheknek.

Levelet kaptak az igazgatók az EMMI-től

– Megvettük tanítás előtt a kinti boltban – mutatott dobozos italára Nagy Dániel, jelezve, ezek után sem jelent majd akadályt, ha olyasmit szeretnének tízóraizni vagy ebédelni, ami egyébként tiltólistás termék a büfében.

Tanítás előtt vették meg a fiúk az energiaitalt. Fotók: Török János


Bár ajánlás már évek óta volt arra vonatkozóan, milyen termékeket áruljanak az iskolai büfékben, ezt az üzemeltetők inkább csak javaslatként fogták fel, amelyet felülírtak a piaci igények. Augusztusban azonban levelet kaptak az iskolaigazgatók az Emberi Erőforrások Minisztériumától egy listával, hogy mit szabad és mit tilos szeptembertől árulni az iskolák büféiben. Azt is jelezték: jogi következményekkel számolhat, aki a csipszadó hatálya alá eső termékeket forgalmaz. Természetesen az átálláshoz kellett egy kis idő, hamarosan azonban minden iskolai büfé az előírásoknak megfelelően üzemel majd.


– Csak olyan édesipari terméket árulhatunk, aminek 40 százalék alatt van a cukortartalma. Ehhez egyesével mindent át kellett nézni, hogy csak ilyen maradjon a polcon – mesélte Lázár Ferenc, aki Szegeden 19 büfét üzemeltet. – Míg a gyömbér megfelel az előírásoknak, a tonik nem, de volt rostos üdítő is, amit el kellett tüntetni. A csoki helyett keksz és müzliszelet van, és sok édes tejtermék.

Idő kérdése, és a diákok átállnak

A vállalkozó elmondta: az új rendszer bevezetése óta 25-30 százalékkal esett vissza az iskolai büfék forgalma. – Bízom benne, hogy idő kérdése, és a diákok átállnak az új termékekre. Tulajdonképpen azt veszik, amit látnak, így most már elviszik a puffasztott rizst is. Persze sok múlik azon, ki milyen családból érkezett. Az elitnek mondott iskolákban eddig sem tudtuk eladni a csipszet, a szakmunkásképzőben viszont, ahol dohányoznak az iskola előtt a fiatalok, nem veszik meg a salátát, inkább a cigizést összekötik egy gyors vásárlással a közeli boltban. Mondjuk az is egy furcsa helyzet, hogy szülői engedéllyel ki kell engedni a diákokat az iskolából dohányozni, én viszont nem adhatok el nekik csokoládét.

Büfé a szegedi Gábor Dénes iskolában. Még hozzá kell szokniuk a diákoknak, hogy változott a kínálat. Fotók: Török János

Tapasztalataink szerint egyébként a Túró Rudi és a tejszelet lett a két kedvelt alternatívája a csokinak – előbbit kért Pigniczki Mercédesz is. – Végül is ez is csokis – magyarázta. Arra a kérdésre, mi hiányzik neki a régi kínálatból, gondolkodás nélkül rávágta: a ropi. Az általános iskolákban a gumicukor eltűnése jelentheti a legfájóbb pontot, és nem csak azért, mert szerették a kicsik elrágcsálni szünetekben.

A gumicukor a legfájóbb pont

– Ötforintos darabáron árultuk. Ennek is volt értéke, hiszen a gyerekek megtanultak vásárolni, ráadásul akármennyire kevés pénzük volt, kaptak valamit érte – fogalmazott Lázár Ferenc. Kíváncsiságból egyébként megfigyeltük, mit vásárol a negyedikes Edvin az Arany János Általános Iskolában. Először savanyúcukor-port kért, hiába. Aztán reménykedve rámutatott egy felső polcon lévő lapos termékre, hogy akkor azt a csokit. Mikor kiderült, hogy müzliszeletet választott, beletörődő arccal annyit mondott: azért az is jó lesz.

A szegedi Arany János Általános Iskolában is megreformálták a büfét.

– Két étkezés között valamelyik szünetben jól esik a diákoknak akár egy kis szelet csoki, keksz, vagy nápolyi – mondta tapasztalatairól Csatordai Balázs, aki eladóként dolgozik Szentesen, a Horváth Mihály Gimnáziumban, az édesapja által üzemeltetett büfében. – Készítünk szendvicseket is, sok zöldséggel és sajttal. Ehhez többféle kifliből, zsemléből választhatnak a fiatalok. A melegszendvicset különösen szeretik. Szezonálisan mindig más és más gyümölcsöt is árulunk az epertől az almáig, narancsig. Tartunk ásványvizet, szénsavas és rostos üdítőket is. Ilyenkor azonban már népszerűbbek a meleg italok, a tea, a kakaó és a forró csoki. Kedvelik a tejes termékeket is a gimisek, például a tejszeletet és a tejberizst – tette hozzá.

 

Van, ahol az otthoni ételt is szabályozzák


Tavaly nagy nemzetközi visszhangot váltott ki egy édesanya Facebook- posztja. Egy ausztrál nő lefotózta, milyen levelet kapott 8 gyerekes barátnője egy óvodából: a szomorú fej ábrája alatt az a szöveg olvasható, hogy csokoládés sütit csomagolt a gyereknek, ami „piros kategóriás" az intézményben, és legközelebb legyen szíves egészségesebb ételt választani a gyermekének. A posztot közzétevő nő azt javasolta egyébként az anyukának, hogy másnap tegyen be a csomagba két sütit, és küldje el a pedagógust a francba. Hogy végül mi lett a történet vége, nem derült ki.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!