Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

10 orvost vesztett idén a klinika

Szeged - Az elvándorlás oka egyértelmű: külföldön megkeresik az itthoni bérük többszörösét. Vegyük az egyik legkedveltebb célpontot, Németországot, ahová csak tavaly 195 magyar orvos érkezett.
 Bérhátrányban

A szakemberek abban egyetértenek, amíg nincs átfogó és nagyléptékű béremelés, a folyamat nem állítható meg. Telegdy Álmos, az MTA tudományos főmunkatársa és a Közép-Európai Egyetem tanára rámutatott: egy közszférában dolgozó bére 2006-ban még 12 százalékkal magasabb, 2012-ben viszont már 30 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy hozzá hasonló, versenyszférában dolgozó bére. A diplomások között 40 százalék volt a közszféra bérhátránya 2012-ben. Különösen a diplomások között rendkívül nagy a lemaradás a versenyszférához képest – valószínűleg ez fontos oka az orvosok egyéb szektorokba és külföldre vándorlásának.

Egy pályakezdő nálunk 170 ezer forint körüli összegért dolgozik, ha ott áll munkába, havi másfél millió forintot vihet haza. És vannak, akik még ennél is többet. Itthon egy radiológus a legrosszabbul fizetett orvosok közé tartozik, ott viszont csúcskeresőnek számít.

A szegedi klinikákról ebben az évben eddig összesen tíz orvos ment külföldre. Tavaly 9, tavalyelőtt 13. Tudományos célú kiküldetésre az utóbbi három évben nagyjából további tízen távoztak. Összesen 820 orvos dolgozik a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban, a rezidensek száma pedig közel kétszáz fő. Pávics László megbízott elnökhelyettes szerint tehát ezek a számok elenyészők, a működésben nem okoz fennakadást az elvándorlás.

– Természetesen a jelenség ettől még okoz gondokat – tette hozzá. Mint mondta, a legtöbben a legrosszabbul fizetett – vagyis nem hálapénzes – szakterületekről távoznak: traumatológiáról, aneszteziológiáról. – Arról, hogy idősebb vagy fiatalabb orvosok távoztak, és hogy kik jöttek helyettük, természetesen vannak adataink, de erre vonatkozóan aktuális statisztika nem áll most rendelkezésemre. Az azonban biztos, hogy új orvosokat alapvetően a külföldre távozottak pótlására veszünk fel.

Szegeden is gondot okoz az elvándorlás. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden is gondot okoz az elvándorlás. Fotó: Schmidt Andrea

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben 70 orvos dolgozik – közülük tavaly négyen mentek el külföldre. – A szakorvosokat nem tudjuk pótolni, mivel nincs jelentkező. Rezidensállásból azonban nyolcat is kaptunk, így létszámgondunk nincs – mondta el Molnár Zsolt intézetvezető professzor.

A traumatológián azonban folyamatosan küzdenek a szakorvoshiánnyal. – Eleve 20 százalékkal kevesebb az álláshelyünk, mint amennyit a minimumfeltételben megszabtak. Az utóbbi 10 évben pedig 9-10 szakorvos ment el tőlünk – mondta el Süveges Gábor főorvos, a SZTE Traumatológiai Klinika tanszékvezető helyettese. Főleg friss szakorvosok és szakorvosjelöltek távoznak, a pótlásuk nagyon nehéz. – A most meghirdetett rezidensi állásokra összesen két jelentkező volt, közülük az egyik végül vissza is lépett – mesélte.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáfár Mónika: ˝jöhetnek a komikus karakterek˝

Tizenöt év szünet után új szerepkörben, vérbeli komikaként láthatja újra a közönség a Dóm téri színpadon Sáfár Mónikát. Tovább olvasom