Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

11 milliárd az utak biztonságára

Csongrád megye - Másfél év alatt 10 megyei csomópontot korszerűsít az állami útkezelő, és összesen 5,8 kilométer szalagkorlát épül.
Jelentősen csökkenhet a balesetek száma a közutakon. Támogatásból több mint 11 milliárd forintot költhet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett utak biztonságára 2014 végéig. Schváb Zoltán közlekedésért felelős helyettes államtitkár múlt heti nyilatkozatában azt mondta: a közútkezelő az elmúlt években elvégzett 77 hasonló beavatkozást, a helyszíneken a halálos balesetek száma a harmadára, a súlyosaké a felére esett vissza. Az országban 69 csomópontban szüntetnek meg baleseti gócokat például kanyarodó sávok építésével, akusztikus burkolati jelek, jelzőtáblák, jelzőlámpák telepítésével. 11 gyalogátkelőhöz kerül terelősziget, gyalogos korlát, tartós burkolati jel. 520 kilométernyi főúton 255 ezer méter korlátot cserélnek stabilabbra, 50 balesetveszélyes külterületi buszmegállóban helyeznek el figyelmeztető táblákat. 355 jelzőlámpás kereszteződésben energiatakarékos LED-ekre cserélik az izzókat, 713 helyszínen járműérzékelőt telepítenek a lámpákra, hogy forgalomtól függően működjenek.

A megyékre lebontott költségvetést csak a kivitelezői tender után konkretizálják, amihez jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányok készülnek, utána a műszaki tervek – tájékoztatott Horváth József, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője. Annyit már lehet tudni, hogy a megyénkben nincs átépítésre váró balesetveszélyes csomópont, mert azokat a rendszeres balesetelemzések alapján korszerűsítették, vagy más állami, illetve önkormányzati és magánberuházásban modernizálták. A tervek szerint a biztonságosabb működés és az energiatakarékosság érdekében Szegeden 8, Vásárhelyen 2 jelzőlámpás kereszteződés fénytechnikáját cserélik. Így a szegedi Csongrádi sugárút és Rókusi körút találkozásánál. Cserélik a szalagkorlátot a 43-as, a 45-ös, a 47-es és a 451-es számú főúton összesen 1,5 kilométeren. 4,3 kilométer új szalagkorlát készül a 45-ös és a 451-es úton. Szeged és Kistelek közelében kerül egy-egy külterületi buszmegállópárhoz figyelmeztető berendezés.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2012. május 22. 08:53
    „A balesetek száma azért csökkent , mert jóformán autót sem látni az utakon, legalábbis Sándorfalván túl Csongrádig !Jó lenne ha a kommunikáción (értsd:önfényezés!) kívül a csomópontok közötti útszakaszokra is költenének !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ásványvízbiznisz: sokan befürödnek

Ősz óta eladó a Vásárhelyi forrásvíz palackozóüzeme. Bebizonyosodott, a siker ebben az üzletben a reklámon múlik. Tovább olvasom