Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

13 minisztert fogyasztott el

Szeged - Aranylakodalmat ülhet Salamon István az újszegedi rendelőjével. Nem maradnak el a gratulációk se: anyukává érő kislányok, nagyszülőkké vált barátok köszöntik szeretett háziorvosukat.
– Képzelje el, hogy ötven év alatt tizenhárom egészségügyi minisztert fogyasztottam el, az államtitkárokat pedig nem is számoltam! – tréfálkozik Salamon István háziorvos. – Így fél évszázad után is szépnek látom a szakmámat. Az évforduló alkalmából sok üzenetet kapok, írnak családok, ahol mindenkit kezeltem. Páciensem volt például  Barát Lajos barátom feleségének nagymamája, ma pedig már a feleség is nagymama.

Salamon doktort kérdezgetik: nem írná-e meg tapasztalatait emlékkönyvben, ő azonban sose akarta. Elmesélni annál szívesebben. – 1964-ben voltam pályakezdő a vásárhelyi kórházban, ahol Winter Miklós volt a belgyógyászat vezetője. Elhivatottan tanított bennünket, sokszor még ma is abból a kútból merítek, amit ő ásott ki. Amikor meghalt, mondtam a kollégámnak a temetésen, hogy én mennyire gyászolom Winter főorvos urat, mert nagyon sokat tanultam tőle. Erre az volt a válasza: Mi meg mindent!
 
A ma is praktizáló Salamon István sok történetet tud mesélni az elmúlt fél évszázadból. Fotó: Karnok Csaba
A ma is praktizáló Salamon István sok történetet tud mesélni az elmúlt fél évszázadból.
Fotó: Karnok Csaba

Az újszegedi rendelő ma is ugyanaz, ahol Salamon István elkezdte praxisát, de jócskán megváltozott az évtizedek során. – Kezdetben borzalmas állapotok uralkodtak. Ha a vizsgálat után felállt a hölgy, akkor jött vele a pad is. Azaz a pad maradt, és jött a harisnya, csak lyukasan. Kedves emlékem: Csergő főorvossal ügyeltünk, Borbély Gyurka volt a sofőr. Mennünk kellett beteghez, Gyurka nyugtatott, hogy nem kell félni, nem akadunk el! Az Etelka soron akkor még szántás volt csak, egyszer csak megszólal Gyurka, hogy bekapcsolta a terep fokozatot, de az autó meg se mozdul. Kiszálltunk hát Csergő főorvossal, próbáltuk betolni, semmi. Úgyhogy elindultunk telefont keresni. A 60-as években hivatalos helyeken ha volt. Végül sikerült kihívni a tűzoltókat, ők emelték ki a kocsinkat. Később Moszkvics 403-assal jártunk ki a beteghez. Szólt az ügyeletes sofőr, hogy viszi holnap műszakiztatni az autót, és elő kell kerítenie a csavarkulcsot. Kérdeztem, hogy minek neki, most akarja megjavítani? Nem, felelte, most akarom leszedni a rendszámtáblát – mesélte Salamon doktor a kezdetekről.

– Azért a mostani generáció élete sokkal kényelmesebb. Emlékszem, régen kézzel írtuk a statisztikákat. Később már a gép kiírta, hogy türelem, és hat perc múlva kiadta az eredményt, amin mi két hétig dolgoztunk. Hat percet éppen tudtunk várni! Egyszer volt itt egy informatikus, nagyon brillírozott. Elkezdtem fejtegetni neki, hogy az volna az ideál, ha olyan ember lenne itt, aki úgy tudna megjavítani a számítógépen minden malőrt, mint ő, és úgy tudna gyógyítani, mint én!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drakula első tánca a Hungiban, az utolsó a Dóm téren lesz

Drakula első tánca a Hungiban, az utolsó a Dóm téren lesz
A Szegedi Szabadtéri Játékok Valentin-napi akciója még tart: most minden, A bolygó hollandira szóló páros jegy vagy bérlet mellé Hungi-belépőt adnak ajándékba. (X) Tovább olvasom