Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

1500-an tüntettek Szegeden az internetadó ellen: felzúgott az Orbán takarodj!

Szeged - A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy gigás netet nem veszünk! - zúgta kedd este Szegeden az internetadó elleni tüntetésen a mintegy 1500 fős tömeg.
„Szegeden is megmutatjuk, hogy nemet mondunk a netadóra! Nem fogadjuk el a 700 forintot sem!" Ez a felhívás terjedt hétfő óta a Facebookon. Nagyon sokan gyűltek össze kedd este a Victor Hugo utcai Fidesz-székháznál, ahol Szalai Balázs szervező arra kérte a tüntetőket, tegyék a magukkal hozott használt számítógép-alkatrészeket az épület bejáratához. A lépcső hamar megtelt monitorokkal, klaviatúrákkal és kábelekkel. Hat óra után nem sokkal már olyan sokan voltak, hogy elfoglalták az úttestet, nem tudtak áthaladni az autók. Ekkor már zúgott a "Demokráciát!" és a "Mocskos Fidesz!" rigmus.
Egy fiatalember azt mondta mellettem, hogy nem a lépcsőre kellene letenni az alkatrészeket, hanem az ablakon kellene bedobni. A mintegy 1500 tüntető átvonult a Klauzál térre, ahol a szervezők kérésére mindenki magasba tartotta a világító mobiltelefonját. Itt már azt skandálta a tömeg, hogy "Fidesz maffia!", "Rablóbanda!" és felzúgott az "Orbán takarodj!", amire egy férfi rákontrázott, "Lázár takarodj!".

Fotó: Tudósító | Berk Bence Barnabás
Fotó: Tudósító | Berk Bence Barnabás (A teljes méretért kattintson a képre)

Mindenki fizethetné a havi 700 forint netadót

150 forint internetadót kellene fizetni gigabyte-onként a kormány eredeti elképzelése szerint. Ha valaki megnéz két Orbán Viktor-videót a YouTube-on, vagy letölt egy közepes minőségű filmet a netről, már meghaladta az egy gigabyte-ot. Az adótörvény-javaslathoz hétfőn benyújtott fideszes módosító szerint az internetadó felső korlátja magánszemélyeknél havi 700 forint, üzleti előfizetéseknél pedig havi 5000 forint lenne.

A többségében hazai kis- és középvállalkozásokat tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség tegnapi közleménye szerint nemcsak az eredeti, de a módosító javaslat is súlyosan szembemegy az internetszolgáltatás eddigi fejlődésével. Szerintük a tervezett adó olyan mértékű többletterhet okoz, amely ellehetetlenítheti a szolgáltatókat, de a legnagyobb vesztesek az internetet használó ügyfelek milliói lehetnek. A szövetség szerint lényegében minden egyes előfizetőre a maximális adómérték jutna, mert a maximált mértéket – 5 gigabyte – gyorsan el lehet érni havonta.

Az egyik nagy internetszolgáltató árlistája szerint a legolcsóbb, 10 Mbit/másodperces, korlátlan adatforgalmú elérés havonta 4050 forintba kerül, erre jönne 5 gigabyte után a 700 forintos internetadó. A bűvös felső határt gyorsan el lehet érni, 5 gigabyte forgalom már hírek olvasásából is összejön egy hónap alatt. A 700 forintos tehernövelés a 4050 forintos internet-előfizetést „csak" 17 százalékkal drágítja, aki mobilnetet használ, már 23 százalékos emeléssel számolhat. A céges előfizetők még rosszabbul járnak. A most 8000 forintos csomag a cégeknek több mint 60 százalékkal kerül majd többe.

- A kormány azt gondolja, hogy mindent le lehet nyeletni az emberekkel. Ne nézzenek bennünket hülyének! Bármit is mondjon a kormány, a szolgáltatók át fogják hárítani a felhasználókra a többletköltségeket - mondta a megafonjába a szónok, a szegedi egyetemen oktató Kékesi Márk, amire egy dühös tüntető beordította: "Orbán hazudik!". Kékesi szerint már nem lehet mindent lenyeletni a magyar emberekkel. Szótagolva is elmondta, "Nem le-het!", amit többször megismételt a tömeg. - Ne mossák össze a kezdeményezésünket olyan erőkkel, amelyek már többször bizonyították, hogy alkalmatlanok a kormányzásra - hangsúlyozta a szónok, majd megint megkérte a tüntetőket, hoy tartsák magasba a mobiljukat. Ekkor érkezett meg a térre három fiatal, akik egy nagy táblát emeltek fel, amelyen az állott: "Mennyi bőrt akartok még lehúzni rólunk?". A táblát rókabőrökkel díszítették fel. A "Nem fizetünk! Nem fizetünk!" rigmus skandálása közben indult tovább a menet a Rákóczi térre, a megyeházához. A menet élén két fiatal egy uniós zászlót vitt, de volt, aki magyar, más árpádsávos zászlóval sétált. A rendőrök gondosan felügyelték a demonstrációt, a Széchenyi téren és a Kossuth Lajos sugárúton leállították, elterelték a forgalmat.

A Kossuth Lajos sugárúton többször felharsant a "Ria-ria Hungária!" A megyeháza előtt megint mindenki feltartotta a mobilját. Amikor Szalai Balázs megkérdezte, hogy átért-e, itt van-e mindenki, az első sorban állók azt felelték, hogy igen, csak a Fidesz hiányzik. - 25 éve azt nézem, hogy az éppen aktuális hatalom hogyan sajátítja ki a közmédiát. Az intézményesült korrupció politikai oldaltól független - mondta beszédében Szalai Balázs, majd megkérdezte a tüntetőktől: "Idegen ügynökök vagytok?", amire egyszerre ordították a téren lévők, hogy "Nem!". Felharsant a "Vesszen a netadó!" rigmus, majd egy fiatalember, aki az első sorban állt, szavalni kezdett: "A magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy gigás netet nem veszünk!" Ez annyira megtetszett a szervezőknek, hogy odaadták neki a megafont, s abba is elmondta költeményét. Vele együtt visszhangzott a tömeg. A körülbelül egyórás tüntetés végén a demonstrálók elénekelték a Himnuszt. Majd Szalai Balázs bejelentette, hogy pénteken este 6 órakor a Széchenyi téren rendeznek tüntetést.

Most ne!

Most inkább ne legyen újabb Békemenet, ne tessék konfrontálódni az internetadóra érzékeny fiatalokkal – ezt kérte a hírek szerint a Fidesz vezetősége a több százezres kormánypárti szimpátiatüntetések szervezőitől. Ők civil voltukat szokták hangsúlyozni, így elvileg megtehetnék, hogy azért is összehoznak egy felvonulást. Nem teszik. Biztosan azt gondolják, az már erőltetett menet lenne.

Bakos AndrásDVD-lemez eladó! Bontok egy sört...


Nagyon sokan kommentálták az internetadóval kapcsolatos híreket a világhálón. Ezekből szedtünk össze egy csokorra valót:
„Nem hárítják át, de magánszemélyeknél 700 forint a plafon. Bontok egy sört..." – írta egy hozzászóló. „Ez éppen olyan egyértelmű, mint a tranzakciós adó! Azt is egyértelműen mi fizetjük!" – szólt hozzá egy cikkhez Kövesi Károlyné. „De jókor találták ezt ki... Amikor a cégek átálltak az online kasszára... Persze húzzatok le a kisvállalkozókról még pár bőrt..." – írta Pálházi Andrea. „Volt internet szolgáltatóként tudom, hogy ezt máshogy nem lehet kigazdálkodni, csak ha a végfelhasználó fizeti... Ez evidencia, hogy az ügyfelekre lesz terhelve... És a kérdés, hogy a free wifi pontok ezek után mennyire lesznek életképesek? Szállodákban, kávéházban búcsúzzunk el az ingyenes nettől... Egy város főterén működő ingyenes kapcsolatban milyen adatforgalom generálódik és ezáltal milyen adó? Vagy ahol kormánypárti a vezetés ott nem adóznak majd?"– írta Molnár Gábor. „Az ATM-nél is fizetek azért, hogy megkapjam a saját pénzem és még sorolhatnánk, mennyi dolog után adózunk duplán" – szólt hozzá Fodor Tamás. És néhány rövid komment: „Sok hülye troll!", „Mennyi torrentező!", és a gyöngyszem: „DVD-lemez eladó!".


A hivatalos tüntetés hét óra előtt néhány perccel véget ért, a tömeg feloszlott. A demonstrálók kisebb csoportja - körülbelül 100 fő - visszament a Victor Hugo utcába, a Fidesz székház elé.

A korábban a székház ajtaja elé helyezett számítástechnikai eszközökkel feldíszítették az ajtót. A rendőrség figyelemmel kísérte az eseményeket, de nem kellett beavatkozniuk. A tüntetők beszélgettek, az eseményt és a beszédet elemzték, végül a Viktor Hugo utcából is távoztak.


Szegedi tüntetés az internetadó bevezetése ellen. Fotó: Frank Yvette (galéria)

18.50 - "A magyarok Istenére esküszünk, esküszünk, hogy gigás netet nem veszünk!" Majd az esemény zárásaként a tüntetők elénekelték a Himnuszt.
Szervezői végszó: akinek továbbra sem tetszik a 700 forint, azokat varjuk pénteken a Széchenyi téren.

18:45 - Szalai Balázs "coming outolt", mint szoci bérenc, libsi, cigány, zsidó. Ezekkel a jelzőkkel illették a szervezőket - mondta. Az intézményesült korrupció oldaltól független - mondta.


18.37 - Lassan megérkeznek a tüntetők a Megyeháza elé, valaki szerint túl gyorsan vonultak. Mások vajaskenyeret ennének. A szervezők azt mondják, kevesebb emberre számítottak. Csendben várják a tömeg végét, közben megint mindenki a magasba tartja a mobilját. "Mobilokat a magasba!"

18.30 - "Nem kell netadó!" "Ingyen sör!" "Fidesz maffia" "munkahelyet!" Ezeket kiabálják a tömegben kisebb csoportok, a nagyobb rész csendesen vonul keresztül a Széchenyi téren. A rendőrség lezárja a Kossuth Lajos sugárutat, és fokozatosan a többi utcát is a Széchenyi tértől a Rákóczi térig.

A nagy létszám miatt változik az útvonal: a Széchenyi téren keresztül vonul a tömeg a Rákóczi térre. Telefonokkal világítva kiabálják: "nem fizetünk!"

Szegedi tüntetés az internetadó bevezetése ellen. Fotó: Frank Yvette (galéria)

18.20 - A kormány azt gondolja, hogy a tömegek torkán bármit le lehet nyomni, mert eddig nem ütköztek nagyobb ellenállásba. Nem hiszik el, hogy a szolgáltatók nem a fogyasztókra terhelik majd rá a többlet költségeket" - hangzott el Kékesi Márk szervezőtől. - Orbán azt gondolja, hogy ezt is le lehet nyeletni a néppel. Most telt be a pohár, nem lehet mindent lenyeletni a magyarokkal!

18:17 - A Klauzál téren mindenki felemelt mobillal világít, a csendet egy közelben parkoló autó szirénája törte csak meg. Majd újra kedték az "Orbán takarodj" skandálását. A szervezők a Klauzál téren mondanak beszédet.

18.10 - "Fidesz-maffia", "Orbán takarodj" kiabálja a több száz fős tömeg, ami elindult a Kluazál tér felé.

18.05 - A szervezők hangosbeszélőn kérik a jelenlévőket, hogy aki hozott magával számítástechnikai eszközt vagy alkatrészt, az helyezze el azt az iroda bejáratánál. Már több százan vannak a Victor Hugo utcában, ami nincs lezárva, autók haladnak el az utca két oldalán álló demonstrálók között.


Az internetadó bevezetése elleni tüntetés a budapestihez hasonlóan kedd este hat órára volt meghirdetve. Úgy tudjuk, ezzel egy időben még Nyíregyházán, Pécsen, Kiskunfélegyházán, Vácon, Debrecenben, Békéscsabán, Komlón és Varsóban tartanak demonstrációt.

17.55 - Fél hat óta gyűlik a tömeg a Victor Hugo utcában. Az internetadó bevezetése elleni szegedi tüntetést a Fidesz székház elé szervezték. A Facebookon meghirdetett eseményre közel ezren jelezték, hogy elmennek. Számításaink szerint közel kétszázan vannak most a helyszínen.

Szegedi tüntetés az internetadó bevezetése ellen. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Korábban

„Szegeden is megmutatjuk, hogy nemet mondunk a netadóra! Nem fogadjuk el a 700 forintot sem!" Ez a felhívás terjed hétfő óta a Facebookon. A szervezők arra biztatják a résztvevőket, hogy: „hozz magaddal bármilyen számítástechnikai alkatrészt a szegedi Fidesz iroda elé!" Ugyanakkor hangsúlyozzák, tüntetésnek nem célja sem az anyagi károkozás, sem az erőszak.

Tervezett útvonal: Victor Hugo utca (Fidesz-székház) - Klauzál tér - Kígyó utca - Tisza Lajos körút - Anna kút - Kossuth Lajos sugárút - Rákóczi tér.

Mint Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő portálunk megkeresésére elmondta, nem kell engedélyeztetni a szervezőknek az eseményt, csak bejelentési kötelezettségük van. Ennek ma, kedden délelőtt eleget is tettek a felhívás kezdeményezői. Kedd délelőtt 11 óráig a Facebookon 770 ígérték, hogy elmennek, 300-an azt írták, talán.

Budapesten sokan voltak
Budapesten sokan voltak

Egy későbbi tüntetés is „szervezés alatt van" az ügyben, pénteken 18 órára a szegedi Széchenyi térre várja a tiltakozókat egy másik csapat. „Ez az adó korlátozná a szólásszabadságot és az alapvető emberi kommunikációt. Több ezer forintos terhet jelentene a családoknak! Ebből nem kérünk!" Itt 1100-an írák, hogy elmennek, 370-en, hogy talán.

Az ország több városában lesznek tüntetések ma, illetve a héten, ide kattintva megtudhatja, hogy hol.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ahogy tetszik: maga a színház

Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékának szereplői tartottak közönségtalálkozót kedden a Somogyi könyvtárban. Tovább olvasom