Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

150 év biciklitörténet

Szeged. Biciklik gurulnak nyáron címmel látható veterán kerékpáros kiállítás a szegedi Móra-múzeumban.
Harminchat, többségében magángyűjteményből származó matuzsálem mutatja be a jármű elmúlt 150 évének biciklitörténetét. Látható egy 1860-as öntöttvas velocipéd, a „Csontrázó", valamint a híres versenykerékpáros, Mark Cavendish 2010-es Tour de France-on használt gépe is. Siklósi Gábor, az egyetem zeneművészeti karának főiskolai docense és Dinnyés Ádám ütőhangszeres hallgató egy Csepel kerékpáron dobbemutatót adott elő a pénteki kiállításmegnyitón.

Biciklik a múzeumban. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága vezetőjének beszéde után Török József Jacky, a kiállítás szegedi ötletgazdája, kerékpárgyűjtő felelevenítette: 1941 óta szerelmese a biciklinek, amikor élete első használt járművét megkapta. Köszöntötte fővárosi gyűjtőtársait, Szeged egykori versenyzőit, a kerékpáros kultúra életben tartóit. Juszkó Jánosról, a legnagyobb szegedi versenyzőről elmesélte: mivel a válogatott pesti edzésére sietve lekéste a vonatot, feltekert a fővárosba, és úgy vett részt a tréningen. A budapesti Varsa Endre kerékpárgyűjtő felhívta a figyelmet egy bambuszból készült kétkerekűre és a kollekciója világon egyedülálló gyöngyszemeire: a kerékpárgyáros Velvárt Nándor személyes használatára gyártott darabra és a kézzel egyedileg készített Csepel VL 01-re.

Olvasóink írták

  • 2. JoyceLynn_Aryan_Nation_Campbell 2012. május 12. 14:04
    „Június 24-ig.”
  • 1. szegarazs 2012. május 11. 22:59
    „Egy lényeges infó kimaradt: meddig látható a kiállítás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészetek hídja a piaci nagycsarnokban

Brzózka Marek fiatal szegedi szobrászművész műveiből nyílt kiállítás Szegeden, a Mars téri piac nagycsarnokának egyik átkötő hídján. Tovább olvasom