Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

172 ezer vakcinát várnak a régióba

Egyelőre nem tud új H1N1-fertőzöttekről a régiós ÁNTSZ, de az iskolákban már speciális szerrel takarítanak minden felületet. Az új típusú influenza elleni vakcinából várhatóan október közepén érkezik az első szállítmány a régióba.
A július végén megbetegedett szegedi családon kívül – amelyről lapunkban is beszámoltunk – egyelőre nem tud az ÁNTSZ új H1N1-fertőzöttekről a dél-alföldi régióban. Új esetekről csak kósza hírek érkeznek aggódó szülőktől és az iskolákból, de eddig mindegyikről kiderült, hogy vaklárma – mondta el tegnap Tombácz Zsuzsanna régiós járványügyi osztályvezető. Az országban jelenleg már legalább 5 új járványgócról – többnyire iskolákról – tudnak a szakemberek.

A járvány megelőzése érdekében a szegedi iskolákat takarító SZINT Kft. naponta tisztítja speciális tisztító-fertőtlenítő szerrel az összes „összefogdosható", és így a vírus terjedésére alkalmas felületet. Emellett az iskolai ebédlőkbe is kézfertőtlenítőket és az ilyenkor ajánlatos higiéniai szabályokat bemutató plakátokat helyeznek ki.

Tombácz Zsuzsanna azt is elmondta: a régiónak szánt, a rizikócsoportok számára ingyenes, szezonális – azaz „normál" – influenza elleni 172 ezer vakcinát október 5-étől szállítják ki pesti központból. A H1N1 elleni oltások 15-e környékén érkeznek, várhatóan hasonló számban. Ez utóbbiból azonban – igény szerint – még később is kapnak kisebb szállítmányokat. Az igényeket, illetve a leginkább veszélyeztettek számát a háziorvosoknak kell majd felmérniük. Az viszont csak a szeptember közepén tartott minisztériumi egyeztetés után derül ki, ki is tartozik a rizikócsoportba – azaz ki kaphatja meg ingyen a védőoltást.

Olvasóink írták

 • 2. 19701230 2009. szeptember 13. 11:31
  „egyre jobban azt érzem , nem oltattom be magam és családomat”
 • 1. lidocain 2009. szeptember 12. 11:03
  „Nem várnak 60 napot a biztonságosság megítéléséhez
  Miközben a héten a veszprémi kórházban megkezdték az oltóanyag 3-18 éves ,,önkéntes" (?!) gyermekeken való kipróbálását, az ÁNTSZ illetékese elmondta, hogy a tesztelésben részt vevő személyeknél 21 napig várnak az ellenanyagok megjelenésére a vérben - ezzel igazolhatják majd a vakcina hatékonyságát. A biztonságosság megítélésére szerinte 60 nap szükséges. Ezt az időt azonban nem fogják megvárni, hanem az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) már előtte megadhatja a forgalomba hozatali engedélyt.
  Vajon miért sietnek ezzel annyira? Miért ,,kell" mindenáron és minél gyorsabban megkezdeni az emberek tömeges oltását? Miért tekintenek kísérleti alanyoknak bennünket, hiszen oltani készülnek, mielőtt kiderülne, hogy biztonságos-e az oltóanyag?
  Szeptember 3-án reggel a Kossuth Rádió műsorában Falus kijelentette: ,,A tömeges oltási kampány október első hetében el fog kezdődni." Ezt így is értelmezhetjük: tetszik vagy nem tetszik, mindenképpen oltani fogunk...
  A nagy-britanniai közegészségügyi hatóság (Health Protection Agency) bizalmas levélben figyelmeztetett 600 szakembert, a szigetország vezető neurológusait: az újinfluenza ellen tervezett, tömeges oltások után készüljenek fel egy komoly idegrendszeri betegség nagyobb számú jelentkezésére. A Guillain-Barre szindrómáról (GBS) van szó, amelynek kialakulását elősegítheti a vakcina alkalmazása. A betegség az idegeket támadja meg, bénulást okoz, még a légzőrendszert is megbéníthatja, vagyis végzetes lehet.
  A kiszivárgott bizalmas levelet augusztus 15-ei számában közzétette a Daily Mail című lap. Megtoldotta persze azzal a cseppet sem szónoki kérdéssel: a hatóság miért nem tartotta szükségesnek, hogy figyelmeztesse minderre a lakosságot, még mielőtt megkezdenék több millió ember, köztük gyerekek oltását?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félezer feljelentés 8 hónap alatt

Szeged - Az év első 8 hónapjában 555 szabálysértési feljelentést tettek. Tovább olvasom