Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

17 milliárdot költhetnek a disznók kényelmére

Csongrád megye - Duplájára, 17 milliárdra nő idén a keret, amelyből azokat a sertéstenyésztőket segítik, akik az állatvédelmi törvény előírásainál jobb körülmények között tartják jószágaikat. Az orosz embargó miatt mélyponton van a hízó ára Európában, ezért ez a segítség most különösen jól jön.
8,62 milliárd forintos, kocákra költhető állatjóléti támogatást is kapnak idén a hazai tenyésztő gazdaságok, a már szokásos, 8,5 milliárdos sertésjóléti támogatás mellé – jelentette be a hét végén Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa. Így idén összesen több mint 17 milliárd forintot kapnak ilyen formában a sertéstartók. Az elosztási metódusnak az engedélyezését tavaly ősszel kérte a kormány az Európai Bizottságtól, január végén hagyta jóvá az Unió. Öt éve a sertéseknél még 6 milliárd volt az állatjóléti támogatás. Az FM engedélyt kapott arra, hogy 2016-tól a kocákra vonatkozó, most bevezetett keret 10,3 milliárdra nőhessen. A kocákra egyenként maximálisan 38 ezer 580 forint kapható, a keret idén 222 ezer jószágra, 2016-tól 268 ezerre lehet elegendő.

A jóléti támogatás igényléséhez a tenyésztőnek igazolnia kell, hogy az állatvédelmi törvényben előírtnál jobb körülmények között tartja a jószágait: például nagyobb férőhelyet biztosít, szellőztetést, szalmát használ, ivóvíz minőségű vizet itat. A támogatás azért jár, mert ezek az „extrák" pluszkiadásokkal járnak, amelyek máshogyan valószínűleg nem térülnek meg. Az eddigi 8,5 milliárdos sertésjóléti támogatást az értékesített hízók száma, a vállalások teljesítésének igazolása alapján fizették ki. A tenyésztők feltételezik, a kocákra vonatkozó támogatást is hasonló kritériumok alapján lehet majd igényelni.

A sertéseknek adható „extrák juttatások
A sertéseknek adható „extrák juttatások" csak a támogatással térülhetnek meg. Illusztráció: Karnok Csaba

– Örülünk ennek az új támogatási formának, tényleg sokat segít, főleg most, hogy az orosz embargó és az ukrán válság miatt december eleje óta mélyponton van a hízó ára Európában: 330 forint, miközben nyolc-tíz hónapja még 450 is volt – mondta lapunknak a hódmezővásárhelyi Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnökségi tagja. – Sajnálatos, hogy főként Brüsszel miatt eddig kellett várni erre a rendelkezésre. Most az lenne jó, ha a kormány rövid idő alatt megjelentetné a végrehajtási rendeletet is, mert a részleteket még nem ismerjük. Az is segítene, ha ezt a pénzt nem jövőre kapnánk meg, hanem időszakonként fizetnék, mondjuk negyedévente – tette hozzá Fekete Balázs.

Az új támogatás a tárca által elindított sertésprogram része, ugyanúgy, ahogyan az élő és félsertés áfájának 5 százalékra való csökkentése volt tavaly. A KSH adatai szerint 2013 decembere óta újból 3 millió fölé emelkedett a sertések száma Magyarországon. Decemberben 3 millió 136 ezres volt a hazai állomány.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizottság is a régi igazgatót támogatja

Véleményezte szerdán a közgyűlés kulturális és oktatási bizottsága a Tisza-parti Általános Iskola igazgatói székére pályázó jelöltet.v Tovább olvasom