Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

196 millióval csökkent a színház támogatása

Szeged - A tavalyinál 196 millió forinttal kevesebb állami támogatást kapott a Szegedi Nemzeti Színház, a megemelt önkormányzati apanázsnak köszönhetően mégis egyenesben maradhat a teátrum.
A január 1-jén hatályba lépett előadó-művészeti törvény alapján idén 196 millió forinttal kevesebb állami támogatást kapott a színház, mint tavaly. Ettől az évtől kezdve ugyanis a színházak számára megítélt állami támogatást két adatból számítják ki: egyik felét az előző évi önkormányzati támogatásból, másik felét az adott teátrum két évvel korábbi fizetőnézőszámából. Szegeden az elmúlt évtizedben a színház önkormányzati támogatása más városokhoz képest alacsony volt, de ez eddig nem jelentett problémát, mert – a sajátos számítási szabályok miatt – az állam relatíve sok pénzt adott. Az új törvény többek között az ilyen helyzetek elkerülésére született, mert azok a városok, ahol a színház helyi apanázsa meghaladta az államit, megelégelték, hogy például Szegeden kétszer annyit adott a kormány, mint az önkormányzat.

2008-ban még nem tudhatták a színházak, hogy idén majd annak a naptári évnek a fizetőnézőszáma is számít az állami támogatás meghatározásakor, ezért nem is tulajdonítottak az adatnak túl nagy jelentőséget. A szegedi színháznak 2008-ban, az igazgatóváltás évében mindössze 79 ezer fizetőnézője volt. A korábbi évhez viszonyított csökkenésnek az is oka volt, hogy az évadonként szokásos két gyermekelőadás közül 2008/2009-ben mind a kettő az évad második felére, azaz már 2009-re esett, és ez 2008-ra eleve 7 ezer nézővel kevesebbet jelentett.


– 2009-ben a több gyermekelőadás és a 20 százalékkal magasabb előadásszám miatt az előző évhez képest 31 százalékkal, közel 104 ezerre nőtt a fizetőnézőink száma. Mivel azonban a nézőszámalapú támogatás a két évvel korábbi adatokat veszi figyelembe, ennek a jelentős növekedésnek a gyümölcsét csak 2011-ben élvezhetjük majd – magyarázza Gyüdi Sándor. A színigazgató szerint komoly aggodalmat okozott, amikor az ősszel kiderült, hogy 196 millió forinttal kevesebb lesz idén az intézmény állami támogatása. A problémára végül megoldás született: a város a tavalyi 341 millióról idén 512 millió forintra emelte a teátrum önkormányzati támogatását.

– Ez kétszeresen is jó: erre az évre betömték a hiányt, 2011-ben pedig már a megemelt önkormányzati támogatás után jóval nagyobb állami támogatás várható – fogalmaz Gyüdi, aki úgy látja, eredményes volt az a stratégiájuk is, hogy a nagyobb nézőszám érdekében nem emeltek árat, viszont jelentősen bővítették a kedvezmények körét, és számos akciót hirdettek.

Kompenzációt ajánl az OKM

– Az Oktatási és Kulturális Minisztérium erre az évre elkülönített egy 800 millió forintos keretösszeget azon színházfenntartó önkormányzatok kompenzálására, amelyek az új törvény által előírt finanszírozás alapján rosszul jártak. Ebből a keretből mi is szeretnénk kompenzációt elnyerni, hogy a bennünket ért hátrányt minél jobban csökkenthessük – mondja Solymos László, Szeged kultúráért felelős alpolgármestere.

Olvasóink írták

 • 4. interpaul 2010. március 04. 08:54
  „Csirén hozzászólásához.
  Olvasod a Délmagyart, Csirén? Mert ha olvasnád, pontosan tudnád, hogy "nagyszerű" napilapunk nem bánik épp kesztyűs kézzel a Színházzal - próbáltam óvatosan fogalmazni.
  Akkor pedig miért gondolod, hogy szamaritánus módjára besegít nekik - ahogy írtad - egy-két előadásra kedvezményes áron jegyet árulni?! Hidd el, kőkemény, kölcsönös előnyökön alapuló üzlet áll mögötte. Azt meg miért tiltaná törvény vagy Kegyed etikai érzéke??
  Pajesznek: a kuponos prospektust én nem láttam. De szívesen vennék belőle.”
 • 3. pajesz 2010. március 04. 08:43
  „Miért, Kedves Csirén!
  A tejüzem nem ad el több zacskós tejet, ha akciósan adja mondjuk a sarki közértben? Attól még nem savanyodik meg hamarabb!
  Ha a nézőszám pedig úgy (is) növekszik, hogy ügynökök felkeresnek munkahelyeket, akkor azt mondom, hogy Gyüdiék -elismerés érte, még ha névtelenül csak szapulni divatos, nem pedig dicsérni - mindent megpróbálnak megtenni, hogy nagyobb állami támogatáshoz jusson az intézményük, a mi városunk színháza.
  Egyébként az ügynökök nem jegyeket, hanem kupon katalógust árulnak. Nem 500, hanem 5000 Forintért, csak a történelmi hűség kedvéért. Én karácsonyra vettem rokonnak ajándékba, nagyon bevált!”
 • 2. Csirén 2010. március 03. 15:33
  „A nézőszám úgy növekszik, hogy ügynökök felkeresik a munkahelyeket, és 500.-Ft-ért adják a jegyeket, valamint a DM szervez egy két előadásra kedvezményes áron nézőket. Saját tapasztalat, mindkét eset.”
 • 1. Pinaman 2010. február 27. 20:33
  „aze mert senkit sem erdekel, laccik a komentek szamabol is, nyissanak a helyen egy jo teszkot, lenne ott tomeg mingyart”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évszázados fogyókúrán az alföldi városok

Az alföldi városok a legnagyobb vesztesei az utolsó 100 év gazdasági és társadalmi változásainak. Tovább olvasom