Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

200 éves házak között Szegeden

Szeged - A legrégebben épült házakban jártunk, ahol többek között hintóbejárót, régi cselédlakásokat, eredeti vörös márványból épült lépcsőházat, valamint lefejezett sasokat találtunk.
„Műemlék-jellegű Grünn Orbán-ház copf stílű. Az 1810-es években épült, itt működött Szeged első állandó nyomdája" – olvasható a Széchenyi tér 13. szám alatti ház falán. A 200 éves épületben a nyomdának már semmi nyoma, most nyolc család lakja, és Ibolya De Muynck szerint nem sok minden emlékeztet benne az 1800-as évekre.

– Befalazták a boltívet, ami hajdan hintóbejáró lehetett – mondta az év egy jelentős részét Belgiumban töltő nő, aki szerint a ház udvarra néző lakásai korábban cselédlakások lehettek. – Több lakásban most sincs mellékhelyiség, így a lakóknak a körfolyosóról nyíló vécébe kell járniuk – mutatott a mellékhelyiség ajtajára Ibolya.

200 éves szegedi lakások, galéria

A Tisza Lajos körút 55. szám alatti, szintén az 1879-es nagy szegedi árvíz előtt épült társasházban sokkal több minden emlékeztet az elmúlt évszázadra. Ma is vörös márvány lépcső és kovácsoltvas korlát vezet fel a lakásokig, amelyek majd négyméteres belmagasságúak. Az önkormányzati társasház legmodernebb része az elektromos kapucsengő. – A bejárati ajtó azonban 100 évesnél is idősebb, tömör tölgyből készült – mutatta Vetró Erzsébet. Tőle, és édesanyjától, Vetró Kocsárdnétól azt is megtudtuk, hogy ahol most garázsok állnak, ott régen fűrészport tároltak, míg a pincében a nagypolgári időkben a mosókonyha volt. A bejárati kapu nagysága pedig direkt a hintóknak készült, amelyek az udvarba begurulva hozták a takarmányt, a fűtenivalót, illetve az embereket. Vetró Kocsárdné szerint az IKV 1968 óta semmit sem renovált a házon, ami meg is látszik rajta: mindenhol repedések a falon, ameddig a szem ellát.

Csendélet a Grünn-Orbán-ház udvarán. Több lakásban most sincs mellékhelyiség. Fotó: Segesvári Csaba
Csendélet a Grünn-Orbán-ház udvarán. Több lakásban most sincs mellékhelyiség. Fotó: Segesvári Csaba

Pedig nevezetes épület a Tisza Lajos körút 55. szám: itt lakott haláláig Piros László, volt kommunista politikus, aki 1954. június 6-ától belügyminiszter volt. – Jóban voltunk vele, nagy vadász volt. Többször kaptunk tőle őzgerincet különböző ünnepekre – emlékezett vissza Vetró Kocsárdné.

Bár a lakások belső elrendezése, valamint a hulló vakolat sok kívánnivalót hagy maga után, Vetró Kocsárdné mégsem költözne modernebb házba. A falak vastagságával indokolta: még ilyen hideg időben sem engedik kihűlni a lakást.

Nosztalgikus belváros

Szeged legidősebb bérlakása a már említett Grünn–Orbán ház, továbbá a szintén az 1810-es években épült Kelemen utca 11. szám alatti épület, illetve az Oskola utca 13. szám alatti ház. Ez utóbbiak alatt most a Tündérkonyha, illetve az Alabárdos étterem üzemel. 1820-ban húzták fel a Kálvária sugárút–Dáni utca sarkán található Dáni-házat, 1845-ben pedig a Klauzál tér 5. szám alatt levő Kárász-házat.

Olvasóink írták

 • 10. Piki 2009. január 15. 15:03
  „Jó egy ilyen udvarban járni, még ha sokszor pusztulat is, ami benn van. (pl. Kárász csárda udvar)”
 • 9. Luckatosh 2009. január 15. 14:13
  „A cikk jo, de leszarom!”
 • 8. marywolf 2009. január 15. 10:18
  „Én is ezeket a cikkeket szeretem jobban, kérnék is belőlük még jó sokat és sok sok fényképet hozzá.”
 • 7. kutyafül 2009. január 15. 09:50
  „Sokkal jobb ilyenről olvasni, mint az "utálom...."-ról. Én 12 éve lakok Szegeden, a mai napig van mire rácsodálkozni a belvárosban. Nagyon sok szép, régi ház, kapu van. Szeretem Szegedet.”
 • 6. _palla_ 2009. január 15. 09:37
  „Nagyon hangulatosak ezek a régi belvárosi házak kívűl- belül (és csak elvétve hallottam olyat, hogy a lakások bennük ne lennének komfortosítva) - tetszik a cikk, még többről lehetne írni.”
 • 5. bagoly 2009. január 15. 09:19
  „Szégyen és felháboritó amit az IKV végez a régi lakásokkal. Ráadásul éveken keresztül kitüntették a vezért a jó munkáért.”
 • 4. FűzfaVessző 2009. január 15. 08:40
  „Ha Juhász Gyula lakott volna a Tisza Lajos körút 55 szám alatt akkor lenne nevezetes a ház, hogy Piros László ott lakott az csak sajnálatos.
  F.V.”
 • 3. kakoszeged 2009. január 15. 08:10
  „Írtó jó cikk, többet kellett volna írni és több házról! Ilyeneket még!
  nemmindegy... - tökéletesen egyetértek veled és én is imádom őket!
  Való igaz, hogy a Kárász utca felújított és látványos homlokzatai mögött, több lakásonként 1 wc jut, a folyosó végén!”
 • 2. palimadar 2009. január 15. 07:19
  „"A bejárati kapu nagysága pedig direkt a hintóknak készült, amelyek az udvarba begurulva hozták a takarmányt, a fűtenivalót"

  :)
  Hm. Bennem a hintók funkciójáról nem ez a kép alakult ki korábban.”
 • 1. nemmindegy... 2009. január 14. 18:50
  „ezek a lakások csodálatosak, kár lenne veszni hagyni őket, egy kis múlt a jövőnek...imádom őket!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többen vesznek bérletet januárban konditerembe

Szeged - Sokan megfogadtuk: rendszeresen sportolunk az új évben. A legtöbben egy hónap után… Tovább olvasom