Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

200 ezret fizettek a csatornára: az egészségház udvarában buggyant fel a szennyvíz

Sándorfalva, Szatymaz- Áprilisban 3935 sándorfalvi és szatymazi háztartás kap vissza a szennyvízcsatornára befizetett 200 ezer forintjából 120 ezret. A lakossági önerőből maradt 178 milliót az önkormányzatok költhetik el hibajavításra és további fejlesztésre.
– 200 ezer forintot befizettem a szennyvízcsatornára. Azt mondták, majdnem a teljes építkezést az Unió meg az állam állja. Úgyhogy minden pénzt vissza kellene kapnom, nemcsak 120 ezret. A Munkácsy utcán nem tudok végigmenni biciklivel esőben, mert lecsapnak az autósok, annyira behorpadt a vezeték fölött. És végig éktelen büdös az utca, amióta csatornázták – háborgott a sándorfalvi Bencsik János.
200 ezret fizettek a csatornára: az egészségház udvarában buggyant fel a szennyvíz. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
 

Bűzlik a Munkácsy utca


Sándorfalva és Szatymaz közös beruházása kapcsán a szomszédban Lele Leventéék is az átható szagot sérelmezik, és hogy három éve sem elszámolást, sem tájékoztatást nem láttak a pénzekről, ők megkérdőjelezik, mi mennyibe került. Kertész László nyugdíjasnak minden fillér számít. A maradékból esővíz-elvezetőt kér az Akácfa utcába. A szatymazi Fülöp József nem akar duplán fizetni azért, mert a kivitelező nem végzett jó munkát. Felháborította, hogy tőle is levonjanak, miközben a kivitelező pénzéből garanciális munkára a társulás visszatartott három százalékot. A fenntartást pedig a vízszámlában is fizeti majd.
200 ezret fizettek a csatornára: az egészségház udvarában buggyant fel a szennyvíz. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Mint kés a vajban, úgy ment át a Sándorfalva és Szatymaz vezetőiből és lakosságából választott küldöttgyűlésen az elnök Kakas Béla (Fidesz) indítványa. A politikus – aki Sándorfalva korábbi polgármestere, a megyei közgyűlés jelenlegi elnöke – azt terjesztette elő, hogy a két településen érintett 3935 háztartásnak bekötésenként 120 ezer forintot fizessenek vissza. Elhangzott, az egész beruházás 4 milliárd 955 millió forintba került, amiből több mint 97 százalék volt az uniós és állami támogatás. A kalkulációk közül a legkedvezőbbet választották. Eszerint 650 millió forintból 472 milliót fizetnek vissza. A többit az önkormányzatok kapják meg külön számlára, és kizárólag a vízi közművekre költhetik.

Vitáznak az Alkotmány körútról

 Gajdosné Pataki Zsuzsanna sándorfalvi polgármester elmondta, a nekik jutó összegből a Brassói utca és az Alkotmány körút sarkán kialakult problémára adnak ki. Nem tudni még, tervezői vagy kivitelezői hiba miatt, de nem elég nagy a gyűjtővezeték kapacitása. Ha túl sok szennyvíz fut össze, mint a napokban, a bűzös lé az egészségház udvarán tör fel. A pereskedés évekig tarthat, addig is a javításra ebből a pénzből fordítanának 40 milliót. Nem garanciális, tehát a félretett pénzbe nem fér bele egy köztérfigyelő kamerarendszer. Nem számoltak vele, emiatt pénz kell a tisztított ipari víz elvezetésére és víziközmű-fejlesztési tervekre. Ez együtt 123 millió, erre kell háztartásonként a 32 ezer forint.  Barna Károly szatymazi polgármester elmondta, ők a maradék pénzt az ivóvízrendszerre szánják.
 
200 ezret fizettek a csatornára: az egészségház udvarában buggyant fel a szennyvíz. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
 

Egy ellene

Egyedül a sándorfalvi háziorvos és helyi fideszes képviselő, Sümegi Sándor küldött tette szóvá, hogy 48 millió forint, vagyis bekötésenként 12 ezer forint a visszafizetés költsége, ami túl sok. Tartalékra és zárásra is sok szerinte 16 millió. Az indoklás szerint az értesítő levelek, átutalások, elszámolás is költséges. Ha ebből marad pénz, a települések azt is kapják. A végösszegről áprilisban tájékoztatnak, és szintén áprilisban fizetik ki a pénzt átutalással vagy készpénzben. A képviselő végül tartózkodott a szavazásnál. A negyvenből egyetlen küldött, a korábbi független szatymazi önkormányzati képviselő szavazott nemmel.

Márta Ferenc úgy vélte: az önkormányzat nem rendelkezhet a lakosok pénzével, vissza kellene adni a maximumot, 152 ezret. Ha pedig adót kell emelni, az egy másik döntés. Ambrus László sándorfalvi küldött és fideszes önkormányzati képviselő a döntés hátteréről elmondta, több egyeztetés után lett 120 ezer a javaslat, az eredeti 105 ezer volt. Hogy miért ennyire keveset tartott vissza a társulás a vállalási árból, nem tudták meg. Az is csak két nappal a nyilvános gyűlés előtt derült ki, hogy ilyen sokba kerül a pénzvisszaadás. Úgy látja, orvosolni kell a Munkácsy utcai bűz problémáját, és gond lesz az útjavításokkal, mert a csövek nyomvonalán megsüllyedt az aszfalt.

Hol mennyit adtak vissza

A sándorfalvi polgármester összehasonlításul elmondta: Kisteleken és Balástyán is bekötésenként 80 ezer forintba került a csatorna. Mindszent mindent visszafizetett, de később adót emelt, Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó 35 ezret tervez visszaadni, a többit fejlesztésre fordítja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákmunka a MÁV-nál

Közösen toboroz diákmunkásokat a MÁV-START és a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. Tovább olvasom