Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

213-mal mérték be a Mercedest Bicskén

Szeged - Egy radaros sebességmérő szerint 213-mal hajtott október 13-án Szeged felé tartva Mercedes Sprinterével Magosi Norbert az M1-es autópálya bicskei szakaszán. A Fejér megyei rendőrség 300 ezer forintot akart fizettetni a sportolóval, majd visszavonta a bírságot, s a készüléket újabb hitelesítésre küldte.
213 kilométeres sebességgel hajtott az M1-es autópálya bicskei szakaszán bérelt Mercedes Sprinterével október 13-án éjjel 1 óra 8 perckor a szegedi Magosi Norbert – az ott üzemelő radaros sebességmérő készülék felvétele szerint. A Mercedes Sprinter végsebessége azonban mindössze 157 km/óra. Nem csoda, ha a kisteherautót bérlő és vezető Magosi Norbert BEK-győztes salakmotorozó a szívéhez kapott, miután megtudta: az objektív felelősség szerint kiszabható legmagasabb, 300 ezer forintos bírságról kapott határozatot. – Egy hete hívott fel a kocsi tulajdonosa és csak annyit mondott, hogy jó gyorsan megy a busz. Először azt hittem, őt büntették meg, de kiderült: október 13-án hajnalban az M1-es autópályán én vezettem a kisbuszt, mikor Münchenből tartottam egy motorversenyről hazafelé – mesélte a 33 éves fiatalember. Norbert először csak a büntetés mértékét tudakolta a tulajdonostól, majd utána rákérdezett a sebességre is. – Mikor meghallottam, hogy a traffipax szerint 213-mal mentem, kicsit megnyugodtam. Tudtam, hogy ezt a sebességet soha nem érheti el az az autó – magyarázta Magosi Norbert, aki azt is elárulta, hogy egyszer már hajtotta padlógázzal a kisteherautót, de 162-nél megállt a kilométeróra.

– Ezután felhívtam a Fejér megyei rendőrséget. Elmondtam, hogy mi a helyzet, illetve az autó nem tud ilyen gyorsan menni. Azt mondták, ezt nekem kell bizonyítanom. Ezután fordultam az egyik kereskedelmi csatornához. Egy kecskeméti szakszervizben eközben megállapították, hogy a Sprinter képtelen 213-mal menni. Remélem, nemcsak a riport miatt mondták, hogy visszavonják a bírságot – magyarázta a motorversenyző. A Fejér megyei rendőrség ugyanis csak a televíziós csatorna külön kérésére nézett alaposan utána a felvételnek, és vonta vissza a kiszabott bírságot. Ezzel párhuzamosan kezdeményezték a radaros sebességmérő hitelesítésének megismétlését is, amit a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalban végeznek majd el.

A szegedi Magosi Norbert nem volt hajlandó befizetni a 300 ezres bírságot. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi Magosi Norbert nem volt hajlandó befizetni a 300 ezres bírságot.
Fotó: Karnok Csaba

Úgy tudjuk, nem ez volt az első eset, hogy hibázott a készülék, de hogy ennyire túlmérje magát, információink szerint még soha nem fordult elő.

A sebességmérőknek egyébként két fajtája létezik, a már említett radaros és a lézeres. Utóbbi a szakemberek szerint pontosabban mér. A készülékeket kétévente kötelező újrahitelesíteni – a bűnös dobozt a Fejér megyei rendőrkapitányság szerint épp két éve ellenőrizték utoljára –, amit különböző laborvizsgálatokkal és a forgalomban végeznek el.

A rögzített sebességmérők felvételeit manipulálni nem lehet, a dobozból a rendőrök hetente egy laptopra mentik ki az adatokat. A traffipax méréseivel kapcsolatban minden kifogást egyenként vizsgál a rendőrség. Jogorvoslati lehetőséggel a bírságoló határozat átvételétől számított 15 napon belül lehet élni.

Csongrád megyei mozgó traffipax

Csongrád megyében nincs telepített traffipax, a rendőrség hét mozgó sebességmérővel rögzíti a gyorshajtókat. Ebben az évben összesen 20 ezer fényképet készítettek, ezek közül 11 ezer 291-et május 1-je, azaz az objektív felelősség elvének bevezetése óta. – Nem volt olyan jellegű reklamálás, amely végén az derült volna ki, hogy rosszul mért a készülék – közölte lapunkkal Pál János rendőrségi szóvivő. A mozgó traffipaxokat évente hitelesítik.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. polo 2008. december 19. 14:21
  „Ha a rendőrség vét az nem baj akkor is követeli a dolgokat és nyomozni meg nem akarnak mert lusták”
 • 21. Zs 2008. december 14. 17:31
  „Iza3! Micsoda gyakorlatias megközelítés :)

  Egyébként meg a 80km/h-s korlát jó nagy baromság a kamionok 90-éhez képest...
  Valószínűleg melyik áll meg hamarabb zűr esetén??... No, segítsek? - Olyan a KRESZ is, mint az oktatás több szakterülete - a múltról szól a jövő helyett... Ez a 80-as korlát valszeg a fantasztikus román ARO-k korát idézi, hogy csatlakozzak DomeSL (18.) gondolatához.”
 • 20. Iza3 2008. december 14. 12:37
  „Próbálja ki a T.Illetékes Hatóság, hogy valóban max. 157km/órával képes-e haladni ez a teherautó és ott "kiakad a mutató"...? Ha mégis képes haladni 213km/órával is, akkor nincs miről eszmecserézni. A trafipax szemszögéből tekintve, "jogos az 5 pont".”
 • 19. SP 2008. december 13. 14:30
  „Üdv. T. 16. hozzászólás lelketlen 2008.12.13. 12:24
  Kösz a megszólítást. Korrekt mérés feltételeit szerettem volna reprezentálni. A trafi nem feltétlen ebbe a kategóriába tartozik, amit a kérdéseddel is jól érzékeltél. Azaz nem megfelelő a pénzzel történő büntetéshez.”
 • 18. DomeSL 2008. december 13. 14:05
  „Miért is 130 a korlátozás?
  Nevetséges. Az 1200-es ladák korszakából maradt ránk.”
 • 17. dasza 2008. december 13. 13:07
  „Szegény drájver.

  Ő bizonyára egy áldozat. Biztos vagyok benne, hogy ő az autóját az előírt sebességgel vezette, csak az a fránya csaló traffipax...

  Hetente megteszem a Szeged - Bp utat az M5-ösön, és a 130-as tempót igyekszem betartani. Biztos az autópálya monotonitásának mellékhatásaként hallucinálhatom, hogy a cikkben leírthoz hasonló furgonok úgy elszáguldanak mellettem, hogy 2 perc múlva már nincsenek is a látókörömben, pedig mennyivel is szabadna nekik száguldani?”
 • 16. lelketlen 2008. december 13. 12:24
  „SP.
  "számításokkal a várható mérési eredményt előkalkulálni"
  ez rendben is lenne,de honnan vegyünk az előkalkulációs számításokhoz szükséges adatokat,ha nem mérés útján,vagy ex has hadd szóljon.”
 • 15. Mathiasking 2008. december 13. 11:53
  „#11.)SPp.

  Igaza van, miért csak nekünk kell bizonyítanunk hogy nem voltam ott és nem követtem el. A rendőrök nem merik közzé tenni a mérőeszközök adatait? Jó műszaki oldalról való megközelítés.”
 • 14. LN 2008. december 13. 11:00
  „Grabowsky.. az adott sebességmérő egy automata volt... mint leírták a cikkben is.. egy héten egyszer kimennek leszedik az adatokat... ennyi. utána minden automatikusan zajlik. és ha egy ilyen téged bemért, onnantól neked kell bebizonyítani, ha tudod, hogy te nem mentél annyival..
  A parkolási díj az h is jött ide? különvonattal? azt mióta végzik a rendőrök? nocomment....
  És még egy dolog... mindig azok hőzöngenek a rendőri intézkedés ellen, akik nem tartják be a korlátozásokat... :)
  a rendőr a munkáját végzi. lehet sárral dobálni őket... de remélem leszel olyan helyzetbe amikor jól jönne a rendőri segítség, de éppen nme lesz kit kiküldeni, mert a fényképeket nézegetik....”
 • 13. Grabowsky 2008. december 13. 10:38
  „9. hozzászóló:

  Hogyan gondolod hogy nem kötelesek átnézni és értékelni a napi munkájuk eredményét, és mi az hogy erre nincsen ember, ez így igazságos szerinted???

  MINDEN állítást megfelelően bizonyítani kell!

  Nemcsak ennyire húsbavágó dolgoknál mint egy bírság kiszabása, hanem akár egy parkolási díj elmulasztásáért kiszabott bírság esetében is!
  Ám ha te úgy gondolod hogy megfelelő bizonyíték hiányában is jogos a bírság kiszabása, megnézném kicsi arcodat hogyan rendeződik át amikor te is kapnál egy szerinted teljesen jogtalanul kiküldött párszázezres csekket!

  Na az ilyen tulkok miatt érzi úgy a rendőrség hogy nekik mindent szabad következmények nélkül...”
 • 12. THK 2008. december 13. 10:36
  „Persze rendőrt szidni mindig jóleső érzés, de azért ne feledjük azt a lehetőséget sem, h ha abban a kisteherautóban netán radarzavaró volt, akár annak is lehet ilyen mellékhatása!”
 • 11. SP 2008. december 13. 09:32
  „A rendőr pincérből lett átképezve.
  Azért azt jó tudni, hogy minden mérőeszköznek OMH hitelesnek kell lenni (mint a vízórának). Kérdéses a traffipax hitelessége. Illene tartalmaznia a büntető határozatnak a mérőeszköz minden adatát, szabályos mérési jegyzőkönyvet, a hitelesítés keltét, gyári számát, típusát, plombázási adatokat . Elérhetővé tenni a hitelesítés igazolását, hitelesítésért felelős személy adatait, gép és szervízkönyvet, javítási naplót visszamenőleg, minőségi tanúsítványt, a mérésért felelős "pincér" adatait. Mindig azt tanultam, és sokéves gyakorlati tapasztalatom is azt támasztja alá, hogy 1 mérés nem mérés. Azaz bármit mérek méréssorozatot kell végezni, kiértékelni és leginkább értelmezni!. Számításokkal a várható mérést előkalkulálni. Szerintem jelenleg minden trafis mérési eredmény és pénzbüntetés megalapozatlan. Legfeljebb tájékoztató jellegű az adat és talán a sofőr figyelmeztetésére megfelelő. Pénzbüntetésre nem.”
 • 10. egy 2008. december 13. 09:24
  „netuddki jól látja a dolgot... Bár a bírság összege kevesebb.
  Elvileg, ha egy olyan autót fényképeznek le, amelyről nem lehet elsőre megállapítani, hogy - mint a Sprinter - teherautó, vagy személygépkocsi, akkor azt a nyílvántartásban rendszám alapján beellenőrzik.
  Tehát, ha a Sprinter tgk, akkor nem mehet autópályán 130-cal ...
  De a lényeg az, hogy csak mi MAGYAROK "élvezzük" ezt a kegyet, hogy csak mi fizetgetünk. A külföldiekre nem vonatkozik az objektív felelősség...”
 • 9. LN 2008. december 13. 07:28
  „Well... a hír érdekes, bár már nem mostani, már múlthéten volt szó róla valamelyik kereskedelmi csatorna hírműsorában...
  a rendőröket nem kéne ennyire "leugatni", mivel ez digitálisan zajlik. meg van a fénykép, meg van a sebesség mértéke, nme kötelesek az összeset átnézni, nem is lenne rá lehetőség... vagy szerintetek ez úgy néz ki, h minden rendőrkapitányságon, mely rendelkezik sebességmérővel, van mondjuk... 2-3 ember, akinek az a munkaköre, h reggel bemegy, elkezdik a fényképeket nézegetni, meg van hozzá a sebesség, és nézik? nézik h az adott autó tud e annyival menni alapjáraton? nézik h esetleg nem e laposak a gumik, mert ugye már az is lassít? nézik h van e rajta tetőcsomagtartó?
  ugyanmár...”
 • 8. netuddki 2008. december 13. 05:49
  „Tájékoztatásul:Kistehergépjárművel autópályán nyolcvannal lehet menni autópályán.Ha 140-nel ment akkor is jogos a háromszázezer.”
 • 7. floridaimagyar 2008. december 13. 03:39
  „En dolgoztam mar hivatalos vezetokent is az USA-ban, oktoberben megyek haza vakaciozni - orulok hogy izgalmas az autopalya.”
 • 6. KolompárRómeó 2008. december 12. 21:48
  „Nomen est omen: Sprinter. Tuti ilyen gyorsan ment :)”
 • 5. DomeSL 2008. december 12. 21:21
  „Előtte persze már 200 büntetést kiosztottak olyanoknak akiknek a kocsija megy 213-al és bár ők nem mentek csak 130-al , de ezt már az életben nem tudják bebizonyítani. Mert gondolom a rendőrség kapásból előszedte az aznap ezzel a mérővel lekapott autósok adatait és sűrű bocsánatkérések közepette elengedték a büntetést.
  Vagy véletlenül pont ennél a járműnél romlott el?

  Különben ha csak egy pillanatig is elgondolkoztak volna a fényképen akkor talán nem postázzák ki.
  Szinte látom magam előtt ahogy nézi a fényképet a rendőr mintha valami nem stimmelne, de nem jön rá, úgyhogy legyint és bedugja a borítékba és lenyalja. Mehet a postára.”
 • 4. igazságkereső 2008. december 12. 20:13
  „Íme az egyik bizonyíték arra, hogy itt a pénzbehajtásról szól a történet.Jó lenne már végre odáig is eljutni,
  hogy a szerv is képes legyen bizonyítani állítását és ne csak mindig az állampolgárra hárítsák vissza az ún.
  bizonyítási kényszert.Ismét meg kell kérdeznem, és ha valaki tudja rá a választ, örömmel veszem:képes-e
  végre valaki rendet tenni ebben az országban és ne csak a polgárokat frusztrálni és "lenyúlni" anyagilag,ugyan-
  is az utóbbiakhoz még képesség sem kell! Ennek kapcsán hallottam egy nagyon jó viccet: ebben az országban
  mindenki rendőrnek születik,csak sokan aztán tanulnak is!!El lehet ezen gondolkodni és eljutni odáig,hogy
  képesek legyenek embernek tekinteni saját honfitársukat!
  Kicsit több emberséget a hatalomtól,embernek tekinteni a társadalmat.Olyan nehéz ez Magyarországon?”
 • 3. achilleus 2008. december 12. 18:53
  „Már megint az UFÓ-k!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Problémás a kerékpársáv a Rókusi iskola előtt

Szeged - Előbb kerékpárutat festettek a Rókusi általános iskola elé, majd lassító korlátokat helyeztek a bejárathoz, hogy a gyerekek ne rohanjanak a biciklisek elé. Tovább olvasom