Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

25 elítélt dolgozik a Csillag falain kívül

Szeged - Elítélteket visz munkába, és szállít vissza a szegedi börtönbe munkaidejük lejárta után a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft. Mészáros Antal szerint nagyot kockáztattak 20 éve, de megérte: tudomása szerint a náluk dolgozók közül egy fogvatartott sem lett visszaeső.
„Kiemelten fontos, hogy a fogvatartottak tevékenyen töltsék el az idejüket a büntetés-végrehajtási intézetekben" – mondta Pintér Sándor belügyminiszter szeptember elején a Csillag börtön alapításának 125. évfordulóján Szegeden.

A Csillag börtön néhány elítéltje régóta rendszeresen elhagyhatja az intézet falait: két helyszínen dolgoztatnak elítélteket külső vállalkozók. Munkanapokon 20–25 fogvatartott hagyja el a Mars téri épületet. Az országban 30 helyszínen közel 400 elítélt dolgozik a börtön falain kívül – tájékoztatott a BVOP sajtóosztálya.

Az egyik vállalkozó Mészáros Antal, a Csomiép Kft. ügyvezető igazgatója, aki már a kilencvenes évektől ad munkát a fogvatartottaknak: a belügyminiszter ezért a Büntetés-végrehajtási Szolgálatért emlékplakett arany fokozatát adományozta neki a börtönévfordulón.

– A Csillag akkori parancsnokával, Csapó Józseffel álltam jó kapcsolatban. Beszélgetéseinkből kiderült: igen kemény feladat számukra a 10 évnél többet kapó elítéltek visszaszoktatása a civil életbe. Úgy gondoltuk: ha munkát adunk nekik, az segíthet a jó útra téréshez. Ráadásul anyagilag is megérte az effajta foglalkoztatás – mesélt a kezdetekről.

Mészáros Antal: Olyan munkafeltételeket kell teremteni, hogy teljes mértékben kizárjuk a szökés lehetőségét, az egész vállalatot be kellett kamerázni. Fotó: DM/DV
Mészáros Antal: Olyan munkafeltételeket kell teremteni, hogy teljes mértékben kizárjuk a szökés lehetőségét, az egész vállalatot be kellett kamerázni.
Fotó: DM/DV

A Csomiép ügyvezetője elmondta: nagyot kockáztattak 20 esztendeje, hiszen a náluk dolgozó civilek, a vezetők, de még a börtönparancsnok se tudta biztosan, hogy válik be a dolog. – Kezdetben 7 elítéltet foglalkoztattunk, és legnagyobb meglepetésünkre minden jól alakult. A civil munkásaink is megszokták a fogvatartottak jelenlétét, és ma már minden fenntartás nélkül dolgoznak egymás mellett – magyarázta Mészáros Antal. A Csomiép jelenleg 15 elítéltet szállít minden reggel bérelt busszal Szegedről Hódmezővásárhelyre, majd a munkaidő letelte után vissza a Csillagba.

A dolgozó elítélteket folyamatosan szemmel tartják a Nagyfa-Alföld Kft. munkáltatási felügyelői. Az elítéltek munkájukért fizetést kapnak, amivel hozzájárulnak a tartási költségeikhez.

A BVOP sajtóosztályának tájékoztatása szerint a BV-intézetek nyitottak az elítéltek további külső foglalkoztatására. Mészáros Antal szerint csak olyan vállalkozásnak érdemes ebbe belevágnia, amely hosszú távon számol velük. – Olyan munkafeltételeket kell teremteni, hogy teljes mértékben kizárjuk a szökés lehetőségét, az egész vállalatot be kellett kamerázni – mondta. Az ügyvezető tudomása szerint azon elítéltek közül, akik náluk dolgoztak, egy sem lett visszaeső.

Minimális kockázat

A fogvatartottak közül azok mehetnek külső munkahelyre, akik minimális biztonsági kockázatot jelentenek. Ilyenek a börtön- vagy fogházbüntetésüket töltő elítéltek, a pénzbüntetést helyettesítő szabadságvesztést vagy szabálysértési elzárást töltő fogvatartottak. Az elítélt munkába állásáról egy bizottság dönt. Figyelembe veszik az elkövetett bűncselekmény súlyát, a büntetési időt, az előéletet, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét, az intézetben tanúsított magatartást, a kapcsolattartást, az egészségügyi, fizikai, pszichikai állapotot, a biztonsági csoportot és a különböző társszervektől beszerzett környezettanulmányt.

Olvasóink írták

 • 12. ferdzso 2010. október 04. 15:21
  „Nem az elítéltek ellen írom, de: Vásárhelyen nincs elég munkaerő? (A hírekből nem így hallik...)”
 • 11. Pimpa42 2010. október 04. 14:22
  „"A buddhisták önfenntartóak."

  Ha önfenntartóak is, biztosan nem kell fenntartaniuk akkora létesítményeket, mint egy börtön vagy fogház, nem kell a szállítójárművek fenntartását vagy az őrség, személyzet költségét megtermelniük.

  Vagy úgy gondolod, hogy kapnak ingyen egy nagy földterületet az elítéltek, és aztán majd ott gazdálkodnak, esténként a saját kezükkel, vályogtéglából épített cellákba vonulnak, és becsületszavukat adják, hogy nem szöknek meg? :)
  Lehet agyat is használni, nem csak demagóg javaslatokat írkálni - melyek megvalósíthatatlanok.

  (A parkrendezést meg hagyjuk meg a közmunkásokank, akiknek ez az egyetlen bevétele. Úgysincs elég közmunka, hogy mindegyiküknek jusson. Mellesleg ezek a munkák sem termelnek annyi bevételt, hogy egy rab kitermelje a saját magára jutó költséget.)”
 • 10. lamatic 2010. október 04. 13:58
  „9. Pimpa42 2010.10.04. 13:39 A buddhisták önfenntartóak. Van rá példa Magyarországon is és még családot is nevelnek. Kettő: minden olyan munkát elvégezhetnek mely emeli a város értékét: parkokat rendeznek, utcákat csinosítanak, tisztán tartanak stb. 1000 olyat tudok melyből átvitt értékkel javadalmat lehet kovácsolni. Agyat is lehet használni írás helyett....”
 • 9. Pimpa42 2010. október 04. 13:39
  „Az ilyen munkától hogyan lenne önfenntartó egy börtön?

  (Halkan említem meg, hogy a külső helyen foglalkoztatás drágább, és nyilván nem minden rab esetében megoldható.)”
 • 8. gyalogkakukk 2010. október 04. 13:23
  „Kedves Pimpa42.
  Nagyon szép lenne, ha ezt meg lehetne valósítani. Csak nem lehet.
  Nem képesek kitermelni ugyanis a rabok a saját el- és fogvatartásuk költségét.

  (Ha mégis lenne, akkor meg előbb talán a munkanélkülieknek kellene felajánlani azokat. Sokan örülnének olyan munkának, amivel annyi pénzt lehet keresni. Ugye senki nem akarja a munkanélkülieket másodrangúvá minősíteni?)

  Nem ilyen típusú munkára gondoltam, hanem pl állattartás saját részre,mezőgazdaságban a maguk részére való termelés, vagy sz@rlapátolás a víztisztító telepen, vagy olyan munkát amire nem nagyon akad jelentkező, stb.................:D!!!”
 • 7. Pimpa42 2010. október 04. 13:01
  „jav:

  Ha mégis lenne ilyen munka <...>”
 • 6. Pimpa42 2010. október 04. 13:00
  „2. hozzászólás gyalogkakukk 2010.10.04. 11:00
  "Az összes rabot munkára!!!!!
  Ön fenntartó börtönöket!!!!!!!"

  Nagyon szép lenne, ha ezt meg lehetne valósítani. Csak nem lehet.
  Nem képesek kitermelni ugyanis a rabok a saját el- és fogvatartásuk költségét.

  (Ha mégis lenne, akkor meg előbb talán a munkanélkülieknek kellene felajánlani azokat. Sokan örülnének olyan munkának, amivel annyi pénzt lehet keresni. Ugye senki nem akarja a munkanélkülieket másodrangúvá minősíteni?)”
 • 5. vidai 2010. október 04. 12:44
  „A kamerák megléte miért zárná ki a szökés lehetőségét? Legfeljebb elrettentő erejük van, mert tudja az elítélt, hogy folyamatosan figyelik. Gondolom a kamerákhoz társul egy biztonsági szolgálat is, ami már tényleg kizárja a szökést.”
 • 4. lamatic 2010. október 04. 11:29
  „2. gyalogkakukk 2010.10.04. 11:00 ott a pont!”
 • 3. deszkás 2010. október 04. 11:06
  „Mészáros úr! A volt Délépnél kezdődött a külső munkáltatás először nem önöknél! Kamera nélkül.Ha valamit nem tud kérdezzen.”
 • 2. gyalogkakukk 2010. október 04. 11:00
  „Az összes rabot munkára!!!!!
  Ön fenntartó börtönöket!!!!!!!”
 • 1. Falcao 2010. október 04. 09:24
  „Követendő példa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy településen választottak új vezetőt

14 kistelepülésen választottak új polgármestert Csongrád megyében. A legtöbben Királyhegyesen, a legkevesebben Szatymazon járultak az urnákhoz. Tovább olvasom