Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

30 forintos zárjeggyel harcol

Pusztamérges, Csongrád megye - Az importborözönt és vele az árak letörését akadályozná meg a kormányzat azzal, hogy literenként 30 forintos borjegyet fizettetne a legolcsóbb borok után. A termelő nem bízik a megoldásban, a borrégió elnöke jó kezdetnek látja.
– Látok okot az aggodalomra. A kistermelők sorra mennek tönkre, nem állják ki a versenyt az olcsó olasz termékekkel. Én is befejeztem, nem foglalkozom asztali borral, nem éri meg – mondja egy névtelenséget kérő homokháti borász. Hozzátette, a hazai termelőt mindenképpen védeni kell.

Olasz dömping

Tavaly a teljes, közel 600 ezer hektoliteres hazai borimportból az olasz borok 516 ezer hektoliterrel részesedtek – nyilatkozta nyáron Tornai Tamás, a HNT elnöke az MTI-nek.
A bevezetésre váró, literenkénti 30 forintos borjegy nem megoldás, inkább kommunikációs jelzés, hogy lám, történik valami. A nepperek majd számtalan megoldást találnak a kijátszására.

Tavaszi hatás

Géczi Lajos, a Pusztamérgesi Hegyközség elnöke szerint több sebből vérzik ez a megoldás. Az egyik, hogy az uniós piacsemlegesség miatt egyformán sújtja az importot és a hazai többlettermést. A másik, hogy túl késő lesz, mire bevezetik, lemegy az idei szezon, a forgalmazók bevásároltak a nyomott árú importból. Tavasszal nyilván lesz hatása, kivéve akkor, ha a kereskedők egy az egyben áthárítják a fogyasztóra, amit elméletileg nem szabad. Úgy látja, a tervezet máris visszafogta a forgalmazókat, vigyáztak, nehogy olyan területről vegyenek szőlőt, ahol a termés meghaladta az előírt plafont. Nem volt nehéz, mert kevés szőlő volt idén. A hegyközségi elnök megjegyezte, amióta nem kötelező zárjeggyel ellátni a bort, állítólag egy fuvarlevéllel akár ötször-hatszor megfordulnak a határon az importőrök kamionjai. Ennek is gátat vethet a borjegy, mert ellenőrizheti az adó- és a vámhivatal is. Valami tehát megmozdult, partnere lett a kormány a termelőknek. Rajtunk kívül úgyis minden ország megtalálta a módját, hogyan védje a saját piacát.

Illusztráció: Frank Yvette
Illusztráció: Frank Yvette

Valami mozdult

– Azért döntöttünk a borjegy bevezetéséről, hogy a szőlészek, borászok kerüljék a bor legalacsonyabb kategóriáját. Magyarán: csak annyit termeljenek, amennyit a szabályozás szerint magasabb minőségű borként el lehet adni. A megadott mennyiség fölötti bor ugyanis csak alacsony kategóriában értékesíthető. Illetve vannak olyan szőlőfajták, amelyek kizárólag ebben az olcsó kategóriában adhatók el – tájékoztatott Ungerbauer György, a Duna Borrégió helyettes elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) küldöttje. A csongrádi borász hozzátette, ha az a cél, hogy a boraink világhírét megalapozzuk, illetve megőrizzük, akkor a legalsó kategóriát ki kell szűrni. Ennek a legolcsóbb bornak semmiféle élvezeti értéke nincs, csak alkoholtartalma. És ha az alkoholizmusnak gátat akarunk vetni, ennek a mennyiségét kell csökkenteni a piacon. A literenkénti 30 forint csupán a kezdet, nyilvánvalóan nem fékezi meg a nagy mennyiségben beözönlő importot. Emellett a HNT más eszközzel is igyekszik visszaszorítani az olcsó borokat. Bevezette, hogy az országos borminősítő intézet 30 napig vizsgálhatja a beérkező borokat, és ezt az időszakot további 90 napra meghosszabbíthatja. Ezzel máris parkolópályára lehet küldeni az olasz árut. A feketeforgalmazás kifehérítésével szintén bőven van teendő.

Védik a fogyasztót is

A borjegy kezdeményezése a Duna Borrégióból indult, ahol a magyar borok felét termelik. Nehezen sikerült megértetniük az itteni szakembereknek a mátrai és egri borvidékekkel, hogy ez nekik is érdekük, mert ha az Alföldet elárasztja az olasz import, akkor az egri, sőt a tokaji szőlővidékek alacsonyabb cukorfokú, kommersz borait sem veszik meg a kereskedelmi borházak. A nagykereskedők ugyan azt hangsúlyozzák, hogy a minőség majd rendezi a piacot, de az elnök szerint valahogy akkor is védeni kell a hazai termesztőt. Ez ugyanis több százezer ember megélhetése. Ungerbauer György megjegyezte, jelenleg a szőlő önköltsége 85-90 forint kilónként. Ehhez képest a hazai termelő 60-at kap érte, amiből 7 forint az állami támogatás.

– Felvettük a kesztyűt, a minisztérium támogatja a borjegy elképzelését, jelenleg a versenyhivatal vizsgálja, de az olasz importot rövidesen lassítja a megnövekedő költség és a bonyodalmas bevizsgáltatás. A fogyasztóvédelemnek is lenne persze teendője: visszaszoríthatná az élvezeti érték nélküli termékeket – zárta gondolatmenetét a szakember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tetovált lányok szépségversenye koncertekkel

Második alkalommal rendezték meg a Szeged Inket. A koncertek mellett a csajoké volt a főszerep: a tetovált lányok szépségversenyén mindenki megmutathatta, mi díszíti a bőrét a ruha alatt... Tovább olvasom