Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

3 hete kezdték a bontást a Dugonics téren

Szeged. Június 6-án kezdődtek a Dugonics és az Árpád tér környékének felújítási munkái. A 730 milliós rekonstrukció az ütemtervnek megfelelően halad, a határidő december vége – tájékoztatott Máté Tamás, a belváros-rehabilitációs projektet koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. projektigazgatója.
A kivitelező SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. elsőként hozzálátott a burkolatok bontásához és a közművek cseréjéhez, illetve bevédéséhez. Jelenleg a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utcában dolgoznak az építők; a munkaterületeken megszűnt az autós és kerékpáros áthajtás. Nekifogott a kivitelező a Dugonics téri park felújításának: a fákat védőburkolattal látták el. A napokban földlabdástul emeltek ki több fát és cserjét egy speciális hidraulikus földlabdázó kisgéppel. A növényeket a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. telephelyére szállították, hogy később megerősödve ismét közterületre kerülhessenek.

Mélyszántás a Somogyi utcában. Fotó: Karnok Csaba
Mélyszántás a Somogyi utcában.
Fotó: Karnok Csaba

A park Tisza Lajos körúti sarkán szigetelik, vakolják a jegyáruspavilonnak használt vasbeton héjszerkezetet – a park kapujaként születik újjá. A napokban a zenélő szökőkutat is körbekerítették, hogy felmérjék, milyen javításra, felülettisztításra lesz szükség, a kerítést tegnap elbontották, így a szökőkúthoz ismét le lehet ülni. A térdísz környezetét július közepén kezdi bontani a vállalkozó.

A gyalogosok bejutását minden ingatlanra biztosítja a kivitelező: a Somogyi, az Eötvös és az Apáthy utcában közlekedhetnek. A Toldy utca csak az Eötvös utcából közelíthető meg zsákutcaszerűen. Az Árpád tér szélén mindhárom oldalon lehet gyalogosan haladni. A kerékpárosok jelenleg a Tisza Lajos körút–Jókai utca felé közlekedhetnek, a gyalogosok Árpád tér–Eötvös utcai nyomvonalán tolniuk kell a járművet.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Tope2006 2012. július 03. 09:39
  „18. zehn 2012.07.01. 21:25 Úgyhogy kár Botkát hibáztatni.
  Arra azért válaszolhatnál, hogy az elmúlt 10 év óta amióta botyka barátod a polgármester mennyit nőtt Szeged, bevétele, munkahelyei, új lakosai. És itt nem a 4-5 évig itt tanuló külföldi diákra gondolok, meg a külföldről a segélyek idejére ideköltözött határon túli soha nem volt Magyarokra. Ugyanis Szegednek több mint 40 gyárából megmaradt 2. Ezért is biztos a 1,5 éves fideszes vezetés a hibás ugye??? Bár leszögezném a politikusokat én minimálbérért alkalmaznám és akkor hagynám a munkahelyén őket, ha letettek az asztalra valamit és nem azért mert valakinek a sogór-komája. Meg kell nézni mennyi analfabéta van az önkormányzatainknál akiknek gőzük sincs a munkájukról, nem hogy iskolájuk. Szégyen, hogy nagyon sok embernek még érettségije sincs a sok diplomás aki saját pénzén tanult meg nem tud bejutni mert nincsen befolyásos ismerőse. Akik ott vannak mind a botka-mózes páros retye rutyája, ugyanis bárhogyan is szépítitek a botka a dolgozók főnöke és nem a FIDESZ.”
 • 20. macs 2012. július 02. 12:52
  „Nem akarok senkit se megbántani, de akinek van internetje, az előtt megnyílt a világ! Nem olyan nehéz utána nézni, hogy Magyarország tényleg többet fizet be, mint amennyit kap. :-)
  Csak érdekesség:
  "Az ÁSZ közölte: Magyarország az előcsatlakozási időszaktól kezdve mindig pozitív pénzügyi egyenleget könyvelhetett el az uniós büdzsével szemben, mind abszolút értékben, mind a bruttó nemzeti jövedelemhez (GNI) viszonyítva: 2007-ben a pénzügyi egyenleg (az úgynevezett nettó pozíció - a befizetési kötelezettség, valamint a támogatások és a működési költség korrigált különbözete) 1605,92 millió euró volt, amely 2009-re már elérte a 2719,4 millió eurót."
  http://hvg.hu/gazdasag/20111205_asz_eu_tamogatasok”
 • 19. Dr.Tonyk 2012. július 02. 11:08
  „17. Reptér fejlesztése tényleg jó ötlet lenne, csak sajnos kereslet nem lenne rá. Szívesen látnék itt én is Boingokat és Airbusokat . De Debrecen már "elvitte" a WizzAir kicsi részét, kíváncsi vagyok mi lesz belőle jövőre. Sármellék évek óta haldoklik, holott ott a Balaton. Szegeden mi van? Puszta. Arra meg senki sem kíváncsi. :(
  Van egy sajnos komolyabb (kereskedelmi) célra használhatatlan repterünk, de igazából nincs is rá igény.”
 • 18. zehn 2012. július 01. 21:25
  „Kedves Tope. Persze,hogy jó lenne több munkahely. Én is vártam, hogy majdcsak teremtődik a Viktor által beígért egymillió. Mi több, már ennek tizedével is kiegyeznék. Az ország nagy részén fidesz vezetésű önkormányzatok működnek. Mindenütt csak pangás. Egyedül a kecskeméti Mercédesz beruházást tudnám megemlíteni, mint valóban komoly projektet. Ám annak Orbánékhoz semmi köze. Bármennyire is mosolygott a szeretett vezér az átadáson. Úgyhogy kár Botkát hibáztatni. Itt legalább történik valami. Az itteni buta fideszes társaságot ismerve, nem sok jóra számíthatnánk, ők egyértelműen Szeged ellenesek.”
 • 17. delmagyar5 2012. július 01. 18:47
  „nemhogy a repterre aldoznanak unios palyazatokat...igazan fellenditene a delalfoldi regio gazdasagi eletet...nem hiszem el hogy erre se vagyunk kepesek (magyarok)...a romanok temesvaron egy vacak bodebol inditottak jaratokat azota eltelt 3-4 ev es eleg komoly a forgalma...de ameddig szeged keptelen felismerni a lenyeges dolgokat,addig a delalfoldrol romaniaba jarunk repulni...(arad;temesvar)..merthogy kozelebb van mint budapest es raadasul olcsobb is...az onkormanyzatnak meg tovabbi kellemes utcafelujitast kivanok!”
 • 16. NP1 2012. július 01. 18:20
  „14. strangerrr 2012.07.01. 17:01

  Én is így gondolom, csak Te jobban fogalmaztad meg. Higgadtabban.”
 • 15. szatyi 2012. július 01. 17:09
  „"11. Tope2006 2012.07.01. 15:40 "
  Kedves Szatyi látom nem sok uniós ismereted van. Nézz utána, hogy az uniónál "nyert" látszat pénzek hányszori többszörösét nyögi országunk az uniónak befizetett különféle jogcímeken."

  Kedves Tope2006! Úgy látom, neked viszont nem sok pályázati ismereted van. Az uniós pályázati pénzeknek pedig semmi közük az általunk befizetett uniós tagdíjhoz! Legfeljebb annyi, hogy mindkettő pénz.
  Sajnálom, ha ez így nem érthető.”
 • 14. strangerrr 2012. július 01. 17:01
  „Egy város sosincs kész. Magyarán a városi infrastruktúra folyamatosan használódik, egy ekkora városban az a NORMÁLIS ha egy része ((még hogy az egész város.. egy térről és pár utcáról beszélünk...)) MINDIG FEL VAN TÚRVA.
  Az hogy évtizedeken át hagyták lerohadni az egészet, az a nem normális, és pont az a természetes hogy valamit mindig csinálnak.

  A túrások "szenvedőit" megnyugtatom, hogy hamarosan vége lesz ennek, tekintettel, hogy a fidesz egy beruházást sem indított el még a városban, ez a pár (Vásárhelyi Pál utca, Dugonics tér, Agóra) még lemegy aztán újra jön a pangás. Lehet neki örülni.

  Aki meg a munkahelyekről prédikál egy ilyen beruházáskor annak fogalma sincs az építőipar katasztrofális helyzetéről. Úgy látszik ezek nem "munkahelyek".

  Érdekes, hogy Vásárhely meg Debrecen is évek óta "fel van túrva", ott nem gond ?”
 • 13. polgár 2012. július 01. 16:38
  „Emlékszem, amikor tavaly februárban elkezdődött a 4-es villamos felújítása az Anna-kút és Tarján között, akkor meg azzal jöttek itt az emberek, hogy miért nem lehet ezt nyáron csinálni, amikor nincs iskola :)”
 • 12. Lehiggadt 2012. július 01. 16:29
  „Előrebocsátom: Változatlanul nem vagyok fogadott prókátor, mint egyesek...
  Azt én is sajnálom, hogy az EU-s pénzek egy része nem termelő beruházásra megy el, DE - szerintem - például az ELI annak számít! A városfejlesztések is munkahelyet teremtenek, és a járulékai, az adója, meg... az mind az államnál (BOCCS, hogy két "l-"lel írom...) landol!
  A felújítás eredményeképpen szépül a város, élhetőbbé, élvezhetőbbé válik!
  "Áldozat nélkül nincs győzelem" ... Mikor csinálják? Útlezárásra NINCS jó időszak vagy jó időjárás! Tanév? Havazás? IGEN, a nyár sem jó! Mondjam, soroljam még?...
  Évekkel ezelőtt IS volt szerencsém Salzburban járni. November elején totál fel volt túrva a város. A trolin közel fél órát vártunk! Se fel, se le!?!... Dugó dugó hátán!... IGEN ezt el kell tűrni - a "szent" cél érdekében!
  .
  Tájékozatlanoknak": Az EU-ban amelyik ország az egy főre jutó GDP EU-s átlagában a 70 % alatt van az nettó módon jól jár, ha tisztességesen pályázik, és nem csal! Nem igaz, hogy többet fizetünk be, mint amennyit kapunk, amennyit kaphatunk! Sajnos ebből a csortból egy ideig nem fogunk kikerülni - hacsak fel nem veszünk egy két közép-afrikai országot...”
 • 11. Tope2006 2012. július 01. 15:40
  „Kedves Zehn ha kicsit jobban szétnéznél a város kereső korosztályának 90% már több éve külföldön dolgozik, adózik, vagy talán Botka csak az idéntől polgármester?
  Kedves Szatyi látom nem sok uniós ismereted van. Nézz utána, hogy az uniónál "nyert" látszat pénzek hányszori többszörösét nyögi országunk az uniónak befizetett különféle jogcímeken.
  Nem mellesleg a szoci vezetés városunkban a rokonoknak teremt munkahelyet akiknek zömében még képesítése és tudása sincs a betöltött állásokon. (szoc. iroda, jegyzői iroda, kabinet...)”
 • 10. x 2012. július 01. 14:18
  „Elkötelezett MSZ(M)P-sek védik az intézkedést foggal-körömmel, holott a jelenség nekik sem tetszik. LOL”
 • 9. dean23 2012. július 01. 10:27
  „Afrikában bezzeg éheznek, mi meg csak úgy pazaroljuk a klinker téglát!
  Sejtettem, hogy itt is lesz pár idióta aki beböfögi, hogy "Mé nyáron ke eztet csináni é?!"...”
 • 8. szatyi 2012. július 01. 10:10
  „"1. Tope2006 2012.06.30. 12:41 "

  Fel kellene már fogni: A "felújításra, Dugonics térre, zászlókra" nyert uniós pénz NEM FORDÍTHATÓ közvetlenül munkahelyteremtésre, éhezők megsegítésére!
  Olyan nehéz ezt megérteni?”
 • 7. strangerrr 2012. július 01. 09:15
  „1. 5. Ez most komoly?:))
  Annyira átlátszó ez műfelháborodás 1000000.-szorra:)) Ennyire futja a pártközpontból?:)”
 • 6. ossian33 2012. július 01. 09:08
  „Muszáj mindig nyáron, a legnagyobb idegenforgalomban feldúrni a várost?
  Rontja a városképet, meg a közlekedést is megnehezíti, főleg a turistáknak, akik először, vagy ritkán járnak Szegeden.”
 • 5. Linka11 2012. július 01. 08:10
  „Megint jól időzítették a város feltúrását !Ha véletlenül valaki az utóbbi két három év nyarát Szegeden töltötte
  turista ként, azt hiszem egy darabig már nem fog ide vágyni !- Köszönjük a város nagyjainak és akit illet !!
  /Persze tudjuk,hogy megvan a tudományos magyarázata az időzítésnek is./”
 • 4. zehn 2012. július 01. 07:36
  „1.Tope Csupán egy kis kiegészítés. Nem Botka miatt menne el innen a fél ország.”
 • 3. fotelagy 2012. július 01. 06:31
  „Tragédia az egész. Ezt kéne bemutatni, nem a szabadtérit.”
 • 2. CsengeleMSN 2012. június 30. 15:05
  „Végre megszépül a Dugonics tér”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken az olimpiára

Péntek délelőtt indult 2012 kilométeres útjára Londonba Bozsó István, az EDF DÉMÁSZ mozgássérült munkatársa két kollégájával. Tovább olvasom