Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

40 milliárdos adósságot vesz át az állam

Csongrád megye - Megállapodott az állam a településekkel: közel 40 milliárd forint adósságot vállal át Csongrád megye 5000 fősnél nagyobb helyhatóságaitól.

Szerdán a Csongrád Megyei Kormányhivatalban írta alá azt a háromoldalú szerződést a megye 10 érintett településének polgármestere, amelyben az Államadósságkezelő Központ, a pénzintézetek és a település az adósságátvállalás részleteit rögzíti. Az átvállalás mértéke a törvény értelmében 40 és 70 százalék között mozoghat. A konszolidáció összege így egyedi, településenként változik – közölte Varga Márta, a kormányhivatal kommunikációs vezetője. Az eseményen jelen volt B. Nagy László kormánymegbízott, Bodó Imre és Farkas Sándor fideszes országgyűlési képviselő is.

Milliárdos mínusz

Szeged város képviseletében Solymos László írta alá a megállapodást. Az alpolgármester kérdésünkre elmondta, Szeged 28 milliárd forintos adósságának felét vállalta át az állam. - Ez a város esetében idén 485 millió forintos megtakarítást jelent, miközben az állam 1,6 milliárd forinttal több pénzt vont el Szegedtől, mint feladatot - hangsúlyozta Solymos László. 

Mórahalom, Csongrád, Makó, Hódmezővásárhely, Szentes, Mindszent, Kistelek, Sándorfalva, Szeged és Algyő közel 40 milliárd forint adósságtól mentesül a megállapodásnak köszönhetően. Az érintett települések a pénzintézetektől kapott adatszolgáltatás alapján jelezték a Magyar Államkincstárnak a 2012. december 31-én fennálló adósságállományukat. Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Belügyminisztérium szakértői konzultáltak az önkormányzatokkal a fennálló adósságállományuk összetételéről, és a helyi körülményekről a február 28-áig esedékes átvállalási mérték meghatározása érdekében. Az 5000 lelkesnél kisebb települések esetében ez már korábban megtörtént.

B. Nagy László az aláírást követően elmondta: Csongrád megyében a tárgyalássorozat és a szerződéskötés is határidőn belül zajlott, így minden adminisztratív feltétel teljesült a megyei önkormányzatok részleges konszolidációjához. Az adósságátvállalás hozzásegíti az önkormányzatokat ahhoz, hogy az eladósodottság, amely a korábbi évek finanszírozási rendszerének hibái következtében alakult ki, jelentősen csökkenjen, a felhalmozott hitel- és kötvényállomány terhe ne súlyosbítsa tovább az önkormányzatok költségvetését, ne akadályozza a kötelező feladatok színvonalas ellátását.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. alfa258 2013. március 02. 20:48
  „Mindegy ezeknek, hogy mire cs....ik el az adófizetők pénzét, csuhásokra vagy stadionokra, lényeg az hogy pusztuljon a nép! Akkor csak a .......ók, tapsikoló bohócok maradnak akik királynak választják ezt a *moderálva*!”
 • 48. kormoska 2013. március 02. 11:39
  „Rendben átveszi,de ki kérte meg rá??
  Szeged nagyon jól elvolt az adósságával.Rendszeresen és időben törlesztett,a város adósságszolgálata kitűnő minősítést kapott és mindig volt hová nyúlni ha önerő kellett valamihez.A városlakók meg nagyjából SEMMIT nem érzékeltek ebből és később sem érzékeltek volna!Azt viszont látták,hogy a város fejlődik.
  Egy település manapság csak hitelből(vagy esetleg EU támogatásból) tud nagyobb volumenben fejleszteni,hitel nélkül csak tartós helybetopi vagy leépülés lesz.”
 • 47. débé 2013. március 01. 07:44
  „44. Zsuzsibaba80 2013.02.28. 17:22
  "Végre könnyítenek Szegeden és a környékbeli településeken, így több pénz jut a szegényebb családoknak.illetve a nagycsaládosoknak."
  Sándorfalva adósságának egy részét is átvállalta az állam. CSERÉBE, mint ahogy Orbán is nyilatkozta, nem nyújthat be az önkormányzat minuszos költségvetést. Az önkormányzatnak kevés a bevétele, így bevezette az INGATLANADÓT, SÚLYOS EZREKKEL TÍZEZREKKEL NÖVELVE A LAKOSSÁG ÉS A VÁLLALKOZÓK TERHEIT! :(((”
 • 46. schik 2013. március 01. 07:22
  „A fejlesztésre elköltött pénz nem egyenlő a működésre felhasznált forinttal! A jó fejlesztés pénzt hoz, a működésre elköltött hitel nyomorba dönt. Nem a mostani kormány adósította el az országot.”
 • 45. howatowabb 2013. február 28. 20:30
  „44. Zsuzsibaba80
  Aludj csak, majd álmodsz szépeket. De ha felébredtél, akkor elmondom, mi várható.
  Nem lesz több pénz, mivel nincs pénz.Te azt a pénzt osztod, amit nem tudott már az önkormányzat visszafizetni. =0 Ft.
  Ha meg lesz, akkor azt az erősen "rászoruló", gondolkodás nélkül a pártra(!) szavazó, kisebbség fogja kapni.
  Úgyhogy, ne örülj! Nem lesz könnyebb!”
 • 44. Zsuzsibaba80 2013. február 28. 17:22
  „Végre könnyítenek Szegeden és a környékbeli településeken ,így több pénz jut a szegényebb családoknak.illetve a nagycsaládosoknak.”
 • 43. howatowabb 2013. február 28. 16:47
  „38. maci53
  Ha ez így van, akkor tán elgondolkodtató, hogy esetleg nincs Szegednek szüksége erre a " nagylelkű" könyöradományra, mint megannyi Fidesz vezetés alatt szétlopott településnek.
  Ennek mi lesz az ára? Mert ugye ismeretes az is, hogy Botka L. mennyire tiltakozott pl. az iskoláink állami kézbe adásától is, és milyen igaza lett! Az átszervezés következtében nagyon sok ember járt nagyon rosszul! Mintha előre látta volna! Hiába, no! Valahogy mindig úgy van, ahogyan előre megmondja! Csak savanykás a lőre, és nem t.e.t.sz.i.k!”
 • 42. X_Y 2013. február 28. 16:03
  „40.Ebgondolat 2013.02.28. 15:33

  "amikor az olyan "ősmagyarok", mint pl. maci nemhogy a saját anyanyelvén nem tud helyesen írni, de még a saját országa nevét sem tudja leírni."

  Mit vársz egy <moderálva>? Még örülhetünk hogy <moderálva>.”
 • 41. papika56 2013. február 28. 15:44
  „8.Ballas....vajon a legeladósodottab városok ..MIÉRT <moderálva>szes polgmesterei vannak ?? SZERINTED ???? az EU szigorúan előírta mire lehet felhasználni !Miért csak látványberuházásra ??? és nem termelő munkahelyekre ??? MERT nem érdekük !

  14 alak . a fidesz NEM tudja mit kell tenni!!GŐZE sincs a vezírednek.<moderálva>. Szerinted: a többtízmilliárd ..sportstadionokra??műfüvespályára ??? 4,5 millió szegényember!!! 400 000 éhező gyerek !!!! 654 000 regisztrált munkanélküli!!! kb. 500 ezer KÜLFÖLDÖN élő ???? Vajon az elmút 3 évben MIÉRT volt 2 X recesszó?? Államadósság nőőőt !!!!!
  SZERINTED mit tud a fidesz ??????
  Még nagyobb nyomorba dönteni az országot !!!”
 • 40. Ebgondolat 2013. február 28. 15:33
  „38. maci53 2013.02.28. 14:13
  Azon mindig jót mosolygok, amikor az olyan "ősmagyarok", mint pl. maci nemhogy a saját anyanyelvén nem tud helyesen írni, de még a saját országa nevét sem tudja leírni.”
 • 39. Agyalapi 2013. február 28. 15:14
  „El vagyok ragadtatva! Van itt pénz dögivel. Bár csak az én adósságomat is átvállalná az állam!”
 • 38. maci53 2013. február 28. 14:13
  „Város Építő talán síelni ment,vagy nem volt bőr a képén aláírni?
  Solymos úr!
  Magyar országon kb 3500 település van,de egy az Szeged ahol nem tetszik ez az átvállalás,hogy van ez?
  Tehát itt 3499 település elmebeteg,Szeged az nem?”
 • 37. Ballas 2013. február 28. 13:24
  „<moderálva>”
 • 36. Commander-V2 2013. február 28. 12:01
  „33: mert ha Bohács akar játszóteret és foci stadiont (hat szurkolónak!) az komoly dolog, ha az MSZP akkor látványberuházás. Ha a Fidesz nem akasztja meg, a Mars téren már régen lehetne a városnak egy fedett sportközpontja esetleg uszodája is. Most a 2/3 hatalom idején a fideszesek milliókat keresnek, éppen Bohács az aki a negyedik legtöbbet kereső parlamenti képviselő, mégsem látom hogy bármit tennének Szeged érdekében.”
 • 35. macs 2013. február 28. 11:59
  „34. NP1,
  most hallgattam egy beszélgetést a politikai kommunikációról, melyben megállapították, hogy az egyszerű, mondhatni primitív, párszavas kijelentésekkel csodákat lehet csinálni, mert azt mindenki megérti. Azonban az összefüggéseket feltáró, a következményeket bemutató, az elhangzott számokat tényekkel ütköztető elemzés már csak kevesek számára érthetőek, illetve ezekre már kevesen figyelnek. :-(”
 • 34. NP1 2013. február 28. 11:40
  „macs

  "Azt viszont nem értem, hogy sokan még miért nem értik, hogy az önkormányzat a pályázatokon elnyert pénzt, csak arra használhatja fel, amire kapta? Munkahelyek létrehozására cégeknek külön pályázatok vannak." - mert nem akarja érteni és egyébként is: amit a szocik tesznek az rossz - amit a fideszesek az jó.
  Egyszerű emberek egyszerű világa.”
 • 33. macs 2013. február 28. 11:04
  „Értem én, hogy a szegedi beruházások feleslegesek voltak, meg nem kellenek, meg BL szégyellje magát, amiért eladósította a várost. Nos, arról kinek mi a véleménye, hogy Miskolcon, Debrecenben is korszerűsítik a közlekedést, az ország szinte minden városában jelentős városrehabilitáció zajlott le, a hasonló beruházások Szegeden miért feleslegesek, miért rossz döntések?
  Szegeden nem jöttek létre új munkahelyek, csak adósság keletkezett. Nos, szeretném látni, hogy a környékünkön lévő településeken hány új munkahely jött létre?
  Azt viszont nem értem, hogy sokan még miért nem értik, hogy az önkormányzat a pályázatokon elnyert pénzt, csak arra használhatja fel, amire kapta? Munkahelyek létrehozására cégeknek külön pályázatok vannak.”
 • 32. howatowabb 2013. február 28. 10:40
  „A csupa nagybetűs, csak szuperlatívuszokban emlegethető kormányunk erre a csodára, talán nem új hitelecskét eszközölt véletlenül? Megveregeti saját vállát, milyen f.... a vagyok, aztán meg majd letörleszti a közmunkás zsírján. Ha már nem kell fizetni neki, de dolgozik, termel, csak jó lesz valamire! Ezek meg, miközben terelik a figyelmet ilyen hírekkel, maszatolnak, addig a háttérben földet vesznek (el) piti pénzért, új cégek pályázatot nyernek( 2 éven belül!), közeli haverok, barátok gyarapodnak... Örüljetek drágáim! Még belétek nem rúgtak! Eljön az ideje, addig dicsőítsétek! Szabad! De csak a vakon hívők! Akik gondolkodnak, és persze nincs valami kis csurran- cseppen, az csak felébred(t) már!”
 • 31. X_Y 2013. február 28. 09:59
  „8.Ballas 2013.02.27. 19:03
  Jól van kis fideszcsicska, leülhetsz. Egyes..

  "lehetett volna munkahelyteremtésre is felhasználni"

  ja, mert amit építettek, az a fránya körforgalom mega villamospálya, azt marslakók építették, nema zemberek...”
 • 30. spiler 2013. február 28. 09:40
  „mikor állítjék bíróság elé a polgármestereket akik ennyi hiányt hoztak össze!!!!!!!!!!!!!4
  elszámoltatás,ITÉLET”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg helyett bábu sír - görcsroham gombnyomásra

Lélegző, síró, vérző bábukon gyakorolhatják a betegellátást ezentúl a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói. Tovább olvasom