Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

45 tonna paprika a Homokhátságról

Mórahalom - 49 homokhátsági családi gazdaság 45 tonna kiváló minőségű paprikaőrleményt állított elő idén.
 A szegedi ferencesek kezdték

A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült, finomra őrölt por. Világhírűvé a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény vált. A paprikát mint fűszert és zöldséget a régi magyar konyha nem ismerte, használata lassan terjedt el, és csak a 18. században vált általánosan ismertté. A Wikipédia szerint Magyarországon az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették.

A Kotányi Hungária Kft. fűszerkereskedelmi cég, a Fűszermalom Kft. és Mórahalom önkormányzatának összefogásában, 49 homokhátsági családi gazdaság közel 45 tonna kiváló minőségű paprikaőrleményt állított elő az együttműködés első évében. Az 1881-ben Szegeden alapított Kotányi cég jelenleg is a család tulajdonában van, a vállalkozás ma Közép-Európa legnagyobb fűszerkereskedője.

Az idén márciusban életre hívott együttműködés már az első évben bizonyított: a szegedi eredetvédett tájkörzetből származó fűszerpaprika-őrlemény újra a boltok polcain várja a vásárlókat.

A szezon végén a közelmúltban partnertalálkozót szerveztek a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban, amelyen részt vett többek között Kotányi Erwin, a Kotányi Hungária Kft. tulajdonosa és Bárány Tamás ügyvezető, Nógrádi Zoltán polgármester és a paprikatermelők.

Érdeklődésünkre Vassné Koza Mónika elmondta, tíz év után szülői rábeszélésre vágtak bele ismét a paprikatermesztésbe. – Jól sikerült. Nem bántuk meg, jók a tapasztalataink. Fél hektárom dolgoztunk, nekünk két szedés sikerült – mondta a mórahalmi vállalkozó, aki már gyűjti az embereket a jövő szezonra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harckocsik masíroztak Dóc határában

Olvasó-tudósítónk küldött néhány fotót arról, hogy szerda reggel egy egész konvoj katonasági jármű… Tovább olvasom