Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

4 város 800 hajléktalanja

Csongrád megye - Zimankóban minden fedél nélkül maradt ember éjjeli menedéket kaphat – mondják Csongrád megye 4 városában. A Szegeden élő körülbelül 550–600 hajléktalanra 179 ágy jut.
– Ha kell, a folyosókra matracokat és takarókat teszünk, de mindenkit befogadunk, aki éjjeli menedéket keres a téli hidegben – hangsúlyozza Király Endréné. A szegedi kistérség egyesített szociális intézményeinek szakmai vezetője sorolja: 4 hajléktalanokat ellátó intézményükben összesen 144 férfi és 19 nő kaphat ágyat, tisztálkodási lehetőséget – a novembertől április végéig tartó krízisidőszakban. Az Acél utcai nappali melegedőben és népkonyhán pedig tegnap is 150 személynek főztek kiadós egytálételt.

550–600 a fedél nélkül élők száma Szegeden – a szakemberek becslése szerint. Közülük sokan még a téli zimankóban is távol tartják magukat a hajléktalanszállóktól. A városszéli kiserdőbeli sátrakban, vagy a panales övezetek lépcsőházaiban, a tízemeletesek szemétledobóiban meghúzódó fedél nélkülieket is rendre megkeresi és segíti a 3 utcai szociális munkás. A fagyoskodó, bajba jutott emberek gyors támasza a máltai szeretetszolgálat 76/485-582 telefonszámon hívható krízisellátó szolgálata. – Kedd éjjel a szegedi Palánk egyik lakásából riasztottak minket: az utcai padon vacogó férfinak vittünk meleg takarót, élelmet és forró teát – mondja Cibulya Oláh Tímea, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi egészségügyi központjának vezetője. A Moszkva körúti intézményben tegnap telt ház volt: a 16 ágyon kórházi utókezelésként tüdőgyulladásos, csonttöréses, daganatos betegek lábadoztak; míg a 30 személyes nappali melegedőben legalább 60 adag vajas kenyeret és adományból származó vaníliapudingot osztottak szét.

A hajléktalanok Hiltonjának becézik, annyira jól felszerelt a hódmezővásárhelyi intézmény, ahol éjjel 42, nappal 30 fedél nélkülinek segíthetnek. – Hajléktalan nem marad utcán a téli hidegben: akár 52–54 személyt is befogad az éjjeli menedékhely – jelenti ki Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. A nappali melegedőben Szentesen és Makón is 30–30 rászorulónak segítenek étellel is, míg éjjeli fekhelyet a Kurca-parton félszáz, a Maros-parti városban 22 hajléktalan talál.

Segély, közgyógyellátás

Idén 9 millió 700 ezer forint átmeneti segélyt osztott szét a szegedi önkormányzat 620 hajléktalannak (személyenként 2–3 alkalommal) – tudtuk meg Novkov Veszelinka szociálisiroda-vezetőtől. Közgyógyellátásként havi 6–8 ezer forintot költhet gyógyszerre az arra jogosult 136 fedél nélküli. Átmeneti segélyt és közgyógyellátást igényelhetnek a makói, szentesi, vásárhelyi hajléktalanok is. A fedél nélküliek ellátásával foglalkozó 4 városunkban a hajléktalanok becsült száma: közel 800.

Olvasóink írták

 • 19. fili-busz 2010. december 31. 19:56
  „18. hozzászólás deszkás 2010.12.31. 09:47

  //Erről a híradás nem szólt de a feltételezésem szerint aki magyar iskolába járatja a gyerekét az kaphat.
  //A Duna tv hireiben közölték kb egy hete de hogy ez mit takar valójában én sem tudom,mert eddig csak pletykaszinten tudtam róla

  Feltételezed, nem tudod, pletykaszint....
  Egyébként megkérdeztem, pár határontúli ismerősömet (tanárok).
  Nem hallotak róla.Tehát 550 határon túli gyerek biztosan nem kap.

  Akkor ez egy féligazság, ami semmi másra nem jó mint (negatív) hangulatkeltésre a (határontúliakkal) szemben.
  Miért ellenszevesek neked a határontúliak?

  //Csodálkozok rajta hogy ez csak neked tűnt fel

  A többiek tojnak rá...mint a "mellékelt" hozzászólások is mutatják.
  Nekem csak az ellenszev keltés tűnt fel.
  Én nem annak alapján ítélek meg valakit, hogy határon innneni vagy túli.
  Nekem az a mérce, hogy mit mond, tesz.

  //gondolom mert érintett lehetsz (ami nem baj).

  Nem vagyok érintett sem gyerekügyileg,sem anyagilag(nincs rá szükségem).

  // Engem ezért idehaza min hazaárulónak mondanak de az irigy biztos jelző.

  Nem én mondtam.
  Az elsőben lehet valami, a másodikat nem tudom.
  Egyébként nem csodálkozom.

  //Próbáltam E-mail ba érdeklődni (Duna tv) de még nem válaszoltak.

  Próbáld talán a jerevéni rádiót!Ott is vannak hírek:
  pl.
  "...
  - Igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak?
  - A hír igaz - közli a jereváni rádió -, azzal az apró korrekcióval, hogy nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Zsigulikat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. .."
  Forrás: Wikipédia

  //A külföldi magyarságot képviselőket meg nem akarom mert vagy letagadják vagy az előbbi jelzőkkel illetnek.

  Biztosan már ismernek.

  Boldog új évet kívánok!”
 • 18. deszkás 2010. december 31. 09:47
  „FILI-BUSZ! Erről a híradás nem szólt de a feltételezésem szerint aki magyar iskolába járatja a gyerekét az kaphat.Nyilvánvalóan a Magyarország területén élő kizárt,mert" nálunk" a családi pótlék rendszere van és ez nem Euróba van megadva.Csodálkozok rajta hogy ez csak neked tűnt fel gondolom mert érintett lehetsz (ami nem baj). Engem ezért idehaza min hazaárulónak mondanak de az irigy biztos jelző.Próbáltam E-mail ba érdeklődni (Duna tv) de még nem válaszoltak.A külföldi magyarságot képviselőket meg nem akarom mert vagy letagadják vagy az előbbi jelzőkkel illetnek. Hiába állítom hogy engem csak a tájékozottság miatt érdekel. Egyelőre ennyi.”
 • 17. csakugyirok 2010. december 31. 08:44
  „qurva szar fél ötkor kelni és este hatkor hazaérni, de dolgozni muszály. Nekem pl semmit nem adnak ingyen (én nem is értem)
  ha már nem lehet sózni az utakat talán most takaríthatnák. Nem pénzért, hanem azért mert nem hagyjuk őket az utcán megfagyni, éhen halni.
  Időnként meghallhatná valaki a hozzászólók szavát is”
 • 16. fili-busz 2010. december 30. 19:04
  „A Duna tv hiradása igazolta HOGY VAN ILYEN!!!!!

  De pontosan kinek adják és milyen alapon?”
 • 15. deszkás 2010. december 30. 18:40
  „FILI-BUSZ! Látom nem érted.Az eddigiek voltak pletykaszintűek.A Duna tv hiradása igazolta HOGY VAN ILYEN!!!!!2011ben 80 Euró.Tehát a 70 Eurót emelték 80 Euróra.”
 • 14. fili-busz 2010. december 30. 18:36
  „13. hozzászólás deszkás 2010.12.30. 17:47
  "...én sem tudom,mert eddig csak pletykaszinten tudtam róla hogy idén (2010ben) ez az összeg 70 Euró. Ezt idehaza a lakosságnak a 90-95% se tudja..."

  Hátha csak pletyka az egész,akkor nincs több kérdésem.
  Köszönöm.”
 • 13. deszkás 2010. december 30. 17:47
  „FILI-BUSZ! A Duna tv hireiben közölték kb egy hete de hogy ez mit takar valójában én sem tudom,mert eddig csak pletykaszinten tudtam róla hogy idén (2010ben) ez az összeg 70 Euró. Ezt idehaza a lakosságnak a 90-95% se tudja. És én igazolni láttam a hiradás szerint.”
 • 12. deszkás 2010. december 30. 17:47
  „FILI-BUSZ! A Duna tv hireiben közölték kb egy hete de hogy ez mit takar valójában én sem tudom,mert eddig csak pletykaszinten tudtam róla hogy idén (2010ben) ez az összeg 70 Euró. Ezt idehaza a lakosságnak a 90-95% se tudja. És én igazolni láttam a hiradás szerint.”
 • 11. fili-busz 2010. december 30. 17:30
  „deszkás 2010.12.30. 16:33

  Nem ide tartozik de érdekes: 2011től 80 Euró/fő (22 000ft) a külföldön élő magyar gyerek havi támogatása amit a magyar kormány ad.Forrás:Duna tv.

  Ezt hogy érted?
  Minden magyar állampolgár, aki külföldön él?
  Kerestem a Duna tv-n, de nem találtam.
  Belinkelnéd az oldalt, kérlek!”
 • 10. deszkás 2010. december 30. 16:33
  „Nem ide tartozik de érdekes: 2011től 80 Euró/fő (22 000ft) a külföldön élő magyar gyerek havi támogatása amit a magyar kormány ad.Forrás:Duna tv.”
 • 9. macusnéni 2010. december 30. 16:30
  „Nem ártana a segély helyett valami munkát adnának ezeknek az utcára került személyeknek.Termelhetnének ezt azt.Van az Önkormányzatnak szerte-szét földjeik,de azt se tudják merre is van! Azokat adhatnák oda ezeknek az embereknek,hogy termeljenek rajta.Igy szaporodnak az utcára kikerültek,s ki tudja majd ezeket is eltartani.A tablettás bor nagy úr ,aki rászokott az nem tudja elhagyni az biztos,s fokozatosan leépül.”
 • 8. jozko 2010. december 30. 16:01
  „Ne bántsd a gilisztákat!”
 • 7. zoltanszabo 2010. december 30. 15:49
  „Hát ez nagyon szomorú !
  Félek lessz ez még több is !
  viktor--lázár- politikusok a Parlamentben !!--ez a v vvilág !!!
  Az új alkotmányba vegyék bele : minden embernek JOGA VAN EMBERI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÉLNI !!!!
  Ha Szegeden 5-6oo van--lehet ez több is --és 165 ágy van nekik ? akkor 1 ágyon kb 4-en alszanak !!?
  Jó lenne ha a kedves politikusok ---akik többszáz n2 laknak, havi bevételük több milla / hó fogadjanak be télire egypár szegény szerencsétlent !!! Emberség annyi sincs bennük mint egy gilisztába . SZÉGYEN !!!!”
 • 6. dodó 2010. december 30. 15:42
  „Sokszor leírtam már hasonló cikkek kapcsán:
  - Ezek a "szegény" emberek ÖNERŐBŐL KÜZDÖTTÉK LE MAGUKAT ebbe a helyzetbe!
  - Most se várják a társadalom segítségét!
  - Segítsenek nekik alapítványok, humanitárius szervezetek, ne az adófizetők pénzét szétosztók!

  Megjegyzés: A Nagy és Gazdag Amerikában 31 millió embernek nincs egészségbiztosítása, csak életmentő beavatkozást kaphat, amit ha lehet, megfizettetnek vele! Ugyanott egy állampolgár élete során csak 5 (öt) évig kaphat segélyt. Amennyiben kimeríti akár egyben akár részletekben, soha többé nem kap semmilyen jogcímen!

  Megismétlem: Vannak filantrópok, önkéntes ápolók,alapítványok, nem utolsósorban megélhetési jól fizetett ún jogvédők, segítsenek az ilyen lezüllött alakokon a saját munkájukkal és pénzükkel ők!”
 • 5. jozko 2010. december 30. 15:30
  „frakk

  Nem adjuk. Mások adják. A másokét.
  Egyszer megpróbálhatnák a sajátjukat adni. Amiért megdolgoztak.
  Rögtön más lenne az ábra.

  Én maradok a régi álláspontomon:
  Aki nem dolgozik, ne is egyék.
  Nem csak hajléktalanok pusztulnának éhen...”
 • 4. frakk 2010. december 30. 13:46
  „62: Szia:) Szvsz. a hatóság kezeli rosszul a pénzeket. Ők egyszerűen ezt segélyként akarják kifizetni. Ha egyáltalán mind segélyként fizetik ki, és nem egyéb módozatokban apad le az erre fordítható pénz.
  Ha konkrétan munkahelyteremtésre fordítanák a pénzt, (nem falevélgyüjtögetésre gondolok éppen) hanem a 1-es pontban leírtak szerint pl.üvegházakban mezőgazdasági munkát adnának ezeknek az embereknek mindenki jól járna. Most jövök a Tescoból. 900 FT közelében a fehér paprika Kg-ja , a polcok üresek mert nincs semmi. A burgonya 300Ft KG és segélyként adjuk oda embereknek?? Bolondok vagyunk? Vagy csak öngyilkosok??”
 • 3. 620829 2010. december 30. 12:17
  „HUUUh.....na visszafogom magam!
  Én jövőre már ha jól számoltam 49 éves leszek....de még dolgozom....sokszor kemény fizikai munkát---nézve a tv-t és látva szegény húszonéves hajléktalant aki nem meri elhagyni a híd alatti kis kincsecskéit......hát ...sárga kabát volt rajta......pesten kaja osztás krisnások....sok-sok húszonéves.......naneeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ha kell kényszer munkára velük----én az egyetem idejét végig melóztam -mert VALÓBAN SZEGÉNY VOLTAM ----ÉS AKKOR SEM ÉLŐSKÖDŐ!!!!
  Kersztapám-aki félig le vn bénulva nem kapta meg a közgyógyot valami formasági hülyeség miatt......40 év munkaidővel a háta mögött---------------hol is az igazság?????
  Segíteni azon kell-aki magán is akar segíteni------évi sok-sok százezer ft a fejkvót-amely lecsapódik a megfelelő szolgálatoknál--------------------munka kéne nekik------majd kimelegszenek......nagy volt a hó elmentek havat hányni?????????????itt a válasz---élősködőkre meg nincs szükség-szerintem------tanuljanak meg felállni-----ettől ember az ember !”
 • 2. jozko 2010. december 30. 11:40
  „Senkinek nem kívánom a hajléktalan életmódot.

  Ha hirtelen osztom szorzom a közzétett számokat, az annyi mint 22-25 000 Ft fejenként /segély és ingyenes, közgyógyellátás formájában/.
  Ehhez csipp-csupp hozájön még egy kis adómentes ez-az.
  Tehát úgy 25-30. 000 Ft jövedelem fejenként.
  És /ha elfogadják/ inygyenes szállás, tisztálkodás és szerény étkezés.
  Természetesen rezsiköltségek nélkül.

  Vannak olyan /pl. 2 gyermekes/ családok -hála Istennek fedéllel a fejük fölött-akiknél a havi , egy főre jutó jövedelem nem több 40. 000 Ft-nál.
  Ebből ki kell fizetni a rezsit, étkezést, iskolaköltségeket...Nem lehet az a nagy habzsi-dőzsi.

  Csak úgy elgondolkodtam....”
 • 1. frakk 2010. december 30. 11:32
  „Sajnálatos, hogy fordítva kezelik a problémát, mint ahogy a józanság diktálná. Nem a segélyeket kell osztani, hanem munkát kell biztosítani.
  Mint mondtam a mezőgazdaságban is számos terület van ahol folyamatosan lehet Üvegházakban munkát biztosítani. Lehet virágot, gombát, primőrt, gyógynövényeket folyamatosan termelni. Ha végre valaki nem csak a száját jártatná és a segélyeket osztanák le (rejtett módozatokban) akkor 1-2 milliárdos pénzekből létre lehetne hozni ezeket a 10- 30 hektáros holland tipusú üvegházakat. Ezzel felszívnák az utcákról a munkanélkülieket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri szabad szeszezés

Szabadon alkoholizálhatnak a felnőttek Szeged, Szentes és Mórahalom közterületein szilveszterkor. Átlagos napon ezért helyszíni bírság jár. Tovább olvasom