Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

50 éves a lézer - pályázat általános és középiskolásoknak

Szeged - 1960. május 16-án sikerült Theodore Harold Maiman amerikai fizikusnak elsőként lézerműködést megvalósítania egy általa megépített rubin lézerrel.
Az azóta eltelt 50 évben a lézerek robbanásszerű fejlődésen mentek át, kitörtek a tudomány elefántcsonttornyából, s mára már nagyon sok háztartásban lehet valamilyen lézert vagy lézer közreműködésével készült tárgyat találni. Igen hamar betörtek az iparba, távközlésbe, de komoly szerepet játszanak a gyógyításban, oktatásban, művészetekben, szórakoztatásban is, és még bőven lehetne tovább folytatni a listát. Megérdemli tehát, hogy felköszöntsük 50. születésnapja alkalmából. Ennek megfelelően a novemberi Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretén belül a Szegedi Akadémiai Bizottság Fizikai Munkabizottsága, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék és a LaserSkill Kft. az alábbi pályázatot hirdeti meg általános és középiskolai tanulók részére.

1. "A lézer (Mi jut eszembe a lézer szóról?)" rajzpályázat általános iskolai, felsőtagozatos tanulók részére. Nevezni lehet legalább A4-es, legfeljebb A3-as méretű rajzokkal, festményekkel. A beérkezett alkotásokból egy előzsűri kiválaszt húszat, melyek kiállításra kerülnek a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (JATIK), ezek közül a végső sorrendet pedig a látogatók szavazatai alapján állapítjuk meg.

2. "A lézer ma és holnap" címmel 10-15 oldalas pályamunkákat várunk középiskolás tanulóktól, melyekben arról írnak, mire használják napjainkban a lézereket (elsősorban közvetlen környezetükben), és fantáziájukat szabadjára engedve „megjósolják", milyen alkalmazási lehetőségeket tudnak elképzelni a jövőben.

3. Lézerkard készítése. Ezen pályázat keretében középiskolás tanulóktól, tanulócsoportoktól azt várjuk, hogy megépítsék saját tervezésű lézerkardjukat. Elsősorban a saját ötleteket, a kész "termékben" fellelhető saját fantáziát, a "valósághűséget" díjazzuk. A boltokban kapható, gyári kardokat nem értékeljük. Nevezni a kész kardról szóló rövid leírással, fényképpel lehet. Az ezek alapján legjobbakat behívjuk az eredményhirdetési ünnepségre, ott élőben bemutatásra kerülnek, s a végső sorrendet ennek alapján helyben állapítjuk majd meg.

Beküldési határidő mindhárom pályázat esetén: 2010. október 31., beküldési cím: Dr. Hopp Béla, SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék, 6720 Szeged, Dóm tér 9. Az eredményhirdetési ünnepség november végén várható, az érintetteket külön értesíteni fogjuk. A díjazottak lézerrel kapcsolatos értékes könyveket, tárgyjutalmakat kapnak.

Olvasóink írták

  • 1. Gazficko 2010. szeptember 29. 21:28
    „50 éves a Frédi és Béni rajzfilm mese is. Arról a DM mért nem ir??????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két nagyvárosban nyolc jelölt indul

Csongrád megye mindkét megyei jogú városában, Hódmezővásárhelyen és Szegeden is 4-4 aspiráns… Tovább olvasom