Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

50 éves Szeged első lakótelepe

Újszeged 132 éve része Szegednek; azóta folyamatosan fejlődik. Villanegyedét a város legtehetősebb polgárai lakják, itt épült a város első lakótelepe, és itt áll a legmagasabb toronyház.
Királyi térnek, szerbül Királicának hívták 1550 körül Újszegedet, amely akkoriban Zápolya János feleségének birtoka volt, majd a Bánsághoz, Torontál megyéhez tartozott. 1796-ban lett mezőváros, önálló piac- és vásártartási joggal rendelkezett. 1880. június 5-én egyesült Szegeddel. Azóta Újszeged a város elválaszthatatlan részévé lett. A városvezetés alaposan átformálta az új negyedet. A külső területeken kertészetek létesültek, a belső fasorokon polgári villák épültek. Ekkoriban alakult át az 1858-ban létrehozott liget is.

A Tisza két partját előbb hosszú töltés, „százlábú híd" kötötte össze, 1883 óta híd vezet át a folyón, 1979-re a Belvárosi mellett másik átkelő is épült, a Bertalan híd. 1909-től hatvan éven át villamossal lehetett átutazni Újszegedre, később troli- és buszjáratokat indítottak. A szegediek ide jártak és járnak a ligetbe majálisozni, a Partfürdőre, a Laposra, az 1930-ban elkészült SZUE-ba és a Gomba helyén két éve megnyílt Napfényfürdő Aquapolisba sütkérezni, strandolni. A sportot szolgálják a liget teniszpályái, az 1974-ben épített sportcsarnok, a rá öt évre felhúzott sportuszoda. 1987-ben épült Újszeged szállodája, a nemrégiben felújított Hotel Forrás.

Újszeged, madártávlatból. Fotó: Karnok Csaba
Újszeged, madártávlatból.
Fotó: Karnok Csaba

A kendergyár hűlt helye

Az ipart Bakay Nándor gyára képviselte, a kender szegedi nagyiparosa 1868-ban építette ki kötelesműhelyét üzemkomplexummá. A hajdan prosperáló gyárat 2006-ra lebontották, a helyén inkubátorház áll, a nagyobb felén Tisza Park néven új városközpontot terveznek toronyházzal, lakó- és hiánypótló szolgáltató ingatlanokkal, üzletekkel. Szintén lakó- és szolgáltató ingatlanok kaphatnak helyet az Árpád nevelőotthon egykori területén, a Szőregi úton. 

 
A negyed intézményekkel is jól ellátott: két bölcsődéje (Töltés és Vedres utca), négy óvodája (Vedres utca, Temesvári körút, Bérkert sor, Fő fasor), három általános iskolája (Tisza-parti, Gregor József és Vörösmarty Mihály) és egy középiskolája (Csonka János szakközépiskola) működik, valamint 100 éve itt található a vakok intézete. Az egyetemet a természettudományi kar biológiai intézete képviseli a Közép fasoron, az egészségtudományi kar a Temesvári körúton, az 1922-ben alapított füvészkert a Lövölde úton, a csillagvizsgáló a Kertész utcában, illetve a Herman Ottó, a Móra Ferenc és a Madzsar József Kollégium. Ugyancsak a tudomány újszegedi fellegvára az akadémia biológiai központja, és az eredetileg „kendörakadémiának" létrehozott gabonatermesztési kutatóintézet is itt kapott helyet.

A kultúrát a Bálint Sándor Művelődési Ház, a Somogyi-könyvtár fiókrészlege és a ligetbeli szabadtéri színpad jeleníti meg. Az egészségügy intézménye a menhelynek épült gyermekkórház, a MÁV- és a háziorvosi rendelők. Két katolikus templom várja a híveket: a liget bejáratánál az 1910-ben avatott Szent Erzsébet-templom – amely az élményfürdő építésekor bővült –, és a Fő fasoron 2006-ban szentelt Boldog Kalkuttai Teréz-templom. A református imaház alapkövét 1828-ban tették le, az élményfürdő építésekor ugyancsak bővítették. Jellegzetes vendéglátóegység a városrészben mind a mai napig a harmincas években épült és azóta többször átalakított Liget vendéglő, Tóth Dezső nevén. 1883-ban szintén liget éke lett a cukrászdakioszk, amely teljesen eltűnt, és a Vigadó, amely ma nem csak a városrésznek, hanem Szegednek is méltatlanul magára hagyott szégyenfoltja.

A város legmagasabb háza
Újszegeden épült a város első lakótelepe; az egykori ládagyár helyén, a mai Torontál tér, Alsó kikötő sor, vasúti töltés, Temesvári körút és Székely sor határolta területen először téglablokkos épületek nőttek ki a földből. Az üzem lassú kiürítése vontatottá tette az építkezést, de 1962-ben már el is nevezték a lakótelepet Odesszának, az akkori szokás szerint Szeged szocialista testvérvárosáról. A technológiát rövidesen panel váltotta; a hetvenes évekre Odessza a város legkedveltebb lakótelepe lett a liget, a belváros és a szabad strand közelében. Újszegeden épült fel 1977-ben Szeged legmagasabb lakóháza; az 54 méter magas toronyház 17 emeletét ma is 120 család lakja. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a Temesvári körúton túl élnek a város legtehetősebb polgárai.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. seawasp 2012. augusztus 14. 23:56
  „A hsz.-k is átolvasva, az UTC pályára magam is emlékszem, mert mit kiskölyök, egyszer ott is ácsorogtam egy nagy meccs okán! Micsoda hangorkán volt! :-D

  Még az is képben van, a gyerekkórház szembeni oldalán - Csanádi utca - álltak meg - mint fel, és leszálló hely - a szőregi, és a helyközi buszok.
  A buszra várva, a háttérben a volt ládagyár(?) rakterülete sunyított, és volt szerencsém mint ÉPFU-s gépkocsivezető, a ládagyár területén épülő házak alapozásához is a folyékony betont szállítani! Egy világot építettünk, amit eladtak a kutyalelkűek! :-(
  Az a ,,kanyar" előtti rész - Szőreg irányából - rejtette a volt vámházat is, vajon az még áll?

  Az tény, mint éppen az anyámtól elválasztott kis majom, nekem egy tájékozódási pont volt a szőregi út vége, és arról a részről maradt meg a legtöbb emlék! :-D”
 • 24. alfoldi 2012. augusztus 14. 06:09
  „http://www.delmagyar.hu/kepek/roka_fogta_csuka_a_ligetben_az_ujszegedi_vigado/2027657/

  Ez lesz, lett Újszeged Kass szállója?

  Nem kellene várrommá átminősíteni?

  Nem bántja senki szemét?”
 • 23. SP 2012. augusztus 13. 22:20
  „Ligetben
  vadaspark, majd állandó igazi vidámpark volt.
  Dodzsem , óriás kerék, hernyó, láncos hinta, céllövölde, motoros gokart, bábszínház stb.stb.

  LI-2 repülőpresszó,
  mellette tó és persze a Vigadó. Villamosjárat a hídon át, a SZAK, UTC pályához.”
 • 22. Misi72 2012. augusztus 13. 20:41
  „Meg volt egy vasúthíd is amit 68 év óta nem sikerült helyre állítani. Ez volt Szeged első hídja 1858 decemberébe adták át a forgalomnak. Aki nem hiszi járjon utána.”
 • 21. alfoldi 2012. augusztus 13. 16:28
  „Meddig lesz még romos, málló a liget közepén állá egykori étterem?”
 • 20. Tisza 2012. augusztus 13. 12:55
  „Úgy látszik, még egy olimpia sem tudatosítja a tisztelt újságírónőben, hogy a sport a modernkori kultúra szerves része. 2 mondatot talán megért volna a város legrégebbi jogfolytonos egyesülete, a100 éves Újszegedi TC, annak egykori pályája, amelynek helyén a sok nagy csatának- köztük nemzetközieknek- otthont adó Városi Sportcsarnok áll. Nem beszélve az egykori SZAK pályáról, amely a szegedi labdarúgás legszebb időszakát szolgálta a 2 világháború között, ez a mai Kisstadion.”
 • 19. Herli 2012. augusztus 13. 12:32
  „Pocsai Blanka képviselő asszony meddig blokkolja még az újszegedi oldalon egy bevásárlóközpont építési lehetőségét?
  Büntetésben van az itt lakó, hogy átjárjon a város túloldalára bevásárolni?
  Választ kérek, sürgősen.”
 • 18. JABBA 2012. augusztus 13. 12:23
  „16. TELSTAR 2012.08.13. 12:13

  No meg visszaállítani a medencéket. Jó volt úgy ahogy volt. A punnyadós melegvizes medencével együtt. A Tiszagyöngye meg számomra a barátnőszerzés egyik helye volt. Sok jó régi emlékkel.”
 • 17. JABBA 2012. augusztus 13. 12:21
  „10. szandokán 2012.08.13. 10:19

  Gondolom, hogy valamelyik tarjáni panelban vagy az oljosházban laksz. Tipikus irigység süt rólad. Én is, mint gondolom még páran újszegeden nőttem fel. Sose volt márkás cuccom (annó mindenkinek ugyanolyan tisza cipője volt. :D ) Sőt még a mai napig nemcsak gazdagok laknak ott. El lehet menni és szét lehet nézni.

  A kedves cikkírónak, meg előbb tájékozódnia kellene, és nem elnagyolva közölni egy cikket, ami jellemző a DM-re.

  Lehetett volna itt sorolni: A Ligetben található teniszpályát, Vigadót, Vidámparkot, Tóth vendéglő, ujszegedi vasútállomás, Gyerekkorház, ujszegedi termálvizes fűtési rendszert, a 3.-ik hudat, amit a II. vh-ban lebombáztak, aminek az újszegedi hídpillérje még mindig áll, az azóta megszúnt ált. iskolát (ami jelenleg SZEFO kézben van), a volt haladás MGTSZ és még sorolhatnám.

  És nem vagyok idős, csak 38 éves.... (A fenti felsoroltból mindenre emlékszem, kivéve a vasúti hídra)”
 • 16. TELSTAR 2012. augusztus 13. 12:13
  „A Partfürdőt végig szabadstranddá kellene alakítani, a romosTiszagyöngyét meg ledúrni.”
 • 15. alfoldi 2012. augusztus 13. 11:44
  „Mi a helyzet a partfürdővel?

  Ennyi volt?

  Kinek kell a terület?”
 • 14. lidi 2012. augusztus 13. 11:40
  „van egy ovi a Baross utcában is, és nyilván még megvan a Tisza-parti is - tehát összesen 6 ovi”
 • 13. Kaccat 2012. augusztus 13. 11:25
  „10. szandokán
  Fogadjunk hogy tarjánban laksz valami ősrégi tízemeletesbe...
  Tipikus " dögöljön meg a szomszéd tehene is" hozzászólás a tied...
  Újszegeden nőttem fel, nem voltak márkás ruháim, nem volt Mountain Bike-om, mert a szüleim nem arra költötték a pénzüket, hogy a szomszédok előtt villogjunk, hanem arra, hogy normális helyen éljünk... (mondjuk soha nem is izgatott, hogy drága, márkás cuccaim legyenek, talán éppen a környezet miatt...)”
 • 12. klj-54 2012. augusztus 13. 10:26
  „1960 óta mászkálok ebben a városban, mert csak betolakodó vagyok:)
  A székely sor az ami számomra a legnagyobb változást adta fénykép alapján.
  Anno decibel földes utcácska volt régi parasztházakkal.
  Az Ibolya étterem épülete első barátnőim egyikének a lakhelye volt úgy 68 környékén...
  Bárki bármit mond ez a város az eltelt 52 év alatt hatalmasat fejlődött.
  Volt benne 32 év amiben az ember embernek érezhette magát, boldogan élhetett!”
 • 11. alfoldi 2012. augusztus 13. 10:20
  „Mi a helyzet a leendő Déli-híd újszegedi hídfőjébe elképzelt áruházzal?

  Meddig kell az újszegedielnek átjárni Szegedre bevásárolni?”
 • 10. szandokán 2012. augusztus 13. 10:19
  „a legtehetősebb polgárok?A legjobban büntetlenül lopós polgárok.Ha igazolniuk kéne a birtokukra vonatkozó adatokat,sokan nagy szarban lennének.Arról már nem is beszélve,hogy mi folyik a kétméteres betonfalu kapuk mögött.Tisztelet a kivételnek”
 • 9. kumisz 2012. augusztus 13. 10:12
  „6. achilleus

  Meg a Vigadó.”
 • 8. Voober 2012. augusztus 13. 10:08
  „Nem ártana tájékozódni...”
 • 7. kzk 2012. augusztus 13. 09:57
  „Régen Újszeged Torontál megye volt .”
 • 6. achilleus 2012. augusztus 13. 09:56
  „Talán megért volna egy mondatot, hogy a Ligetben évtizedekig működött Szeged egyetlen vidámparkja, illetve azt, hogy mi van ma a helyén.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Potyautas kuvikfióka Röszkén

Véget ért az utazás annak a kis potyázónak, amely egy Röszkén belépésre jelentkező török férfi, BMW-jében utazott. Tovább olvasom