Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

52 bérlakás robban be a szegedi lakáspiacra

Szeged - A városban először hirdet egyszerre 52 vadonatúj lakást bérbeadásra egy magánbefektető a Tisza Palotában. Ez új szín a bérlakáspiacon. A mintegy 280 épülő lakásnak eddig az egyharmadát adták el.
Egyszerre dobja be a szegedi bérlakáspiacra a Tisza Palota 52 darab lakását a Real Hungary Nyrt. Egy 44 négyzetméteres, egyszobás otthonért 50 ezer forintot kérnek egy hónapra, vagyis 1100–1200 forint közötti a négyzetméterenkénti bérleti díj. Ez megegyezik azzal az árral, amelyet a „házinénik" is mondanak, amennyiben vattaúj az ingatlan.

Szegeden eddig szinte csak állami és önkormányzati tulajdonú bérlakás létezett nagy mennyiségben. Mutatóban találni olyan 8–10 lakásos, az elmúlt egy-két évben épült társasházat, amelynek tulajdonosa a fölszinten saját cégének rendezett be irodát, az emeleti lakásokat pedig kiadja. Legálisan, bérleti szerződésekkel, tételes rezsiköltség-elszámolással.

Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint is új jelenség a Real Hungary belépése a bérlakáspiacra. Nálunk a bérlakás fogalmához ugyanis még mindig „szociális" jelző társul – akárcsak magához az IKV-hoz. Annak ellenére, hogy az ingatlankezelő már jó ideje nem szociális célú, főleg belvárosi, nagy alapterületű, igényes lakásokat is megpályáztat, a bérleti jogot liciten lehet megvásárolni. Azt már mi tesszük hozzá: a bérleti jog pénzbeli megváltása is sajátos kelet-európai képződmény.

Egy 44 négyzetméteres, egyszobás otthonért 50 ezer forintot kérnek egy hónapra - vagyis 1100-1200 forint között a négyzetméterenkénti bérleti díj. Fotó: Karnok Csaba
Egy 44 négyzetméteres, egyszobás otthonért 50 ezer forintot kérnek egy hónapra - vagyis 1100-1200 forint között a négyzetméterenkénti bérleti díj. Fotó: Karnok Csaba

Lobozár József, a Real Hungary Nyrt. kereskedelmi igazgatója elmondta, határozatlan idejű szerződéseket kötnek a leendő bérlőkkel. De nem titkolják senki előtt, hogy hosszabb távon az összes lakást értékesíteni szeretnék. Akciót is hirdettek: ha valaki egy éven belül megvásárolja az általa bérbe vett otthont, akkor a kifizetett bérleti díj felét jóváírják neki. A Tisza Palota tervezett átadása október eleje, már az utolsó simításokat végzik a kivitelezők.

Szegeden jelenleg 4600 bérlakás van az IKV Zrt. kezelésében. Hogy mennyi kellene? Erre nincs válasz, mert minden a magyarok mentalitásától, a népesség mobilitásától függ.

Az utolsó simításokat október elején végzik el a házon, valamint a járdákon, belső tereken.

8 százalék a bérlakások aránya

Magyarországon mindössze 8 százalék a bérlakások aránya, míg Németországban 60, Franciaországban 38 százalék. Kevés a bérlakás Európa déli államaiban is, aránya 20 százalék körüli, de a magyarországihoz hasonlóan kevés bérlakás csak a volt szocialista országokban található. Az európai összkép azért ennyire változatos, mert egyik ország a bérlakások építését, a másik a magántulajdonú otthonok tulajdonosait támogatta. Nyugat-Európában a kellően szabályozott bérlakáspiac miatt nagyobb a mobilitás, a magyarokat a röghöz kötöttség jellemzi.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Zs 2009. szeptember 23. 07:43
  „3 IVY
  Valahogy magánházpárti vagyok...
  A "lakópark"-okat is csak modern tömegszállásnak tartom, mert szerintem valódi "ott élésre" alkalmatlanok... - Valójában nincs zöld, nincs (vagy minimális) szolgáltatás található helyben...”
 • 26. Zs 2009. szeptember 23. 07:38
  „24 Yossarian
  Csak nézz utána a devizaalapú lakáshitelek megjelenési időpontjának... 2003 - ŐŐŐŐ Medgyesi ŐŐŐŐŐ vagyok alatt.... - ez a lufi felfújásának a valódi ideje”
 • 25. irons 2009. szeptember 22. 19:36
  „Én jó ötletnek tartom a bérbeadást, mért ne tehetnék meg? Addig sem állnak üresen a lakások. Sokaknak nincs induló tőkéje lakásvásárláshoz, vagy átmenetileg kell a lakás, na meg ott a sok külföldi egyetemista. Jól ismerem (közvetlen közelről) a Real Hungary által építtetett lakásokat, egyáltalán nem mondanám "fos"-nak, ahogy az korábban elhangzott egy kommentben. Vagy csak szerencsém volt eddig, nem tudom, mindenesetre hallottam már nem egyszer, hogy a határidők miatt gyorsan összetákolt társasházi lakások sokszor leamortizálódnak idő előtt. Na, a Tisza Palotát nem siették el, az biztos:) És lehet hogy kicsit húzósnak tünik az 50ezer, viszont a rezsije alacsony ezeknek a lakásoknak. Míg a lepukkantabb panellakásban is kifizetsz télen-nyáron tizenezreket a távhőre, itt max. 8-9ezerig megy fel a téli gázfogyasztás. Máris megvan a panel- és az új társasházi albérlet közötti árkülönbség. És a panelfelújítás miatti jócskán megemelt közös költségről még nem is beszéltünk...”
 • 24. Yossarian 2009. szeptember 22. 16:41
  „madártej, 1998-2002 között a fitymasz két kézzel szórta a haverságnak, meg a lehetséges szavazótáborának a kedvezményeket. az ominózus lakáshitel lufit is akkor fújták fel.
  nos, az aztán ki is pukkant.
  és mivel mindennek ára van, most azt is ki kell fizetni.
  tehát csak korrektül. nem csak a ballib, de a fitymasz is kavarta itt a katyvaszt rendesen. a számlát pedig mi álljuk, mezei polgárok.”
 • 23. madártej 2009. szeptember 22. 15:24
  „Logi, az összes balliba fejes fölmarkolta anno a kedvezményes hitelt, Csabainétól (fél)Magyar Valentinoig. Hát,ne sirasd, de ne vödd fő´!:)”
 • 22. Logaritmus 2009. szeptember 22. 15:13
  „17. hozzászólás zozzy: "NO szocpol,NO forint alapú kedvezményes hitel,NO alacsony kamatozású hitelek"

  Ezeket az állam eddig is az én és a többi ember adójából adta azoknak, akiknek egyébként nem volt elég pénzük lakást venni. Ugyanezek miatt roppant össze majdnem a bankrendszer is, mert a kedvezményes törlesztőket sem tudják fizetni, több figyelmeztetést meg sem hallva pedig deviza kölcsönt vettek fel. Hadd ne kelljen annyira siratni az állami támogatású hitelt....”
 • 21. Logaritmus 2009. szeptember 22. 15:10
  „Ha sikerül kiadni azt az 52 bérlakást, és tele lesz átmenetileg ott lakókkal a ház, a tulajdonjogot vásárlók meg fognak őrülni. Az albérlőket jellemzően nem szokta érdekelni a ház környezete, az albérleteztető tulajdonosok nem áldoznak a parkosításra, a takarításra de még a karbantartásra sem nagyon. Tisztelet a kivételnek. Abban a házban nem szeretnék lakni. Még albérlőként se nagyon. :)”
 • 20. anitom 2009. szeptember 22. 14:44
  „madártej: a legális albérlők közé robban, ott azért nagyot dob egy 52es szám :)”
 • 19. madártej 2009. szeptember 22. 14:26
  „Berobbant?52 lakást meg se kell érezze egy 160 ezres város népe, ahol még ráadásul annyi sok egyetemista-főiskolás is van!”
 • 18. N.P. 2009. szeptember 22. 14:22
  „Már amikor ezt a lakótelepet - mert szerintem az - elkezdték hirdetni, akkor az első vázlatokról hiányzott a hátsó traktust és a Tisza-partot elválasztó, azt ettől teljesen elszigetelő rész.
  Ráadásul a kommunikációt folyamatosan a folyóra, annak partjára, a zöld részekhez való közelségre hegyezték ki, és "megfeledkeztek" az építményt ettől elválasztó 4 sávos útról!”
 • 17. zozzy 2009. szeptember 22. 14:16
  „NO szocpol,NO forint alapú kedvezményes hitel,NO alacsony kamatozású hitelek,itt az eredménye kedves MSZP lakás piac összeomlóban,de a lényeg hogy a MÁV vezér felvegye a havi 100milláját.......”
 • 16. sheriffkoma 2009. szeptember 22. 14:15
  „Teljesen logikus az építttető részéről, hogy ameddig nem tudja eladni rendes áron, addig kiadja. Az is logikus, hogy megpróbálja a benne lakóknak eladni még úgy is, hogy visszatérít nekik, mert ha kiköltöznek, már használt lakásként tudja csak értékesíteni, nem "vattaúj"-ként.

  Nem azért más a módi országok között, mert ezt, vagy azt a formát támogatta az állam, hanem azért, mert egy német család, akinek a fizetése akár 4000EUR felett van, abból könnyen kifizeti ennek egytizedét, vagy ötödét lakbérre.
  De amikor a magyarnak a fizetése harmadát vagy felét el akarják kérni lakbér+rezsire, akkor úgy van vele, hogy inkább a hitel, és saját magamét fizetem, egyszer vége a hitelnek és enyém, Illetve, ha kiszállok belőle félúton, akkor is kapok vissza nem keveset. Ha itthon a fizetésem egytizede lenne a lakbér, akkor én is bérlakásban laknék, nem volna gondom a felújításra, a mellém költöző idiótákra, ha nem tetszik, odébbállok és kész.”
 • 15. regmu 2009. szeptember 22. 14:12
  „1993-ig ezt akartam írni”
 • 14. regmu 2009. szeptember 22. 14:11
  „Visszatérve miért is csak ennyi bérlakás van Szegeden? A 90-es évek elején ugye szinte az összes panel lakás ami épült kb.: 1969-1978-ig mind eladta az önkormányzat vagy az IKV ezt pontosan nem tudom. ,,szegény ember" relatív ugyan is akik szegedi állandó lakhellyel rendelkeztek a komcsi rendszerben azok ugye beadhattak egy kérelmet legyen az 14-vagy 50 éves. Ahogyan épültek a panelok kiis adták őket bérleti jogviszonyba. Majd 1990-19953-ig gyönyörűen árulták őket nagyon- nagyon áron alul. Csak is a kizárólag annak akinek minimum 1 hónapos lakáshasználata volt. Tehát akkor ki a szegény??? Örülnék én,ha most nekem is csak így az ölembe pottyanna legyen az egy garzon is. Hiszen a havi 45-70Ft lakbér után jött pl. 1992-ben Székelysori 56m2-es 260.000Ft-ért. Aki kitudta fizetni a 10% beugrót onnantól a saját tulajdonába került jelzálogosítva. 25 évre megkapta havi 900Ft-os törlesztéssel. Ha egy picit számolunk és az egy a sok közül csak úgy tett,hogy 1994-ben kifizette a hátralékot azaz 230.000Ft-ot mert volt esze és a pénzét megforgatta úgy,hogy eladta a lakást az előlegből kifizette a fennmaradó 230.000Ft annak maradt durván 1.700.000Ft-ja.Viszont nagyon sokan még a mái napig törlesztik ezeket a ,,filléreket" viszont van egy lakásuk. Kérdezem én a tisztelt illetékesektől? A mai ,,fiatalság" 20-35-ig nekik miért nincs valami hasonló lakáshoz jutás? és sírunk és sírnak,hogy nem lesz nyugdíjunk,hogyan legyen mikor a ,,fejüket" sincs hova letenni. Az albérletek valóban 35-100.000Ft körül mozognak. Sajnos akinek nem ,,jómódiak" a szülei és nem szegedi állandóval rendelkeztek mikor ide jöttek dolgozni,majd családot itt alapítottak azoknak semmi kedvezmény nem jár,ha jár az meg talán a szoba bútorra elegendő. ja és a lakáshitelek akkor mindjárt jobb egy ,,albérlet" mert,ha azt valami okból nem tudja fizetni az eddigi pénze nem vész el.
  Minden esetre örülnék én és nagyon sokan,ha mód és lehetőségünk lenne arra,hogy ,,potom" árért legyen egy ingatlanunk Szegeden. Nem hiába,nem mindegy ki mikor hova születik.!!!!!!!”
 • 13. antikos 2009. szeptember 22. 14:08
  „Ez a szopoka ág. Nem megy a nagy durral beharangozott lakásbiznisz a szépséges gettoban???
  Nem csodálom. Ingyen sem kellene ebben a betonrengetegben egy lakás sem. Borzalmasan nyomosztónak tűnik.
  Gondolom nem csak nekem.

  Viszont a cégnek jó ötletei vannak. Kíváncsivá tettek, menni fog-e?”
 • 12. theseus 2009. szeptember 22. 13:51
  „Bútozozatlan albérletként drága. No meg eladó lakásként is. A belvároshoz közelebb is van olcsóbb.

  Idővel azért biztos el fogják adni a lakásokat, ha vége lesz a válságnak, de arra még várni kell. Addig csak sokkal olcsóbban lehet. Vége a könnyű hitelek korának.”
 • 11. makákó 2009. szeptember 22. 13:37
  „nem bírják eladni.
  van ilyen...
  hehe”
 • 10. Power 2009. szeptember 22. 13:28
  „A magyar azért röghöz kötött, mert szegény. A bérlakások a szegény embereknek valók, de ott is kifosztják őket.”
 • 9. 140 2009. szeptember 22. 13:10
  „Szerintem NEM olyan rossz ez. (ezt akartam írni, bocs!!)”
 • 8. 140 2009. szeptember 22. 13:09
  „Ti mikor laktatok albérletben utoljára?
  Én pl. azért vettem lakást Szegeden a gyerekemnek, mert 35 m2-es panel albérletbe 35 eFt+rezsi/hó lett volna.
  De kicsit beljebb már találtunk volna 50 eFt-ért 1 szobás, macskapisi szagú lepusztultat is.
  Szerintem olyan rossz ez, bár talán picivel drágább, mint a hagyományos albérlet.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem vették el a kisvonatos jogosítványát

Amellett, hogy bevonják a jogosítványát, pályaalkalmassági vizsgára is elküldik a városnéző kisvonat sofőrjét, aki júniusban elgázolt egy fiatal lányt Újszegeden. Tovább olvasom