Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

5500 forintos számlát kapnak a kiskertesek

Szeged- Június közepén kapja meg a több mint kétezer szegedi kiskertes az első, szemétszállításról szóló 5500 forintos számláját. Aki sumákol, pórul jár.
– Nem örülök neki, de fizetek – mondta lapunknak egy név nélkül nyilatkozó nő, akinek Subasán van egy kisebb háza, amelyet főként nyaranta használ a családjával. Elmondta, mivel Szegeden is van lakása, két helyen kell fizetnie a hulladékszállítási díjat. Annak azért örül, hogy hetente egyszer, csütörtökön elviszik a szemetet, mert korábban sokan nejlonzacskóba gyűjtötték a háztartási hulladékot, amit utána a közeli kiserdőben dobtak el. Elmondta, volt, aki a szemétszállítás szüneteltetését kérte, mondván, nem használja az ingatlanát, de az egyik hétvégén kisebb társaság bulizott a házában, ami után megbüntették, és kötelezték a szemétdíj fizetésére.

Mi van, ha szétszedi a kutya a zsákot?

Kiskertes övezetekben az ingatlantulajdonosok 110–120 literes gyűjtőedénynek megfelelő zsákban is kirakhatják az elszállításra összegyűjtött vegyes hulladékot. Nem kötelező a tárolóedény, de a zsák súlya nem haladhatja meg a 30 kilót. Makra Gábor elmondta, a zsákban kihelyezett hulladékoknál fennáll annak a veszélye, hogy azt szétszedik az állatok. Ilyen esetben a szemetet az ingatlan használójának kell feltakarítania, ugyanis az ingatlan előtti közterület tisztaságáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

Egy baktói kiskerttulajdonos arról panaszkodott lapunknak, hogy neki egész évben legfeljebb három-négy zsáknyi háztartási szemete van, így nem érti, neki miért kell fizetnie a ma már termőföldnek minősített ingatlana után. Mi alapján állapítják meg, kinek kell fizetnie és kinek nem? Azt sem tudja, hogy akkor most vásárolnia kell kukát, vagy elegendő nejlonzsákban kitennie a szemetet, amit a kóbor kutyák, macskák szétszedhetnek.

A hulladékszállítási törvény módosítása és egy közgyűlési rendelet alapján a szegedi kiskertekben és üdülőtelepeken a pihenésre, üdülésre alkalmas ingatlanok esetében ettől az évtől kötelező igénybe venni a heti egyszeri szemétszállítást. Az ingatlantulajdonosoknak az éves lakossági hulladékgazdálkodási díj 50 százalékát kell kifizetniük. Jelenleg a díj havonta ingatlanonként 2750 forint – tájékoztatott Makra Gábor, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. számlázási csoportvezetője.

Az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosainak május 1-jétől október 31-éig összesen 16 ezer 500 forintot kell fizetniük. A számlát kéthavonta, utólag, a páros hónapokban állítják ki, így az első 5500 forintos számlát június közepén kapják meg az érintett kiskertesek. A környezetgazdálkodás közel 2300 kiskertes ingatlant regisztrált
.
Aki arra hivatkozva kéri a szemétszállítás és számlázás szüneteltetését, hogy nem használja az ingatlanát, annak ezt a kívánt időpont előtt legalább 30 nappal írásban jeleznie kell a környezetgazdálkodásnak. – A szolgáltató a helyszínen ellenőrizheti a szüneteltetési nyilatkozat valóságtartalmát. Vagyis az ingatlan használatonkívüliségét utólag igazolni kell közüzemi számlával, a víz- és villanyáram-fogyasztás szünetelését kell felmutatnia a bejelentés időpontjától. Amennyiben ezt nem tudja igazolni a tulajdonos, úgy a pótdíjjal együtt a teljes díjat köteles kifizetni a teljes időszakra – mondta Makra Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felgyújtották a lift előtt maradt kanapét

Füstre riadtak az egyik tízemeletes Csongrádi sugárúti IKV-s ház lakói szombat délután, egy ismeretlen felgyújtott egy lépcsőházban maradt kanapét. Tovább olvasom