Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

55 éve dübörögtek Szegeden a szovjet tankok

Szeged - 173 szegedi lett forradalmárból hirtelen közellenség, miután 1956. november 4-én szovjet tankok robogtak Magyarország területére. Szegeden épp 55 éve, november 5-én 30 szovjet harckocsi szállta meg a főbb stratégiai pontokat.
Az így erőt demonstráló kádári hatalommal még egy hónapig szembeszegültek a szegedi egyetemeken, ahol 1956. október 14-én megszületett az első független szervezet, a MEFESZ, és ahol először fogalmazta meg a forradalmi követeléseket a diákság. Ám 1956 decemberében itt is elkezdődtek a letartóztatások. Farkas Csaba, a Csongrád Megyei Levéltár főlevéltárosa segítségével és Bálint László kötete alapján készítettük el a megtorlás leltárát. A terrorhullám összesen több mint 120 egyetemi hallgatót és oktatót söpört el, a Tisza-parti város iskoláiból 97 pedagógust bocsátottak el, színészeket ítéltek szilenciumra.

További részletek a Délmagyarország, Délvilág november 5-i számában, a Szieszta mellékletben.

Délmagyarország / Délvilág hírek Fizessen elő a napilapra!

Olvasóink írták

  • 1. szentmihályi 2011. november 05. 17:36
    „Tárgyi tévedésre hívnám fel a figyelmet. a MEFESZ-t 1956. október 16-án hozták létre a szegedi diákok, és nem 14-én. Kérném javítani a hibát. Köszönöm”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korunk hősei a sztárok?

A fiatalok szinte semmit sem tudnak az olyan történelmi személyiségekről, mint Kossuth Lajos, Széchenyi István vagy Nagy Imre, derítette ki egy friss felmérés. Tovább olvasom