Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

60 ezer gázpalack maradt a bezárt üzemben

Algyő - 60 ezer üres gázpalackot tart bezárt algyői üzemében a Prímagáz. A cég egy éve vár arra a kormányrendeletre, amely lehetővé teszi, hogy ezeket tovább használhassák.
Idén tavasszal – több mint negyven év működés után – bezárt az algyői gázpalacktöltő üzem, 74 ember állása szűnt meg. A Prímagáz Zrt. Hortra telepítette át az itt végzett munkát. A cég vezérigazgatója, Szirmai Zoltán márciusban azt nyilatkozta, nem akarják megtartani az algyői telephelyet és a gépeket, vevőt keresnek, bár tudják, ez nem megy egyik napról a másikra. Az algyőiek azonban a mai napig látnak megrakott autókat közlekedni, és a szokott csörömpölés – a palackok pakolásának jellegzetes hangja – is hallatszik az üzem felől.

– Tényleg az volt a tervünk, hogy mielőbb bezárjuk ezt az üzemet, és töltés már nincs is itt, két terítőautó azonban továbbra is innen látja el a közeli cseretelepeket, és mintegy 60 ezer üres palackot tárolunk – hallottuk Kirilly Tamástól, a Prímagáz Zrt. üzemeltetési igazgatójától. A zrt. egy jogszabályra hivatkozik. Korábban öt-, később tízévenként írta elő a törvény, hogy nyomáspróba-vizsgálatokat kell végezni a palackokon, és az ötvenévesnél idősebbeket már ki kell vonni a forgalomból. Még a régi határidő miatt úgy maradt a törvényben, hogy amelyik régebbi 45 évesnél, azt már nem is szabad újból érvényesíttetni.

A töltés már befejeződött Algyőn, elosztónak és raktárnak még jó a telephely. Fotó: Schmidt Andrea
A töltés már befejeződött Algyőn, elosztónak és raktárnak még jó a telephely. Fotó: Schmidt Andrea

A szakmabeliek véleménye azonban az, hogy ha a nyomáspróbán kifogástalanul szerepel, és a falvastagsága is megvan, semmi nem indokolja, hogy kivonják a forgalomból. – Algyőn a 45 évesnél idősebbeket tároljuk. Készül egy kormányrendelet-módosítás, amely megengedi, hogy ha megfelelők, ezeket még használhassuk. A jogszabály át is ment minden szakmai és minisztériumi szűrőn, tudomásunk szerint csak egy aláírásra vár, lassan egy éve – mondta Kirilly Tamás. Ha jóváhagyják a módosítást, a cég elszállítja és tovább használja a palackokat.

A Prímagáz közben két partnerrel tárgyal az algyői töltőgépek eladásáról, üzletet még nem kötöttek. Az üzemet egészen addig őrizteti a cég, amíg el nem kel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszból csak hét SZEHKE-jelölt kapott zöld utat

Döntött Szegeden a helyi választási bizottság a Szegedi Egyetemi Hallgatói Kulturális Egyesület… Tovább olvasom