Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

750 grammal, 31 centiméterrel született

Csengele - Hétszázötven grammos koraszülöttből is lehet egészséges kisfiú – ezt bizonyítja a most 8 hónapos István története. Mindehhez persze a szegedi gyermekklinika orvosainak több hónapnyi megfeszített munkája kellett, és az, hogy születése után azonnal megkapja a legmagasabb szintű ellátást – az Újszülött Életmentő Szolgálatnak köszönhetően.
Tisóczki István Alex 8 hónapos, jókedvű kisfiú. Néhány hónapja szemműtéten esett át, továbbá nem záródott egy ér a szíve és a tüdeje között, de ezeket leszámítva teljesen egészséges. Amiért ez hatalmas dolog: a csengelei kisfiú koraszülöttként jött világra.

– A 24. hétig vetélésnek számít, ha beindul a szülés. Ő a 25. héten érkezett, vagyis a normálisnál 15 héttel hamarabb – idézte fel a szeptemberben történteket az édesanya, Kuntesz Krisztina. – Előző nap indult be a szülés, mentővel szállítottak Szegedre. Bár kaptam egy visszatartó injekciót, továbbra is nyílt a méhszájam, másnap pedig világra hoztam a kisfiamat.

István nővérével és édesanyjával. Fotó: Frank Yvette
István édesanyjával. Fotó: Frank Yvette

Mentés azonnal

Hogy István a legmagasabb szintű ellátást megkaphassa a gyermekklinikán, és megmenthessék az életét, el is kellett oda jutnia. – Fontos, hogy az életveszélyben lévő koraszülöttek ugyanolyan szintű ellátást kapjanak már a mentés idején, mint a klinikán. Ha ez nem biztosított, az életkilátások minimálisak, illetve fennáll a maradandó károsodás veszélye – mondta el Pintér Sándor, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Hangsúlyozta: amíg nem volt hazánkban koraszülött mentés, országosan 250-nel több újszülött halt meg és 350-nel több szenvedett súlyos károsodást. Az alapítvány munkája tehát kiemelkedően fontos, mégis folyamatos anyagi gondokkal küzdenek. Várják az 1 százalékos adófelajánlásokat is. Adószámuk: 18450455-1-06. 

 
– Amikor meghallottam, hogy felsír, tudtam, hogy erős, és küzdeni fog – futotta el a könny az anyuka szemét. Akkor még frissen élt benne két korábbi szülésének emléke: néhány évvel korábban vetélés miatt elveszített egy magzatot, jelenleg iskolás nagyfia pedig szintén túl hamar érkezett – mindössze egy héttel maradt tovább odabenn, mint kisöccse. – Flórián 1300 grammal és 36 centivel született, ennyit jelentett az a plusz egy hét. Egyből számolgatni kezdtem, hogy vajon a szinte feleakkora súly elég lehet-e.

A kisfiút már a szülőszoba előtt várták az Újszülött Életmentő Szolgálat munkatársai, akik átszállították a gyermekklinika koraszülött intenzív osztályára. Itt az orvosok hónapokig küzdöttek azért, hogy István teljes értékű, egészséges életet élhessen. A szüléskor kialakult légmellet 4 nap után tudták megszüntetni, 10-szer kapott vért, 24 naposan pedig négy végtagi görcse és agyvérzése lett. A hosszan tartó lélegeztetés miatt majdnem levált a retinája – ezért volt szükséges a szemműtét.

– Három hónapnak kellett eltelnie, mire először tarthattam a karomban a kisfiamat, és öt hónappal a születése után hozhattuk haza – mesélte az anyuka. István ma sem sokkal nagyobb, mint egy fejlettebb újszülött: 8 hónaposan 5400 grammos és 59 centiméter hosszú. – De itt van velünk, és maradandó károsodás nélkül átvészelte ezt a nehéz időszakot – tette hozzá édesanyja.


Olvasóink írták

 • 9. Neverland 2012. május 24. 15:22
  „Segitsuk az Ujszulott Eletmento Szolgalatot!!!

  A Vodafone Foallasu Angyal poziciojat szeretnenk elnyerni, hogy segithessunk a Szegedi Ujszulott Eletmento Szolgalatnak!
  Kerlek szavazzatok az alabbi linken, nektek csak 2 gombnyomas, Zsaninak 1 ev kitarto munka az Alapitvannyal, es sok pici ujszulottnek meg remeny a teljes eletre!!!

  Erre kattintsatok kerlek:
  https://apps.facebook.com/foallasuangya ... roject=113

  Nagyon koszonjuk!
  Udv,
  Tunde”
 • 8. tarkadal 2012. május 17. 13:34
  „Sok boldogságot és jóegészséget a családnak!”
 • 7. ferdzso 2012. május 15. 21:54
  „Nagyra nőj; kicsi fiú!!!”
 • 6. csillogás 2012. május 15. 16:58
  „Jó egészséget az egész családnak!! :)”
 • 5. Cilkó 2012. május 15. 13:52
  „Nőljél nagyra kicsi fiú!!! Erőt, kitartást és nagyon nagyon egészséges életet kívánok az egész családnak! Külön köszönet a gyermekklinika koraszülött intenzív osztályán dolgozó orvosoknak, ápolóknak, a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkatársainak az áldozatos munkájukért. Én az idén is - mint ahogy eddig minden évben - az adóm 1%-át a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány javára ajánlottam fel!”
 • 4. gorgó 2012. május 15. 09:26
  „Gratulálunk a kicsihez. A mi rokonunk kislánya 2 hete töltötte be a 18. születésnapját. Ő 730 g-mal született, majd visszaesett 680-ra. Ő is 5 hónapig volt elébb a nagyszerű ellátást nyújtó gyerekklinikán (hála Katona Márta doktornőnek) azután át kellett vinni a sokkal maradibb, akkor XIX. századi kezelési módot nyújtó gyerekkórházba, ahol 1 hónapig stagnált. A naponta kivitt anyatejet elvették, másnak adták, míg a kicsi azért nem fejlődött, sőt visszaesett, mert táppal etették, így sokkal később hozhatták ki, mint azt szerették volna. De EMBER lett belőle. Ezzel a szavakkal biztatta a szülőket Katona dr-nő, és így lett. Ma egészséges középiskolás! Ne ijedjenek meg Pisti szülei! Nem lesz ott baj!”
 • 3. Dorci79 2012. május 15. 08:31
  „Nagyon jó egészséget te kis tündér!”
 • 2. Kicsinyuszi 2012. május 15. 08:17
  „Életrevaló kiskoma :) A lehető legjobbakat neki :)”
 • 1. randika 2012. május 15. 06:44
  „kis drága:) további betegség mentes életet kívánok neki,nagyon kis vidám pasika :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amikor a bohóc könnyezik

Buborékfújó versenyt rögtönöztek, lufit hajtogattak a Karitáció Alapítvány bohócdoktorai, akik a gyermekonkológián jártak. Tovább olvasom