Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

800 ezer rokkantnyugdíjas

Szeged - A rokkantosításban reménykedik egy röszkei házaspár. A beteg asszonynak és férjének most havi 48 ezer forintból kell megélnie, miközben leszázalékolva 133 ezer bevételük lenne. Ez az aránytalanság is oka annak, hogy egyre többen próbálkoznak, immár 100 magyar közül 8 rokkantnyugdíjas. E tömegelés miatt azonban jogosultak eshetnek ki az ellátásból.
- Gerincbecsípődéssel kerültem táppénzre 1997-ben. Fél év vergődés után, 42 évesen leszázalékoltak. Azóta megjártam az idegsebészetet, vérnyomás-ingadozás miatt a legváratlanabb pillanatokban elesem, zúg a fülem, többfajta góc alakult ki a fejemben, eltört a vállam, akut szívbetegnek nyilvánítottak, májnagyobbodásom van, és depresszió gyötör – mutat az orvosi lelethalomra Predescu Ilona.

A röszkei asszonynak a vállműtétje miatt gyógytornászhoz kellene járnia, de azt mondja: nem tud minden kezelést igénybe venni, mert nincs pénzük – sokszor ételre sem, nemhogy benzinre. A férje is elvesztette a munkáját, meg beteges. Kettejüknek egy-egy hónapban összesen 48 ezer forintból kellene kijönniük. Ez lehetetlen. Ezért sem nyugszik bele, hogy sokféle betegsége ellenére sem növeli rokkantosításának arányát a mostani 45 százalékról nagyobbra a szakértő orvosi bizottság.

További leszázalékolásáért küzd a röszkei asszony. DM/DV GRAFIKA
További leszázalékolásáért küzd a röszkei asszony.
DM/DV-grafika

Szigort hirdetett már több kormány is, hiszen égbekiáltó az aránytalanság: 800 ezer rokkant országa lettünk, miközben e szám 70 ezer az 5 milliós Szlovákiában. Az pedig másfajta aránytalanságra utal, hogy a havi átlagkereset mindössze 20–30 ezer forinttal több, mint a rokkantnyugdíj összege.

Arányok

Hazánkban 370 ezer 934 korbetöltött rokkantsági nyugdíjas és 379 ezer 326 korhatár alattit tart számon az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikája. A rokkantsági és a rehabilitációs járadékosokkal együtt az ilyen típusú ellátottak száma összesen nagyjából 800 ezer. 2007-ben az új rokkantnyugdíjasok aránya: az országban 5,68 – a régióban 7,7 és megyénkben 7,63 ezrelék.

– Kiszolgáltatott a beteg ember az orvosi szakértői bizottságnak. Ott legfeljebb a vérnyomást mérik, mást nem vizsgálnak. De a leleteket se mindig nézik meg – panaszolja Predescu Ilona, aki a fellebbezésekkel együtt legalább tízszer járult már szakértők elé, hogy betegségei és munkaképtelensége miatt a rokkantnyugdíjra jogosító szintre százalékolják. – Én nem akarok, igaz, nem is tudok kétszázezer forint csúszópénzt borítékba tenni a doktornak, ahogy a váróban tanácsolták. Több kiló papír bizonyítja: én tényleg beteg vagyok!

Konfliktus a beteg és az orvos között, amikor mindketten tudják: a páciens valójában a munkanélküliség elől menekülve kísérli meg a rokkanttá nyilvánítást. Ilyen az igénylők közül minden második. Emberileg persze érthető a próbálkozás, ráadásul a magyar lakosság fizikai és egészségi állapota annyira leromlik 50 éves korra, hogy a nyugdíjkorhatárig hátralévő 12 évet az adott generációnak csak töredéke képes végigdolgozni. A másik oldalon viszont látni kell: a leszázalékolást alátámasztó orvosi papírok begyűjtése nagy terhet jelent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egészségügyi rendszer számára – véli Kaizer Zsuzsanna. A röszkei háziorvos szerint a rokkantosítással az Orvosszakértői Intézet által felkért szakorvosok külön hálózatának kellene foglalkoznia.

Predescu Ilona leleteit és sérült vállát mutatja. Szeretné, ha növelnék rokkantosításának mértékét. Fotó: Karnok Csaba
Predescu Ilona leleteit és sérült vállát mutatja. Szeretné, ha növelnék rokkantosításának mértékét. Fotó: Karnok Csaba

Havi 10–200 ezer forint havi ellátás

A 379 ezer 326 korhatár alatti ellátottból 186 ezer 883 a férfi és 192 ezer 443 a női rokkantsági nyugdíjas. Az ONYF legfrissebb adatai szerint a férfiak átlagellátása 71 ezer 880 forint, míg a nőké 66 ezer 216. Ha az összeg szerinti kategóriák között szemezgetünk, látható: a legtöbben a 40–80 ezer forint közötti sávba tartoznak, ugyanakkor 282-en havi 10 ezer forint alatti, míg 956-an havi 200 ezer forint feletti összegre jogosultak.

Olvasóink írták

112 hozzászólás
 • 112. rézike 2010. június 12. 08:54
  „Olvasd el az előző hozzászólásokat, aztán dumálj.”
 • 111. reagens 2010. június 12. 08:47
  „Bukott szocik önérzetes, gőgös szavazói: felállva kéne tapsolnotok Orbánnak és a Fidesz-KDNP- nek, mert annyira lendületesen nekiláttak a maszop 8 évnyi ámokfutása utáni kárelhárításnak!!!!!!
  Ha így haladunk, 2-3 éven belül nem kánaán lesz itt hanem maga a paradicsom!!

  Neked meg rézike 18 évig nem hiányzott Magyarország, testvéred (reid), anyukád, apukád? Úgy látom pár év kiesett tenálad. Nem fogod fel hogy itt pocsék hazaáruló gyurcsánybanda mit pusztított 8 év alatt! Ha olyan frankó az a Nigéria, meg a nyugdíj, miért hagytad ott??”
 • 110. rézike 2010. június 12. 08:23
  „Ja, és hogy kielégítsem a rosszindulatodat is : Mivel magyar állampolgár vagyok, rám is ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint rád, még ha Nigériában is élek. Tehát adózok, szavazok, és nyugdíjat is fogok kapni. De én nem az állami támogatásra apellálok, és már 20 évesen bebiztosítottam magamnak az öregségem idejét, így nem az államtól várom, hogy a sültgalamb a számba repüljön.
  " mee dógoztam.." Magamnak kapartam vazze.”
 • 109. rézike 2010. június 12. 08:17
  „108. Csak ennyi telik tőled ? De karcsú. Vissza Nigériába.
  109. Igen, édesanyámnak is van nyugdíja, túl magas a magyar viszonyokhoz, szerintem az ő nyugdíját is több ember termeli ki, mint ahogy a te anyukádét is. Tök mindegy, hogy anno mennyi járulékot fizetett, mert az a pénz NINCS MEG. Az van, amit ma megtermelnek a dolgozók. Az meg nem tudná jólétben tartani a nyugdíjasokat, max. segíthetné őket. Amit Te az anyádra költesz plusszban az államkasszából , azt 5 éhes kisgyerektől vonod el.
  Rosszul használjuk a kifejezést: " befizetjük a közösbe " - nincs ilyen. Az a neve hogy ADÓ. Nem közös. Valakik elosztják. Nem mi. Az, akit erre meghatalmazunk.”
 • 108. asztenoszsz 2010. június 12. 07:05
  „102. hozzászólás rézike - ugye édesanyádnak is van nyugdíja? Mennyi járulékot fizetett, hány évet dolgozott? Te Nigériából a 18 év alatt hozzájárultál-e a magyar nyugdíjkasszához? Tudod azt nem szeretem, amikor olyanok ítélkeznek, akiknek erre semmi jogalapjuk nincs.”
 • 107. szilléri 2010. június 11. 21:37
  „102 Rézike !
  Vissza kell menni Nigériába !
  Köztudottan kolbászból van a kerítés .

  ,,itt élned, halnod kel "

  már akinek - a többi mehet a lecsóba, csak ne kerüljön nekünk pénzbe az esetleges magyar ébredése avagy MÁV kárpótlása”
 • 106. rézike 2010. június 11. 13:47
  „Köszönöm a megerősítést, jólesik,mert néha tényleg azt érzem, hogy szélmalomharcot vívok.”
 • 105. klj_54 2010. június 11. 12:48
  „102. hozzászólás rézike 2010.06.11. 06:32
  Látom más is azt látja amit én!
  Csak engem már utálnak ez ilyen beszólásokért:)”
 • 104. Miska 2010. június 11. 10:19
  „A csökkentett adókkal Magyarországon érdemes lesz vállalkozni!
  Állítom nektek 1 éven belül ami vállalkozások kiköltöztek románba, szlovákba, azok egy éven belül visszatelepülnek! És még átrántanak magukkal egy rakás román és szlovák céget is mellékhatásként!
  És hogy ez mégkönnyebb legyen ezért meg van spékelve egy kettős állampolgársági törvénnyel! :))
  Hát ezért borult ki igazán ficko.
  Magyarország lesz közép európa adóparadicsoma! Nem kell offsórkodni, meg ciprus!...
  Lesz itt biznic, meg munkahely, meg adóbevétel, nyugi!
  Ennyi.”
 • 103. kiokushyn 2010. június 11. 09:08
  „Mindenki csak a száját tépi erről a témáról,de ellene igazából senki nem tesz semmi, mert rengeteg orvos feje hullana.Ki is rúgnám mindet.”
 • 102. csakugyirok 2010. június 11. 07:58
  „94. Hidd el tapasztalatból mondom, hogy ha azt hallod szajkózni, hogy túlzott a gyógyszerfogyasztás az nem üres fecsegés. Látom nap mint nap, hogy pl. magasvérnyomásra van olyan beteg aki 5 féle gyógyszert szed. Nem írom le, hogy miért, találd ki....”
 • 101. rézike 2010. június 11. 06:32
  „asztenoszsz-nak:
  Csak a teljesség kedvéért: 18 évig Nigériában éltem, és csak azért jöttem haza, mert édesanyám segítségre szorul.Nem az állam tart el, és nem is itt leszek nyugdíjas, és ezért nincs ingatlanom sem. Amint nem lesz rám szüksége itthon, húzok vissza.
  Egyébként pedig statikus vagyok.
  Amikor hazajöttem, - tapasztaltam ezeket az áldatlan állapotokat, amik itthon vannak- lettek az elutazásom után. Undorító. Ebből az országból sose lesz normális ország.
  Amíg egyesek a megvonásokat, irigységnek vélik, addig mit akartok?
  Amíg a NEM LÉTEZŐ állami támogatást csak a cigánytól akarjátok elvenni, de az anyátok 150 000 Ft-os nyugdíját nem, addig mit akartok?
  Amíg ilyen fórumokon egymásra mutogattok, közben meg az igazi sikkasztók jót röhögnek rajtatok, addig mit akartok ? Összefogás, helyzetfelismerés, erő, az nuku. Csak az anyázás.”
 • 100. tryxy 2010. június 10. 23:38
  „Üdv.
  A valódi betegek, szinte hetente, de havonta min.járnak orvosokhoz, laborban!!
  Többféle betegségük van, ill végtaghiányos, vagy nyomorék kézre.stb.
  Bárki lehet ilyen! Ezért aki nem jár ORSZI Ig.szakértői vizsgálatra ne irjon semmit!!
  iwiw, jogifórum, orszipanaszok stb. lehet olvasni milyen megalázóan viselkednek velük.
  Becsületesen dolgoztak 30-35 évig! és most rehab.szoc.járadékra dobják őket, közben állapotuk. koruknál fogva is 50-55 évesen rosszabbodik. "élve eltetik őket,, kihez forduljanak?
  10. hozzászóló igazad van teljesen!!
  12 szintén.

  AKI VETTE A ROKKANTSÁGIT MÁR VÉGLEGES AZ ÁLLAPOTA! NEM JÁR ORVOSHOZ /vagy egyszer 3 nap kórház/könnyü kiszürni!!!!”
 • 99. h65535 2010. június 10. 23:06
  „Ezeket is mi tartjuk el és a nagy részük csak "agyrokkant", dolgozni nem szerető senkiházi!
  A szememben ugyanaz a kategória, mint a segélyes cigányok!”
 • 98. koxos 2010. június 10. 22:55
  „én idegbeteg vagyok szívbeteg vagyok gerincbajom is van a cukrom is magas a vérképem brutális a hajam hullik a .... kezd összemenni szarul látok de <moderálva...> rá mégis bejárok dolgozni”
 • 97. macs 2010. június 10. 22:21
  „achilleus,

  szóval senki sem fog rosszul járni. A próféta beszéljen belőled! A magyar vállalkozások ki tudják gazdálkodni a magasabb béreket? Hogy fognak munkahelyet teremteni, hiszen adócsökkentést igértek nekik a munkahelyekért cserébe.
  Ez a bérstop egyre zavarosabb.”
 • 96. asztenoszsz 2010. június 10. 22:09
  „Szánalmas, amikor senki tyúkok osztják az észt, és osztanák mások pénzét, úgy, hogy ők nemigen tettek az asztalra semmit. Amikor tanulni kellett volna, akkor bulizni jártak, váltogatták a partnereket, nem tettek a jövőjükért semmit. Amikor dolgozni kell, az sem tetszik. Eltéblábolnak munkanélküli segélyen, ha gyerekük van, akkor sorban állnak segélyekért, és közben azt szajkózzák, hogy ők tartják el a nyugdíjasokat.”
 • 95. szilléri 2010. június 10. 22:04
  „Rokkantnyugdíjasok szám nagyobb halmaz, mint a rokkantaké !
  50 % kamu, jobb esetben 25 % csökkent munkaképességű ! = 75 %

  Talán !”
 • 94. asztenoszsz 2010. június 10. 21:54
  „Azért vagy ennyire irigy...Tegyél érte te is, hogy legyen, és ne az államtól várd, hogy gondoskodjanak rólad. Aki pedig megérdemelten kapja a 70 ezernél magasabb öregségi nyugdíját, attól ne akard elvenni...Bizonyára (ahogy írod) nagyeszűbb vagyok nálad, mert ha megérem, én magasabb nyugdíjra számíthatok, mint 70 000 ft. Szerencsére "nagyeszűbbekre" bízzuk a döntéshozatalt, és nem ahogy leírtad magadat, az alapján nem kell attól tartani, hogy te tartod el a nyugdíjasokat...hiszen annyi pénzből még adót sem fizetsz, nem hogy mások nyugdíját...Előbb termeld meg a tiedre valót.”
 • 93. web 2010. június 10. 21:50
  „Szégyenletes milyen megnyilvánulásokat lehet itt olvasni. De ha mindnek legalább 10-12ezer ft. lenne a gyógyszerköltsége havonta, egy sem fitogtatná a véleményét.”
112 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zaklatás: ha nem szeretsz, legalább félj tőlem!

A zaklatás hátterében legtöbbször szexuális indíték áll, legyen szó telefonos vagy internetes zaklatásról. A Szegedi Rendőrkapitányság összesen 160 esetben rendelt el nyomozást zaklatás miatt. Tovább olvasom