Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

8 egység szerelem

Szeged - Energiatablettát rendeltünk az interneten, mert megtetszett a reklámszöveg: „megpiszkálja a buksit, és eufórikusan is helyretesz". Nem vettük be, inkább megvizsgáltattuk a szegedi gyógyszer-analitikai intézettel.
„Ha egy energiatablettát keresel, ami megpiszkálja a buksit, belebizseregsz, és eufórikusan is helyretesz, akkor szerintünk megtaláltad" – hirdeti internetes oldalán több más termékkel együtt a Diablót egy cég. A reklámszöveg szerint a szer „full energiát nyújt 4-5 órán keresztül", ezenkívül 8 egység pörgést, 10 egység elferdülést és 8 egység szerelmet. Nem tudtuk, hogy ezeket egységben mérik, azt viszont tudni akartuk, pontosan mit kínálnak nekünk majdnem 4000 forintért (2990 a kéttablettás kiszerelés, 1000 a házhoz szállítás).

Megrendeltük, másnap megjött – szlovák nyelvű számlával. A csomagoláson és a honlapon figyelmeztetnek: nem ajánlott például terheseknek, 18 éven aluliaknak. A vörösesbarna, háromágú szigony mintával díszített tablettákat bevittük az SZTE GYTK Gyógyszeranalitikai Intézetébe. Dombi György tanszékvezetőt kértük meg: vizsgálják meg, mit vettünk.

A csomagoláson OÉTI-szám vagy más garanciális szervre történő hivatkozás nincs feltüntetve – hívták fel a figyelmet először is az intézet munkatársai. Az általuk készített két oldalas elemzést terjedelmi okokból nem tudjuk közölni, de következzen néhány a fontosabb megállapítások közül, először a csomagoláson felsorolt néhány összetevőre vonatkozóan: 1. „Száraz" koffein. Hivatalosan elég lenne a koffein elnevezés. A mennyiség nincs feltüntetve, pedig magáról a fő hatóanyagról van szó! A koffein stimuláns, hatására növekszik a pulzusszám, az agy, az izmok, a szív, a vese és a bőr vérellátása, emeli a vérnyomást. Éberebbek leszünk, fokozódik a koncentráló képesség. Túladagolva az előbbi hatások fokozódnak. 2. Mezei zsálya (Salvia pratensis). Gyógyászati alkalmazása inkább rokonának, a Salvia officinalisnak van. Feltehetőleg azért került ide, mert a zsályák nemzetségébe tartozó Salvia divinorum nevű, Mexikóban honos faj hallucinogén hatású. Ezt a fajt nevezik „látnokzsályának" is. 3. Kakaócserje. Magát a cserjét nem használják fel sehol sem, ezért nem érthető, miért szerepel itt. 4. Szabad formájú aminosavak. Ez eléggé pontatlan megfogalmazás, nem tudhatjuk pontosan, hogy a 20 különböző aminosav közül melyek találhatók meg benne. Ezenkívül egy ázsiai növénynek elírták a latin nevét, a tabletta-segédanyagokat pedig nem részletezik.

Az intézet munkatársai kiemelték: egyik összetevőnek sincs feltüntetve a mennyisége, sőt a tabletta össztömege sem, viszont a gyártók felhívják a figyelmet, hogy BZP-t (benzilpiperazin) nem tartalmaz. Ez azért lényeges, mert Diablo névvel korábban forgalomban volt BZP-t és TFMPP-t (trifluormetilpiperazin) is tartalmazó pirula – ennek hallucinogén hatása is volt. A BZP az Európai Drogmonitorozási Intézet tiltólistáján is szerepel. Az összegzés szerint a pirula hatóanyaga a nagy mennyiségű koffein, az említett tiltott szereket és a látnok zsálya hatóanyagát nem tartalmazza, azonban kimutathatók a nem megfelelő gyártási körülményekre utaló szennyezők. A két tablettában az összetevők aránya jelentősen eltér, ami helyes gyártási folyamat esetén elképzelhetetlen. A kutatás végkövetkeztetése: használata nem javallt!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védekezés a szúnyogok ellen

Szeged - Mivel a légi szúnyogirtás sajnos nem végez minden repülő vérszívóval, ha nyugodt éjszakát akarunk magunknak, nem árt felkészülnünk az otthoni nyári önvédelemre. Tovább olvasom