Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A bagósok szerint szívás a szegedi cigistop

Szeged - Többen is rágyújtottak tegnap a szegedi tömegközlekedési eszközök megállóiban, pedig június 1-jétől rendelet tiltja a cigarettázást ezeken a helyeken. A megkérdezett bagósok mindegyike tőlünk értesült a dohányzási tilalomról.
– Nem tartom igazságosnak a büntetést, különösen úgy, hogy semmi nem figyelmezteti az embert: tilos a dohányzás – magyarázta tegnap délben a Mars téri U pavilon előtti buszmegállóban Ibolya. A középkorú nő és testvére buszra várás közben gyújtott rá egy-egy cigarettára.

A tömegközlekedési eszközök megállóiban, a temetőkben, az oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális intézmények és a templomok bejárata előtt tegnaptól tilos rágyújtani Szegeden. Ahogy arról korábban többször írtunk, a tegnap életbe lépett rendeletet még februárban fogadta el a szegedi közgyűlés. A jogszabály célja a nem dohányzók egészségének védelme, valamint a kevesebb eldobált csikk lenne. A rendelet megszegőivel szemben – a cirka egy hónapnyi türelmi idő lejárta után – a közterület-felügyelők 30 ezer forintig terjedő szabályértési bírságot fizettetnének.

– Ennyi az egész nyugdíjam, köszönöm, hogy figyelmeztetett. Nem tudtunk a rendeletről, eddig szinte mindig rágyújtottam a megállóban. Szerintem hülyeség itt is tiltani a dohányzást, a füst elszáll, a csikket pedig bele lehet tenni a szemetesbe. A játszótereken való tiltással viszont egyetértek: veszélyes, ha egy kisgyerek a földről a szájába venne egy eldobott cigivéget – beszélt Ibolya.

A város megállóiban tegnap is több füstöt fújó embert láttunk - Fotó: Karnok Csaba
A város megállóiban tegnap is több füstöt fújó embert láttunk.
Fotó: Karnok Csaba

A város megállóiban tegnap is több füstöt fújó embert láttunk, a rendeletről a megkérdezettek egyike sem hallott. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen – ahogy arról korábban beszámoltunk – a tilalomra figyelmeztető táblákból eddig mindössze 11 darabot gyártottak az illetékesek. Ezeket a Szegedre bevezető utakon – így például a szőregin – állították fel néhány nappal ezelőtt. A 43-ason álló tábla egyébként Szőreg határán, a bicikliút mellett, a fák ágainak takarásában figyelmezteti a városba jövőt: a fent említett helyeken tilos rágyújtani. Több táblára – egyelőre – nincs pénze a városnak.

– A megállókban és a játszótereken szinte kivétel nélkül szegediek gyújtanak rá, nem tudom, hogy miért pont a város szélére tették ki a figyelemfelhívást – füstölgött két slukk között a Diófa megállójában Tari Antal. A magát nagy bagósnak mondó férfi ezentúl a megállótól cirka huszonöt méterre levő gyalogátkelőnél gyújt majd rá, s mivel messziről látja, hogy jön a troli, még le sem fogja késni.

Mire számíthatnak majd a bírságoló közterület-felügyelők? Fotós kollégánk a Mars téren egy megállóban cigarettázó fiatalembert szeretett volna lencsevégre kapni a túloldalról, aki hangosan kiáltott át neki az elsuhanó járművek között: „Ha lefényképezel, megverlek." Valószínűleg ő már tudott a tilalomról, de megkérdezni nem volt esélyünk: a férfi felugrott a megállóba elsőként begördülő 5-ös trolira, majd mutogatások közepette távozott a helyszínről.

Füstmentes játszóterek

Tömeg volt tegnap délelőtt a szegedi Roosevelt téri játszótéren, de sokan látogattak ki a Stefániára és a Kálvária téri játszótérre is. Cigarettára a felnőttek egyike sem gyújtott rá. Akiket megkérdeztünk, azt mondták, hogy alapból nem gyújtatnának rá a kicsik szórakozóhelyén, bár dohányos és nem dohányos is tőlünk hallott először a tilalom életbelépéséről.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. tundicem 2009. június 05. 16:29
  „Én is csak így értesültem a rendeletről (levélben kaptam a linket):

  http://kepfeltoltes.hu/090601/20090531310_www.kepfeltoltes.hu_.jpg”
 • 70. Olvasó23 2009. június 04. 14:37
  „IVY hát kedves egészségedre, a büntetést is ilyen lelkesen fizesd :)”
 • 69. IVY 2009. június 04. 14:13
  „Húúúúú vazze!
  Én is bagóztam tegnap és ma is a megállóban!!!!!!!!!!!”
 • 68. Olvasó23 2009. június 04. 08:38
  „Érdekes pár éve még énis dohányoztam, mégis volt bennem annyi kraft, hogy elviszem a szemetesig, vagy ha kicsi volt belőle, megálltam egy szemetes mellett míg elszívtam. De én inkább letettem a cigit, és mindenkinek ezt kéne, mert hülyeség, hogy nem lehet leszokni :)”
 • 67. kutyafül 2009. június 04. 08:15
  „Kedves Olvasó23!
  Tulajdonképpen egy véleményen vagyunk, s tényleg félreérthető volt az első hozzászólásod. Sajnos a kulturált dohányzók a nagyon kicsi kissebség, s nem ők váltják ki az ilyen rendeleteket. A férjem is "füstölög", de soha nem dobta még el a csikket, s odafigyel merre fújja. Nekem úgy tűnik, a dohányosoknál az szinte már zsigeri mozdulat, hogy elhajítja. Talán már oda sem figyel.”
 • 66. Olvasó23 2009. június 03. 23:11
  „Tehát ne engem szóljatok le, én nem a bunkó "mindenhol eldobom a csikket mer csak" emberek mellett állok, hanem a józan eszű "nem dohányzok gyerek közelében, és a tömött megállóban" dohányzók mellett. Ennyi. :) Ha félreérthető volt, én kérek elnézést :)”
 • 65. Olvasó23 2009. június 03. 23:09
  „1: konkréten nem az úton 250-el száguldozásról beszélek speciel, úgy tudom a dohányosok a téma :) Az menjen 250el, aki tud vigyázni mellesleg, és lefékez (még ha keményen satufékkel is) ha veszély van. Az agrokernél a lámpánál még a gyalogátkelő előtt is inkább áthajt az autós mikor épp pirosra vált a lámpa. Mindenhol vannak hülyék, kultúrálatlanok.
  2: A kultúrált dohányzó nem szemetel, a kultúrált ivó nem dobálja az üveget. Aki pedig erre nem képes, hogy szemétig vigye a csikkét, az ne dohányozzon.
  3: én a normális (intelligenciával rendelkező) dohányosok védelmére keltem, akik szemétbe dobják a csikket.
  Igen, aki eldobja a csikket, az ellen jogos a rendelet, de a normális dohányzók a hülyék miatt szívják most meg.
  Persze lehet ujjal mutogatni, és érdekes lenne 23 évesen ha gyerekem lenne. A rendelet nem fogja beszüntetni a cigicsikket, sőt. A kultúrálatlan dohányzó nem fogja kukába dobni a csikket buszmegállóhoz érve, hanem ott, a megállóban tapossa el. Ennek szemtanúja voltam a Mars téren. Rászóltak egy emberre, hogy nem szabad megállóban, és nem a tőle fél méterre lévő kukába dobta a csikket, hanem a lába elé. Nem igényesség kérdése, hanem a kultúrálatlan dohányosok kultúrára nevelése kéne, hogy legyen a cél. Ez az én véleményem persze, de ha ettől tisztábbak lesznek a megállók, az csak jó. De a lázadó dohányzók (lásd flex) csakazértis a emgállóban fognak szemetelni. A város többi része ugyanúgy tele lesz csikkel szerintem.”
 • 64. kutyafül 2009. június 03. 22:43
  „Kedves Olvasó23!
  "Én sem dohányzom, de érdekes, engem nem zavar. " Szerintem ez igényszint kérdése, ha nem zavar, hogy szemétdomb minden buszmegálló.
  "Engem nem érdekel ki hol cigizik, mivel úgy tudom szabad országban élünk, és szabadok vagyunk." Ezt nagyon félreértelmezed!!! A szabadság nem egyenlő "mindenkireteszekmertjogomvan" mentalitással.
  "A gyerekre meg lehet figyelni, és nem a barátok köztöt tárgyalni a padon a többi anyukával, akkor talán nem megy csikk közelbe." Azt hiszem nincs gyereked, és nem jártál még nyitott szemmel játszótéren, különben nem írnál ilyen hülyeséget!!!! A sörösüvegdaraboktól kezdve mindenféle szemét van a kavicsban, a fű közt. Ha a padon ücsörögnék, szerinted tudnám miket szed össze?”
 • 63. smalltown 2009. június 03. 19:18
  „flex:
  A nemdohányzók azon érve hogy a passzív dohányzás káros az egészségre már régen megbukott

  Hol bukott meg? Nalad?”
 • 62. hb 2009. június 03. 16:12
  „Te nagyon okos és mindenben nagyon hozzáértő (bruhaha) flex, ki mondta hogy nem zavar engem a kipufogógáz? Csakhogy most a dohányzásról van szó. A te jelenléted is zavar, de most nem ez a téma.”
 • 61. chsillus 2009. június 03. 15:52
  „HackerSafe! miért is buzik a cigizők? ez csúnya volt. Én is dohányzom, De a kivételek közé tartozom akik nem dobálják a csikket, ha olyan helyen vagyok ahol nem dohányoznak ott én sem teszem, drága a cigi tény és való, de tényleg ebből sok pénze van az államnak....tüdőrák...nos sajnos olyan is meghal benne aki életében nem dohányzott...
  Olyanok leszünk lassan mi dohányosok mint a leprások...
  Sok rendelettel egyet értek viszont!”
 • 60. katcsi 2009. június 03. 15:52
  „én má csak azé is lefényképeztem volna
  ugyse verte volna meg
  föleg ha nála a foto”
 • 59. flexsnake 2009. június 03. 15:28
  „59. a szabadságjog, a veszélyeztetés megint más.
  Ha kétszázzal szaladgálok akkor közveszélyes vagyok az egyértelmű hogy nem engedhető meg. HA piros póló van rajtam és az zavar 5embert az leszarható mert olyan pólót veszek fel amilyet akarok.
  A nemdohányzók azon érve hogy a passzív dohányzás káros az egészségre már régen megbukott. A passzív ivás sem káros, ettől még zavarhat a sörszag.
  Tessék azzal érvelni hogy a füst zavar, hogy büdös. De akkor nem zavar az autófüst? Nem zavar a fingszag?
  De zavar csak nem tudsz ujjal mutogatni hogy nézd a rohadt kenyereskocsi már megint rámfüstől! Az a rohadt szmog mindig! És ne lehessen az utcára autót engedni mert zavar a füst. Tegnap egy kamion beterítette az egész buszmegállót. Érdekes arcokat vágtak az emberek :D”
 • 58. hb 2009. június 03. 15:19
  „olvaso23 nincs igazad, és azt is megmondom hogy miért:
  Azzal hogy azt mondod, hogy úgy jó hogy ha mindenki azt csinálja amit akar, az nem egészen van jól. Mert pl. itt egy példa: legyen szabad 250-el menni az autópályán mert te azt érzed szabadságnak, de az csak addig működik amíg más szabadságát nem korlátozod, viszont ha te emellett a sebesség mellett egy vétlen ember halálát okozod, akkor máris korlátoztad a te szabadságoddal egy másik ember szabadságát, szóval csak óvatosan ezzel a félreértelmezett liberalizmussal!”
 • 57. Kudara 2009. június 03. 14:50
  „Nem hittem, hogy ez a dolog ennyire egymás ellen uszítja az embereket.
  Azok akik nem dohányoznak örüljenek, hogy nem kell más füstjét szívniuk.
  A kulturált dohányosok meg úgyis be fogják tartani a szabályokat (ők amúgy is gondolom nem gyújtottak rá gyerek közelében, nem fújták másra a füstöt, nem dobták el a csikket), a többivel meg sajnos nem tudunk mit tenni, ha nem büntetik meg őket elégszer. Szóval leginkább azokkal van a baj, akik eddig is semmibe vették a környezetet, az empátiát. Úgy érzem ez miatt ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk.
  Az viszont tényleg érdekes, hogy semmilyen tábla, plakát nem figyelmeztet erre, pedig illő lenne!”
 • 56. flexsnake 2009. június 03. 14:46
  „55. a rák téged esz de kegyetlenül ;)”
 • 55. Olvasó23 2009. június 03. 14:22
  „Persze..szedjék össze szájjal... Nem gondolják, hogy ez kicsit radikális felfogás?
  Ennyi erővel a dohányos meg mondhatná, hogy "ha zavar, szívd, és nem fog". A dohányosok joggal háborodnak fel, nemdohányosok ellenben miért háborognak? Nem tetszik, hogy nem lehet ohányozni? :D Kicsit el kéne gondolkozni az ötleteken (pl: szedjék szájjal). Én sem dohányzom, de érdekes, engem nem zavar. Mi lesz a következő ötlet? A dohányosoknak emgkülönböztető jelzés, esetleg egy "cigizek kövezz meg" matrica, vagy fejlövés? :) Vagy menjünk tovább...munkatábor? :) Be lehet fejezni a lázadozást a nemdohányzók részéről, megkapták amit akartak. De ez a rendelet nem lesz hosszú életű, és akkor aztán nem a nemdohányzók fognak vigyorogni :) Engem nem érdekel ki hol cigizik, mivel úgy tudom szabad országban élünk, és szabadok vagyunk. Ha dohányoznék, akkor igen, akárhol rágyujtanék, nem azért, mert lázadozó vagyok, hanem azért amilyen hülye módon lázadnak a nemdohányzók :) A gyerekre meg lehet figyelni, és nem a barátok köztöt tárgyalni a padon a többi anyukával, akkor talán nem megy csikk közelbe :) Ja és még valami, amit hallottam a minap: " Dohányosokból jobban megél az ország mint egy GYESesből". Csak a miheztartás végett :) Na peace :D”
 • 54. Mathiasking 2009. június 03. 14:18
  „<moderálva>”
 • 53. flexsnake 2009. június 03. 13:41
  „HA megválasztotok akkor kötelező lesz dohányozni :) A felnőtt lakosság több mint fele dohányzik :)
  Én is leszarom a rendeletet mivel értelmetlen :p”
 • 52. flexsnake 2009. június 03. 13:36
  „25. olyan emberek halnak meg tüdőrákban akik soha életükben nem dohányoztak. A dohányzás nem okozója a tüdőráknak hanem a kockázati tényezőjét növeli. Ahogyan a kávé a magas vérnyomás majd a szívproblémák kialakulásában ugyanúgy fellelősé tehető.- Nem okozoja de a kockázati tényezőjét növelheti. Ez is olyan dolog hogy bármit lehet tiltani hiszen minden lehet káros, másokat zavaró.
  Lábszagba azért nem halnak bele mert nincs meg hozzá a megfelelő koncentráció, de azok az anyagok ugyanúgy képesek fulladást okozni. A passzív dohányzáskor sem kapsz olyan mennyiségű dózist ami fulladáshoz vezetne ezért egy kialakult betegséget mint végletet passzív dohányzásnál szóba hozni baromság.
  Sehol nem sokerült bizonyítani hogy a passzív dohányzás összefüggésben lenne kialakúlt betegségekkel. Mert nincs összefüggés. Azt megértem ha zavar a füst azt már nem ha alá nem támasztott dolgokkal vaktában lövöldözől.”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva ígér pénzt a RoBa Millennium

Szeged - Januárban január végére, márciusban március végére várták a támogatást a csatornázásra a… Tovább olvasom