Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

A demokráciába vetett bizalmat nem szabad kockáztatni

A Ferihegy II-ről indult tegnap reggel a kormányfő gépe Szocsiba. A vasárnap a balatonőszödi MSZP-s frakcióülésről nyilvánosságra hozott hangfelvétel körül kirobbant botrány már aznap délutántól a televíziók képernyője elé ültette a miniszterelnököt. Szocsiba is később indult a gép, mivel a magyar televízióba hívták be Gyurcsány Ferencet.
A repülőgép hátuljában ücsörgő újságírók nagy buzgón lapozgatták át az országos lapokat, melyik hogyan kezelte a témát. A miniszterelnök a repülési magasság elérését követően hátrajött a tollforgatókhoz.
– Jó a sajtója – jegyeztük meg egyszerre többen is az újságok címlapjára utalva.
– Valóban, hajtás fölött szerepelek – jegyezte meg kesernyés mosollyal.
Kiderült, éjszaka nem sokat aludt, mivel késői időpontban még a 168 órának adott interjút. Aztán pedig az internetet böngészte, mi a reakció az ominózus beszédére, amit valakik kiszivárogtattak. Fél 1-től 4 óra jutott az alvásra.

Elég szűk a hely egy 14 személyes gépen, ezért amikor László Boglár szóvivő a toalettre igyekezett, megkérdezte az ajtó előtt ácsorgó Gyurcsány Ferencet: – Elnök úr! Maga most megy vagy jön? Maradok! – volt rá a válasz.

Nem sok idő jutott a csevegésre a repülőn, mert Gyurcsány Ferencnek ott is akadt megbeszélni-, intéznivalója, Szocsiban pedig olyan pörgős programot szervezett Putyin elnök, hogy alig győztük tartani a lépést.

Amikor délután visszaindult a repülőgép, akkor már az interneten lehetett olvasni, hogy Sólyom László köztársasági elnök hogyan reagált a történtekre. Morálisan elítélte Gyurcsányt, ám nem gondolta, hogy lemondásra kellene felszólítania.
– Mit szól Sólyom László reagálásához?
– A köztársasági elnök úr nem tett eleget az ellenzéki pártok igényének, hogy lemondásra szólítson fel. Egyetértek vele, hogy a demokráciába vetett bizalmat nem szabad kockáztatni, helyre kell állítani. Ennek érdekében minden tőlem telhetőt meg is teszek. Azt viszont vallom, hogy szakítani kell az elmúlt 16 év politikai hazugságainak gyakorlatával. A bejelentett változtatások és a további reformok világosan mutatják, hogy a koalíció, a baloldal vállalta a felelősséget, az érdemi változtatások felelősségét.

Amikor felszabadult egy laptop, Gyurcsány Ferenc kölcsönkérte az újságíró-kollégától, és először személyes e-mailjeit böngészte, amelyre a napi 40-50 helyett ezúttal 450 érkezett. Megosztotta velünk az első 20-25 tartalmát, amelyben többnyire arra biztatták, hogy ne mondjon le, csinálja tovább, amit elkezdett.

A két és negyed órás visszaút után Ferihegyről a kormányfő egyből az MSZP frakcióülésére sietett. Bizonyára volt mit megbeszélniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP-tüntetésen a népharagról

Kormányellenes tüntetést tartott szombaton Szegeden a MIÉP. Kovács László megyei elnök beszédében a… Tovább olvasom