Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

A Facebookról is tanultak a hallgatók Zsombón

Zsombó - A 31. évzárót ünnepelték szombaton a zsombói népfőiskolások. Minden eddiginél több, 41 előadást hallhattak az elmúlt esztendőben a tudásra mindig szomjas diákok.
31 éves fennállását ünnepelte a zsombói Wesselényi Népfőiskola szombaton. Az 1982-ben alapított intézmény egyedüliként őrzi a tanyai iskolák örökségét, a népművelést. – Az idei év volt a legerősebb a 31-ből. Minden eddiginél több, 41 előadást hallhattunk. Előfordult, hogy egy este hármat is – mondta Sipos Mihály, az iskola rektora, aki egyben alapító tagja az intézménynek.

Októbertől márciusig akadémikusok, professzorok, kutatók találkoznak itt a tanyai emberekkel, hogy a tudomány legújabb eredményeiről, aktuális közéleti, világbeli események hátteréről tájékoztassák a hallgatókat. Megtudtuk, az iskola közel 50 fővel működik, idén csatlakozott 10 új tag, aminek a rektor nagyon örült. Hangsúlyozta, alapítótársa, Horváth Dezső író, újságíró, lapunk munkatársa nélkül nem boldogulnának, hiszen ő szervezi az előadásokat.

Főiskolás hallgatók Zsombón. Fotó: Karnok Csaba
Főiskolás hallgatók Zsombón. Fotó: Karnok Csaba

Csíramálé a korelnöktől

Gábor János, a főiskola 90 éves korelnöke igazi különlegességet hozott az évzáróra. Csíramáléból készült süteményét az iskolában mindenki szereti, így ezúttal sem maradt otthon a finomság. – Hat elemi osztályt végeztem, nem nyílt lehetőségem túl sokat tanulni fiatalkoromban. Itt igyekszem pótolni mindent – mondta. 

A főiskola egy gazdakörből, a Kertbarátok köréből alakult ki, amelyet 1972-ben alapítottak. A termeléshez szükséges ismereteket kaphatták meg az érdeklődők, Horváth Dezső és Sipos Mihály találta ki az új irányt. Az ötlet jónak bizonyult, hiszen 30 év múltán is megtöltik az termet az érdeklődők.

– Ezekben az előadásokban hatalmas érték van, átérzik ezt, akik idejárnak. Ahogy azt is tudják, hogy sosincs késő tanulni – tette hozzá a rektor.
Ahhoz sem volt késő, hogy ebben az évben a világ legnagyobb internetes közösségi oldaláról, a Facebookról is tanultak. Sipos Mihály röviden összefoglalta az elmúlt esztendőt. A 41 előadás történelemről, irodalomról, tudományokról szólt.

– Ha nem csinálnánk semmit, megállna az élet. Minden téren aktívnak kell maradni, nemcsak fizikailag, szellemileg is – emelte ki a gyönyörű őszibarackjairól is híres Sipos Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A saját lakásunk mindig zöldebb

Az eladó mindig többet szeretne kapni a lakásáért, a vevő pedig a lehető legalacsonyabb árat próbálja meg kialkudni. Feloldható-e az örök konfliktus? Tovább olvasom