Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A fesztiválember: Boros Gyula

A huszonnyolc éves szegedi fiatalember három év alatt igazi hírnevet vívott ki magának a városban. Boros Gyula szervezi a Szegedi Ifjúsági Napokat, meghívta a The Cure-t, s még júniusban a nyolc Grammy-díjas George Bensont. A két intézményt igazgató fiatalembert tegnap a gyorsan fölívelt karrierről, a jó fesztivál szervezésének titkairól faggattuk a Partfürdőn.
Boros Gyula napi 24 órában telefonál, rohangál, ellenőriz Fotó: Schmidt Andrea
– Amikor az önkormányzati kabinetben dolgoztam, megemlítettem Botka László polgármesternek, hogy újra meg kellene rendezni a SZIN-t. Gyerekkoromban lenyűgözött, hogy a fesztivál idejére az egész ország Szegedre figyelt. Egy kis győzködés után elindult a munka. A SZIN-nek óriási hozadéka van, hiszen látogatóink negyven százaléka nem szegedi. Megismerik a várost, itt költik a pénzüket – ez a szűk egy hét is élénkítően hat Szegedre.

Mondják a SZIN-t a Sziget fesztivál kistestvérének is – valóban szoros a kapocs? – Nem lehet a kettőt összehasonlítani, mások a méretek, adottságok, mindkettőnek sajátos arculata van – véli Boros Gyula. – A SZIN kisebb, családiasabb, szellősebb. Amikor elindultunk, megkerestük a Sziget szervezőcsapatát. Meghívtam Gerendai Károlyt Szegedre. November volt, óriási hóban néztük meg a Partfürdőt. Karcsi azt mondta, a fesztiválra ez itt a legalkalmasabb hely. Azóta is sok tanácsot kérünk tőlük.

Boros szerint mindenképpen van kapcsolat a 2003-as SZIN sikere és aközött, hogy januárban kinevezték a Szegedi Ifjúsági Ház élére és felel a Belvárosi moziért is. Úgy gondolja, az ifjúsági ház az utóbbi években mindenkinek szolgáltatott, csak a fiataloknak nem. Tenni kell érte, hogy a fiatalok bejárjanak abba a házba, ami értük van. Ezért nyitnak szeptembertől egy kávézót is. A Belvárosi mozi pedig összművészeti színtérré alakul.

Egy fesztiváligazgatónak persze azt is tudnia kell, egy adott nagyságú
Névjegy

Boros Gyula 1977. árpilis 12-én született Szegeden. A Radnóti gimnáziumból a pécsi Janus Pannonius tudományegyetemre felvételizett, személyügyi szervező szakon szerzett diplomát. Majd a szegedi egyetemen munkajogi szaktanácsadás képesítést szerzett. 2005 januárja óta a Szegedi Ifjúsági Kht. igazgatója, megbízatása öt évre szól. A szegedi Belvárosi mozit megbízott ügyvezetőként jövő év áprilisáig vezeti.  
színpadot hogyan lehet behozni a SZIN-re, a büfések pedig hogyan jutnak vízhez. – Szakemberekkel dolgozom – avat be a titokba Boros. – A maga területén mindenki nagyon jó. A rendezvényszervezést nem lehet iskolában megtanulni, aki ezt szereti, az jól csinálja, aki meg nem szereti, az nem dolgozik itt. Nincs titok. Vagy ha van, egyszerű: olyan fesztivált kell csinálni, amire magam is szívesen elmennék. Azt tartom szem előtt: én mitől érezném jól magam? Így döntöttük el az idei SZIN-en például, hol legyenek a sátorhelyek. A programokat úgy válogatjuk, hogy mindenki találjon kedvére valót. Nagyon fontos, hogy az infrastruktúra rendben legyen. A kollégáim sokszor mondják, nekem a biztonság a vesszőparipám. Bármilyen ötlet merüljön is fel, azt keresem egyből: mi lehet a rossz oldala. A veszély? Ezt próbáljuk meg kiküszöbölni. A Hooligans-affér mutatja, hogy mégsem mindig sikerül.

Egyedül tárgyal a zenészekkel, vagy jogász segíti? – Hatan vagyunk a csapatban, mindenkinek megvan a maga területe. A The Cure már az első körben benne volt, az Alphaville-re az egyik kollégám gondolt. A nagyobb ügynökségekkel vagyunk kapcsolatban. A zenekarok utánanéznek, hova hívják őket, és ha jó a név, akkor igent mondanak. Egyébként számomra egyformán fontos a The Cure, az Alphaville, és a tehetségkutatós zenekarok. Mindegyiknek jár a jó színpad- és hangtechnika, a VIP-ellátás. Alighanem Benson koncertje és az egész SZIN-világ eltörpül a szeptember 17-i esemény mellett – engedtük meg magunknak a beszélgetés végén a nem félreérthető célzást. – Így van. Ezen a napon nősülök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válságmenedzser betiltotta a fórumot

László Gábor önkormányzati biztos megtiltotta, hogy az érdekképviseletek dolgozói értekezletet… Tovább olvasom