Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A gyógyvíz és a kultúra vonzza Szegedre a turistákat

Szeged - A Dél-Alföldre a turisták a gyógyászat, a jó szállodák, valamint a kultúra miatt jönnek – ez derül ki a KSH legfrissebb kiadványából. A legtöbb vendég Szegedre kíváncsi.
– Mindig is tudtam, hogy Szegedre főleg a város szépsége, valamint a szabadtéri játékok miatt jönnek a turisták, de hogy milyen látnivalókat találnak a környéken, amiket másutt nem, sosem értettem – hangoztatja gyakran ismerősöm. Most a KSH legújabb kiadványából, a számok alapján derül ki, milyen turisztikai vonzereje van a Dél-Alföldnek.

A szakemberek idegenforgalmi régiónként mérik a vendégforgalmat, valamint azt is, hogy egy-egy térség lakosságának hány százaléka él a turizmusból, vendéglátásból. Az idegenforgalomban 9 turisztikai régiót különböztetnek meg, a 7 „hagyományos" régió mellett külön kezelik a Balatont és a Tisza-tavat. A régióhatárokban látni némi különbséget az ország más területein: a dél-alföldi azonban megegyezik a tervezési-statisztikai régióval.


2013-ban 600 ezer vendég fordult meg a Dél-Alföldön, ezzel a számmal a térség a 6. helyen áll. Belföldi utazásokban is a 6. a régió, a külföldek célpontjaként azonban csak a 7. helyen áll. Míg az ezredfordulón a foglalkoztatottak 3,4 százaléka, tavaly már 4,2 százaléka élt a vendéglátásból, idegenforgalomból.

4,4 millió vendég jött Magyarországra

Tavaly 4,4 millió külföldi vendég töltött el hosszabb-rövidebb időt az országban. 83 százalékuk Európából, közel 9 százalék Ázsiából, 7 százalék az amerikai kontinensről érkezett. A legtöbb a tóturista, 13 százalék német, 6,5 százalék osztrák. A legtöbb külföldi Budapestre megy, mi, magyarok a Balatonra járunk.

A régió turizmusát Szeged, Gyula és Kecskemét határozza meg, ebben a 3 városban fordul meg a vendégek fele, 300 ezer fő. Ennek a számnak is több mint a felét, 151 ezer 600-at Szeged „viszi". Figyelemre méltó: a 4. helyezett Mórahalom, ahová csaknem 26 ezren látogattak el tavaly, és amelyik város megelőzi a szintén fürdővárosként számon tartott Orosházát és Kiskunmajsát.

Hogy mennyi időt szánnak ránk a turisták, abban Gyula vezet 3,6 nappal, Szeged 2 éjszakás város. A vendégforgalom alapján a dél-alföldi települések elmaradnak az ország más vidékeihez képest, leszámítva Gyulát, ahol egy lakosra 3,2 vendég jutott 2013-ban. Érdekes viszont, hogy az átlagos tartózkodási idő 2000-hez képest mindenütt csökkent, egyedül a Dél-Alföldön nem.

Kiderült: a turisták a mi régiónkban a gyógyvizeket, a gyógyulást, a wellnesst, a kényeztetést keresik, továbbá azért jönnek még ide, mert jók a szállodáink és nagy a kínálat kulturális eseményekben is. A szállodai szobákkal legjobban Szeged van eleresztve, a városban 2100 férőhely volt 2013-ban. Kultúrában Szeged és Kecskemét a régió két zászlóshajója.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától kapható a szakácskönyvünk

Elkészült lapunk legújabb szakácskönyve. Tovább olvasom