Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

A hétvégéig tart a júniusi ősz

Szeged - Sapkában, kabátban járnak az emberek, füstölnek a kémények. Az utóbbi hetekben inkább az őszre emlékeztet az időjárás. Májusban 17-18 fok volt az átlagos középhőmérséklet.
– Szégyen, nem szégyen, be kellett gyújtanunk a gázkonvektort. 17 fokosra hűlt a lakás, éjszakák óta nagyon fáztunk, két takaróval aludtunk – mondta Tolnay Emőke, aki albérletben lakik, téglaépítésű lakásban, Szeged belvárosában.

Jó néhány napja csak percekre süt ki a nap, sok eső esik, alig megy 15 fok fölé a hőmérséklet. Több embert lehet látni sapkában, kabátban sétálni, kesztyűben kerékpározni. Egy vásárhelyi olvasónk beszámolt róla, hogy több kéményből látott füstöt felszállni.

Tolnay Emőke is begyújtotta a konvektort, mert nagyon fázott. Fotó: Frank Yvette
Tolnay Emőke is begyújtotta a konvektort, mert nagyon fázott.
Fotó: Frank Yvette

Amikor elmaradt a nyár

Az 1816-os évet a nyár nélküli esztendőként emlegetik a meteorológusok. Abban az évben az egész északi féltekét érintette a rendellenes időjárás, a termés minimális volt, és hirtelen gondok akadtak az élelmiszer-ellátással is.

– Napközben nem gond, nem is nagyon vagyunk itthon, de az éjszakára meleg teával és fűtéssel készülünk – számolt be Emőke. Egy Sándorfalva külterületén élő olvasónk elmondta, hogy villannyal működő olajradiátorral csinál meleget. Minkó Mihály és barátnője cirkófűtést használ Szegeden – ők is begyújtottak, 22 fokra melegítették a lakásukat. – Elég jól szigetelnek a falak, de így is fáztunk, főleg lefekvés előtt – magyarázta a fiatalember. Egy Budapestről jelentkező olvasónk arról tájékoztatott, annyira lehűlt a panellakása, hogy bekapcsolta elektromos hősugárzóját, a távhőt már rég kikapcsolták.

– Egyetlen lakóközösség és közös képviselő sem kérte a szolgáltatás megindítását – közölte Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a távhőszolgáltatás elindítására a szeptember 15. és május 15. között meghatározott, úgynevezett rendelkezésre állási időszakon kívül nincs is lehetőség.A májusi középhőmérséklet körzetünkben egységesen 17-18 fok körül alakult. Az abszolút minimum 7 fok volt, május 14-én és 27-én ennyi volt a hajnali órákban. Az abszolút maximum a hónap legelső napján állt be 32-33 fokkal. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központjától megtudtuk, hogy a hét második feléig erősen felhős lesz az ég, ma még a tegnapinál is hidegebbre kell számítanunk, de csütörtöktől javul az idő. A hétvégétől fordulhat kora nyáriasra a hőmérséklet. A központnál megtudtuk, 2010-ben is hasonlóan indult a nyár, akkor még ennél is hidegebb volt néhány fokkal. Az ok a sok csapadék és a térséget elérő mediterrán ciklonok.

* * *

Az eső tükrében

Megtudtuk, hogy idén májusban a térségben kétszer annyi csapadék esett, mint az 55 milliméteres átlagmennyiség. Ez azonban jóval elmarad a 2010-estől, akkor 200 milliméter feletti csapadék hullott. A megyében négy helyen mérőállomáson vizsgálják a csapadékösszeget: Szeged kül- és belterületén, Pitvaroson és Szentesen. Érdekesség, hogy a megyeszékhely belterületén jóval több eső esett, mint a külterületen. Ennek oka, hogy sok 2-3 kilométer kiterjedésű esőcella érte el a várost.

Olvasóink írták

  • 2. balihoho 2013. június 04. 17:08
    „Az volt, hogy szerdától melegszik, most, meg még, szerdára is hűvös esős időt ígért a meteorológia. Tőlünk északnyugatra, megrekedt a közép Európát hetek óta uraló hideg légtömeg. Forog jobbra balra, de nem megy sehová, se keletre, se nyugatra, se északra, hanem néha élénk széllel esőkkel jön be hozzánk a Kárpátokba.”
  • 1. balihoho 2013. június 04. 17:08
    „Az volt, hogy szerdától melegszik, most, meg még, szerdára is hűvös esős időt ígért a meteorológia. Tőlünk északnyugatra, megrekedt a közép Európát hetek óta uraló hideg légtömeg. Forog jobbra balra, de nem megy sehová, se keletre, se nyugatra, se északra, hanem néha élénk széllel esőkkel jön be hozzánk a Kárpátokba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvhét: keddtől az intézményekben

A Dugonics téren, az intézményekben már keddtől várják a betűbarátokat. Tovább olvasom