Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

˝A jezsuita rend tartozik a pápához˝

Szeged - A trianoni szerződés után telepedtek le a jezsuita rend tagjai Szegeden. Jelenleg három atya két misét tart naponta a belvárosi Szent József-templomban. Mindannyian örülnek, hogy saját rendjükből választottak pápát, ugyanakkor meglepte őket a döntés.
– Nem a pápa tartozik a jezsuitákhoz, hanem a jezsuita rend tartozik a pápához – mondja Rigó Jenő, aki Jenő atya néven mutatkozik be. Szerény, de takaros a szegedi jezsuita lelkészek épülete, amely a Dáni utcai templom mögött épült. Itt találkozunk Jenő atyával és paptársával, Béla atyával, azaz Bohán Bélával. A harmadik lelkész Deák Ferenc, Feri atya. Ő a legidősebb közülük, 18 évig Chilében élt, találkozott is az argentin Jorge Mario Bergoglióval, azaz Ferenc pápával.

Ferenc az első jezsuita, akit pápának választottak. A legismertebb felfogás szerint a jezsuiták célja, hogy nemcsak saját üdvösségükön és tökéletesedésükön, hanem a hit védelmén és terjesztésén, valamint másoknak a keresztény hitéletben való előrehaladásán is fáradozzanak.

˝A jezsuita rend tartozik a pápához˝ Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Küldetésünk a hit szolgálata és az igazságosság előmozdítása – fogalmazza meg Jenő atya. Mint mondja, a társadalmi igazságosságot úgy lehet elérni, hogy emberek közötti kiegyensúlyozottságra törekednek.
Szegeden jezsuita kollégium is működik, ahol egyetemisták laknak, összesen 26-an. Elsősorban orvos-, egészségügyi, fogorvoshallgatók élnek ott. – Szakkollégiumot is szeretnénk indítani, minél több fiatallal – teszi hozzá Jenő atya.

Történet

A jezsuita rend alapítója Loyolai Szent Ignác. Rendalkotmányukat III. Pál pápa 1540. szeptember 7-én hagyta jóvá. A rendalapítás idején javában terjedt a reformáció, és ez döntően meghatározta az alakulófélben lévő jezsuita rend szellemiségét. A protestáns hitújítókhoz hasonlóan a jezsuiták is az egyház megújulásáért szálltak síkra, de anélkül, hogy elszakadtak volna a katolikus egyháztól, amelyet szerintük a római pápához való hűségük biztosít.

A lelkészek elmondják, létezik állandó közösség, tagjai rendszeresen jönnek hozzájuk. Mindenki megfordul náluk, aki vallási összejövetelekre jár.

A Kárpátaljáról másfél éve Szegedre érkezett Béla atya azt mondja, az 1700-as években jöttek először jezsuita rendtartomány tagjai a városba, iskolát, kollégiumot építettek volna, de nem kaptak plébániát, így továbbálltak. – A trianoni szerződés miatt jöttek ide ismét, de már kényszerűségből. A Szent József-templomot 1931-ben áldották meg a Dáni utcában, azóta fogadja a hívőket – meséli a 78 éves lelkész.

– Természetesen nem mindenki fogadta jó néven, hogy jezsuita pápát választottak. Mi kicsit meglepődtünk, de nagyon örültünk neki. Szeretnénk, hogy a II. Vatikáni Zsinaton elfogadott dokumentumai minél jobban érvényesüljenek. Szeretnénk a gyorsan változó világban maradandó értéket közvetíteni – mondja Rigó Jenő.

Olvasóink írták

  • 2. kispacni 2013. április 24. 19:41
    „1.
    A lelkész a lelkipásztor rövidített formája, és mindkettő ennél fogva a protestáns egyházaknál van (többek között a reformátusoknál is, de a többi protestáns egyháznál is mint az evangélikus, baptista, stb). A katolikus egyházban PAP van. Ez óriási különbség teológiailag, gyakorlatilag annyit jelent, hogy ember közvetlenül nem tud istennel közvetlenül kapcsolatot teremteni, ehhez egy külön felszentelt ember közbenjárása szükséges. Ezt a katolikus egyház még a zsidó vallásból örökölte, ahol Lévi rendjeinek kiváltsága volt a papi rend hivatásának a vitele. Kizárólag Levi rendjének tagjainak van joga istestiszteletet vezetni, és közvetíteni az ember és Isten között. Ezért PAPPÁ szentelik. A katolikus egyház is átvette ezt a rendet, itt is csak felsezntelt PAP-nak szabad áldozást (mind az istentisztelet részeként vezetni, és csak az ő közvetítésvel az Egyház kötelező tagjaként tud valaki üdvözülni. Ezt a dogmát rugta fel Luther, amikor kijelentette, hogy bárki "ingyen hit által" tud üdvözülni, és nincs szükség senkinek semmilyen közvetítőre, hiszen Istnnel mindenki közvetlenül érintkezik. Természetesen nem lehet mindenki ismerője a Bibliának a tanoknak, ezért szükség van egy olyan pásztorra ÉS NEM PAPRA aki elvezet az embert (lelket) Istenhez. Ez a lelkipásztor, akit nem szentelnek fel PAPNAK, csak elhívatnak, hogy segítsenek. De az ő közvetítése nem feltétel az üdvözülésnek, és ahhoz hogy valaki üdvözüljön nem is kell az egyház tagjának lenni.

    Ja apropó, hogy a kép teljes legyen NEVEZETT cikkben se nem lelkészek, se nem lelkipásztorok nincsenek, hanem SZERZETESEK :-)”
  • 1. cselac 2013. április 24. 12:38
    „Lelkész a reformátusoknál van. Katolikusoknál lelkipásztor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új közlekedési menetrend a Délmagyarországban

Csütörtökön, a Délmagyarország árus példányaiban jelenik meg az új szegedi közlekedési menetrend. Tovább olvasom