Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

A jó és a gonosz harca zajlik

Amerikai vezető NATO-tisztek és diplomaták a szövetség brüsszeli központjában és a nápolyi főparancsnokságon visszatérően hangsúlyozták: a terrorizmus elleni harcban sokkal nagyobb támogatást várnának el az európai NATO-tagállamok részéről – mondta Dobó László szegedi képviselő, aki négypárti delegáció tagjaként hat napot töltött Brüsszelben és Nápolyban.
– Brüsszelben, a NATO központjában, az észak-atlanti szövetség magas rangú amerikai tisztjeinek és diplomatáinak az a véleménye, hogy a katonai szövetség európai tagországai nem veszik eléggé komolyan a terrorizmus elleni küzdelmet – nyilatkozta lapunknak Dobó László. A fideszes országgyűlési képviselő az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének meghívására, a másik három parlamenti párt egy-egy képviselőjével, hat napot töltött a brüsszeli központban és a NATO dél-európai főparancsnokságán, Nápolyban.

A magyar delegáció az első, 55 áldozatot és több száz sérültet követelő londoni terrortámadás után érkezett a belga fővárosba, a második öngyilkos merénylet-kísérletek már ott érték őket.
Dobó László elmondta, négyüknek több előadást tartottak vezető amerikai tisztek és diplomaták, akiknek egyébként meggyőződésük, hogy az Egyesült Államok fellépése és módszere a nemzetközi terrorizmus ellen a helyes, a követendő.

– Jelenleg a jó és a gonosz harca folyik – idézte a fideszes képviselő vendéglátóik visszatérően elhangzott kijelentését. – Az amerikaiak egységes fellépést sürgetnek – tette hozzá Dobó László. Az utóbbival kapcsolatban például felhívták a magyar képviselők figyelmét, a nemzetközi terrorizmus visszaszorítását nehezíti, hogy az európai tagállamok mereven ragaszkodnak a jelenlegi fenyegetettségben szerintük indokolatlan adatvédelemhez. A másik, sokkal nagyobb probléma, a felkészülés hiányosságai. Míg az USA hadseregének 80 százaléka azonnal bevethető, addig az angolénak csak alig 20 százaléka, a többi NATO-tagországét még csak nem is említették. Mivel a terrorizmus gócpontjai a katonai szövetség tagállamainak határaitól több ezer kilométerre húzódnak, fontos lenne a gyorsaság és az azonnali reagáló-képesség, de az európai csapatok ebben sem tudják felvenni a versenyt az Egyesült Államok hadseregével.

Az USA egyébként átértékelte a terrorizmus-ellenes politikáját. Szakértőik rádöbbentek, Afganisztánban és Irakban kizárólag katonai fellépéssel nem érhetnek el tartós sikereket. Folyamatosan vonják be az ott élőket a terrorizmus elleni küzdelembe, politikai szerepvállalás mellett átadnak katonai, gazdasági, rendőri feladatokat is.

– Az amerikaiak arra is rájöttek, hogy Irakban és Afganisztánban a terrorizmus gyökereit a jövőkép és a kiemelkedési lehetősége nélkül élő fiatalok táplálják, akik az öngyilkos merényletekkel saját fontosságukat akarják igazolni. Az USA a terrorizmus ellen harcolva is mindent el fog követni, hogy munkában, tanulásban segítse a fiatal afgánokat, irakiakat – hangsúlyozta Dobó László.

Nápolyban a képviselők már a gyakorlatban is láthatták, hogyan működik a NATO irányítása a magyar tagságú szövetségi csapatok felett. A dél-európai főparancsnokságon reggelenként videokonferencián tartanak eligazítást. Bejelentkezik valamennyi hangsúlyos helyszín Koszovótól Macedónián át Irakig, Afganisztánig. A parancsnokok tájékoztatást adnak az adott területen végzett feladatok végrehajtásáról, és utasításokat kapnak a következő napok teendőiről.

– Az amerikaiak a hat nap alatt végig nyíltan, őszintén közeledtek felénk. Nem titkolták, meghívásukkal a NATO közeli jövőre vonatkozó terveinek felvázolása mellett az volt a céljuk, hogy megértessék velünk: a terrorizmus elleni harc valamennyi demokratikus ország érdeke, amihez az eddiginél is sokkal nagyobb összefogás szükséges – mondta Dobó László, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tagja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal mennek tüntetni Budapestre

Nem zsarolni akart a nyomdaigazgató, hanem garanciát kapni: nem lesz több sztrájk. Némi huzavona… Tovább olvasom