Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

A kettős állampolgárság gyógyítja Trianon sebeit

Horgos-Magyarkanizsa – Januártól a vajdasági magyarok is magyar állampolgárok lehetnek: megszavazta a Parlament a kettős állampolgárságról szóló törvényt. A határok ilyetén elmosódásával lassan begyógyulnak Trianon sebei – az idősek üdvözlik a magyar állampolgárság lehetőségét, a fiatalok még nem értik.
90 éve, hogy megszületett a trianoni békeszerződés, mely az Osztrák–Magyar Monarchiát feldarabolta, Magyarországot magyarlakta területeitől is megfosztotta. Kilenc évtizeddel az I. világháborút lezáró béke után, a határainkon kívül rekedt magyarok újra az anyaországhoz tartozhatnak: a kettős állampolgárság jogilag is egybekovácsolja a nemzetet.

Az évforduló és az új törvény miatt a delmagyar.hu csapata a Szegedhez közeli Horgosra és Magyarkanizsára látogatott. A horgosiak szerint ma már jó magyarnak lenni Szerbiában – a szerbek elfogadóbbak lettek az elmúlt 10–15 évben. Elmondták: nem ritkák a vegyes házasságok, mindenki békében él a szomszédjával. Arra is kitértek, hogy Szerbia most éli meg Trianonját – a jugoszláviai háborút követő időszakban, Szerbia önmagával vált határossá.


Az idősebbek örömmel fogadták a kettős állampolgárságról szóló törvény megszavazását, a fiatalok még nem értik, miért oly fontos ez a jogi intézmény. Szavaikból kiderült: a napi megélhetés és boldogulás most még előrébbvaló a nemzeti gondolkodásnál.

Olvasóink írták

102 hozzászólás
 • 102. lamatic 2010. június 07. 12:25
  „97. hozzászólás deszkás 2010.06.04. 21:16 ez a szöveg is csak a te bénaságod mutatja. te megengeded hogy számodra zavaró módon ünnepeljenek Szegeden, magyar városban, a saját otthonodban, a saját hazádban szerbek. De te nem mersz elmenni hangoskodni vajdaságba, erdélybe, felvidékre stb. ahol meg pluszban élnek magyarok nem kis számban. Ők eljönnek hozzád lopni, csalni stb. a külföldiek te meg be vagy szarva a saját országodban és még így is inkább széthúzol mint összetartanál. szánalmas. hu”
 • 101. flexsnake 2010. június 06. 15:14
  „moderálva”
 • 100. smalltown 2010. június 05. 00:58
  „nem gyogyit ez semmifele sebet, csak felkaparja, elmergesiti.”
 • 99. Yossarian 2010. június 04. 22:38
  „marhaság!!!”
 • 98. jozko 2010. június 04. 21:32
  „95-filctoll-:Korábbi hozzászólásaimban /sőt a tavaszi "kampányomban"/ még én is a mielőbbi gazdasági megerősödést, a morális felépülést tetem az első helyre. A balul sikerült népszavazással járó kellemetlenségek megismétlődésének elkerülésére pedig a határainkon kívül és belül élő k közötti széleskörű tájékozódás és felkészítés után nyúltam mvolna ehhez a problémához. Most viszont, hogy az Országgyűlés -a választók többségének felhatalmazására hivatkozva- komolyan napirendre tűzte a témát, alaposan elgondolkodtam. Átrágtam magam az I. vh, a forradalmak, a trianoni békedikktátum hozzáférhető anyagain-mert én is az internacionalista rendszerben nőttem fel-, és átértékeltem a véleményemet. A 90-es évfordulóhoz kapcsolta az OGY azt, amit később úgyis megtett volna. Így már van benne ráció. Valójában komolyan nem old meg semmit-az uniós kötődéseinket komolyan kell venni- viszont mint "gyógyír"-nyugodtan elfogadható. A véleményváltoztatásról annyit: aki soha nem tudja megváltoztatni a véleményét, az nem tiszteli az igazságot.Ilyen hibát nem szívesen vétenék!”
 • 97. deszkás 2010. június 04. 21:16
  „Szóval:Titó idején mi kódisok voltunk .,nem is akart senki tudni magyarul az üzletben mikor antennaerősitőt szerettem volna venni!Aztán a rendszerváltás után nem sokkal az Ujszegedi partfürdőn záráskor a jegypénztárnál 30-40db jugoszláv utlevél kereste gazdáját.,persze nem találta meg!Esténként tele volt a város éttermei "szerbekkel" és ha jókedvük volt akkor "viva titó"! Hát.....”
 • 96. N.P. 2010. június 04. 20:48
  „A SZEGEDma.hu kéri kedves Olvasóit, amennyiben módjuk van, segítség az árvízkárosultakat. A 1749-es, illetve a 1752-es szám tárcsázásával (utóbbi csak a T-Mobile hálózatából érhető el!) Önök 200, illetve 250 forinttal segíthetnek a bajbajutottakon.”
 • 95. Filctoll 2010. június 04. 20:42
  „A film közepén mondta el az igazat a hölgy. Még nem tudják mit fog adni a Magyar Állam, ha ad azt ki fogják használni.
  Nekem az a véleményem, először az ország gazdaságát kellett volna talpra állítani majd ezután a kettős állampolgárságot megadni. Jó a döntés csak a sorrenddel nem értek egyet.”
 • 94. jozko 2010. június 04. 20:15
  „A kettős állampolgárság gyógyítja Trianon sebeit. Így van . Ha a 90. évforduló őszre esett volna, nem lett volna az új országgyűlés első feladatainak egyike-úgy gondolom. De a gyász napját és évfordulóját rendszerint a sors datálja. Nem kellene ennyire hangoztatni, hogy ez nem teher az Anyaországnak, meg hogy formális: ez így szinte sértő- Az igazság tálalásához tapintat szükséges-mert valójában nem halunk bele, a gesztus, a gyógyír jelleg a lényeg, és ebbe ne rondítsunk bele! Sok fiatal hozzászólónak /és sok "internacionalistának/ fogalma nincs, mi történt Tranonban, mi is a trianoni békediktátm. Szégyennek tartom-de nem muszáj butának marani, a lemaradás pótolható. A múlton tényleg nem tudunk változtatni, de hiteles ismertetésével bizony tartozunk a határainkon túl élőknek, az egykor elesetteknek-és magunknak. Felhangok nélkül. Egyébként sem a Kormány, sem az Egyház, és összeségében a megalkotott törvény nem támaszt revizionista követeléseket, gyakorlatilag a békés egymás mellett élést nem veszélyezteti a szomszédainkkal. Aki ezt hallja ki belőle, az a nacionalista. Egyébként a magyarok felelősségét annó Trianon előtt a myagyar küldöttséget vezető Apponyi gróf is elismerte-de az ilyen "békét" elutasította. Nincs szégyenkezni valónk az elődeink miatt-sem.”
 • 93. FINESZ-es 2010. június 04. 19:39
  „Ezt a kettős állampolgárság témát átgondoltabban és felelősség teljesebben kellett volna kezelni. Nem mintha én nem szeretném, hogy a határon túliak megkapják ezt a lehetőséget. De ha képtelenek vagyunk a retorziótól megvédeni őket, roszat talán nem kellene okoznunk nekik.
  A diplomáciának 1000-rel kellett volna nyomulni és győzködni az EU-s és az EU-n kívűli országokat igazunkról, meg arról, hogy álljanak ki mellettünk és támogassanak bennünket. S, ha kell gyakoroljanak nyomást Szlovákiára, ha hátrány, megkülönböztetés érné azokat, akik megkapták a kettős állampolgárságot.
  Mert itt van a nyelvtörvény ügye. Ebben talán sikerült bármi eredményt elérnünk? Talán ezzel kellett volna kezdeni, hogy ennek megszüntetését kiharcoljuk. Sajnos azt látom, hogy ezeket az ügyeket nem tudjuk kezelni, nem tudunk eredményt elérni. Még egy ilyen kisebb horderejű ügyben, mint amikor Dunaszerdahelyen elverték a magyar szurkolókat a szlovák rendőrők, ott sem sikerült semmit elérni. Amikr az állam a saját polgárai nem tudja megvédeni, akkor egy más állam területén élő állampolgárok megvédésére hogy lenne képes?
  A szlovákok meg bármit megtehetnek büntetlenül. Lásd a köztársasági elnök úr is csak a határig jutott, át már nem.
  A probléma adott. Mert, ha magyarul mer megszólalni, megbüntetik, ha meg bevállalja a magyar állampolgárságot, automatikusan elveszti a szlovákot. Így két problémát kellene megoldani, holott egyet sem sikerül”
 • 92. szegedix 2010. június 04. 19:29
  „A csontváz keresési és a csődtaktika NEM JÖN BE! A befektetők kimennek és csőd! Az ország kétharmada ellenetek fordul! A hitelesek már a zsebükön érezhetik ennek a felelőtlen politizálásnak a következményét! Amit Bajnai rendbe hozott a sok hülye után, most ezek szétvágják egy hét alatt! Nekik biztos nincs hitelük! A Zsebük már tele van pénzzel. Dolgozzatok és hagyjátok ezt a hülye dumát! Az Eu-t már nem lehet úgy megvezetni mint a NÉPET”
 • 91. achilleus 2010. június 04. 19:28
  „89. hozzászólás Logaritmus 2010.06.04. 18:57
  Elemedben érzed magad? Legszebb öröm a káröröm.
  Amúgy csatlakozom hecsedli hozzászólásához.
  Ez a cikk nem erről szól, ráadásul kiélvezkedheted magad még vagy 3 helyen, akár a címlapon is, de neked muszáj ebbe is belerondítani.”
 • 90. hecsedli 2010. június 04. 19:10
  „És te addig mit csinálsz,fröcsögsz?Vagy lopsz tovább mint nyolc éven át?Egyébként olvass bele a címbe,ha egyáltalán értelmezni tudod a vörös ködön keresztül,és a cikkhez szólj hozzá te vörös bérenc.”
 • 89. Logaritmus 2010. június 04. 18:57
  „Achilleus, pont ezzel a csontváztaláló dumával házaló Orbán Viktorkádat az EU központjában már körberöhögték, és itthon sem veszi be a fideszes Mari nénin kívül senki ezt a rossz ócska dumát. DOLGOZZATOK AZ ORSZÁGÉRT a KÁRTÉKONY ÓCSÁRLÁS HELYETT!!! TE IS!!!”
 • 88. Logaritmus 2010. június 04. 18:56
  „Olvassátok el az egész cikket, nagyon érdemes! A Fidesznek ha ennyi volt az összes ötlete, inkább maradt volna ellenzékben....

  http://hvg.hu/gazdasag/20100604_osszedoltek_a_Fidesz_gazdasagi_legvarai

  "Valószínűleg ennél egy kicsit több most a célja a Fidesznek, amikor óriási hiányt akar felfedezni a költségvetésben, miközben egész Európa éppen az ellenkezőjét bizonygatja - véli Madár István. Feltehetően így akarja megalapozni a költségvetési szigor enyhítését igénylő gazdaságpolitikáját, különben nem lesz lehetősége például a beígért adócsökkentésre, a devizahitel-konvertálásra, a nyugdíjpénztár-államosítási ötletre, még ha ezen elképzelések zöme eléggé hamvába holtnak tűnik is. Az viszont a közgazdász szerint rejtély, hogy miért ilyen későn veszi észre a Fidesz, hogy az eszkalálódó adósságválságtól való félelem mindent megváltoztatott. A piac már nem olyan türelmes velünk, mint korábban volt. Ilyen feszült helyzetben a magyar gazdaság valós állapotánál rosszabb képet festeni nagyon kártékony dolog. ,,Ha pár napig 280 körül mozog az euróárfolyam és magasba szöknek a CDS-felárak, még nem dől össze a világ, de ha mindez tartósan beárazódik, akkor évente akár több tízmilliárdos kár keletkezhet a nyilatkozatok miatt" - magyarázta Madár István. Arról nem is beszélve, hogy mit váltanak ki az ilyen kijelentések az államadósságot finanszírozó külföldi befektetőkből. Ha elhiszik a drámai helyzetet, akkor nyilván máshová fogják vinni a pénzüket. Pedig legalább már a lejáró adósságait sikerül mostanság az országnak a piacról meghosszabbítania."”
 • 87. korcoló 2010. június 04. 18:52
  „86. tupac.
  A formai követelményektől eltekintve,alapjában véve jók a hozzászólásaid,helyesen látod a dolgokat.
  Egyébiránt pedig addig nincs itt baj,ameddig ilyen vehemensen tud a nép vitatkozni Trianonról és a kettős állampolgárságról.Baj akkor lesz,ha a Fidesz néhány hasonló országpocskondiázó kijelentése után TÉNYLEG összeomlik a forint,duplájára emelkedik a törlesztőrészlet,jegyre adják a kenyeret.
  Az is lehet,hogy Viktorék bevezetik a hadikommunizmust. :))”
 • 86. tupac 2010. június 04. 16:37
  „unknown áruld már el akkor hogy akar a kormány adót csökkenteni ezek mellet ezzel kampányolt a választások előtt ja értem hogy akkor majd emelik az adókat és én hazudok nem viki ,bocsi én kérek tőled elnézést”
 • 85. .suhym. 2010. június 04. 16:20
  „Valami baj van a gazdasággal?
  Nem mondjátok, hiszen libás gordonka nagyon meg volt magával elégedve. Arról nem is beszélve, hogy eddig mindig le lett hurrogva az, aki kritizálni merte az előző kormány gazdaságpolitikáját (is)!
  Tényleg, valamit elcsesztek 8 év alatt a pannon pumával?
  Új fordulatot vett a kommunikációja azoknak, akik eddig hozsannáztak az előző kormányok tevékenységét illetőleg? Netán megvilágosodtak mára?”
 • 84. achilleus 2010. június 04. 15:45
  „83. hozzászólás Logaritmus 2010.06.04. 15:38
  Bármi kirobbanthatta volna ezeket az eseményeket, csak az alkalomra vártak. A csontvázakat ugyanis ők helyezték el!!!! /Tudták, hogy vannak és azokat meg fogják találni, és azt szóvá is teszik./ Nem véletlen, hogy Bajnai emlegetett először "csontvázakat". Azt mondta újévi beszédében "nem lesznek csontvázak a szekrényben", én már akkor tudtam, hogy lesznek! Itt egy, a választásokon kialakult eredmény megdöntésére irányuló, az argentin példát másoló, szervezkedés kezdő lépéseit látjuk. Taxisblokád-2. Kőkeményen fel kell lépni a felbujtókkal szemben, mindannyiunk érdekében.”
 • 83. Logaritmus 2010. június 04. 15:38
  „A Fidesz bebizonyította az alkalmatlanságát és helybe ment egy pofonért Viktor is. Ha ilyen a kezdés, és nem javul a Fidesz egy jottányit sem, 4 év múlva a Jobbik alakít kormányt de akkor redőny lehúz, tényleg végünk. Kérlek, kedves Fidesz, szedd már össze magad és ne csak a Mari nénik manipulációjával foglalkozz, hanem bazd...meg DOLGOZZ A GAZDASÁGÉRT!!!

  http://ecoline.hu/piac/20100604_kulfoldi_kosa.aspx

  "A Bloomberg Kósa Lajos nyilatkozatáról és Orbán Viktor brüsszeli látogatásáról ír. A hírügynökség szerint a ,,választásokat adócsökkentési ígértetekkel megnyerő kormányfő tegnap az Európai Bizottság előtt visszatáncolt, miután az unióban egyértelműen visszautasították hiány növelésére tett kezdeményezést." Jose Manuel Barroso csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Magyarország - és más hasonló cipőben járó államok - sem tarthatnak szünetet a hiánycsökkentésben, sőt tovább kell szigorítani a fiskális politikát. Az egyértelmű EU-s állásfoglalást követően Orbán Viktor ígéretet tett az államadósság csökkentésére, s a hiány további lefaragására."”
102 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szoptatás nyilvánosan - zavaró vagy természetes?

Két tábor alakul ki, ha a nyilvános szoptatás szóba kerül: zavaró és illetlen, vagy szükséges és természetes. Önnek mi a véleménye erről? Tovább olvasom