Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

A kis boltokat nem izgatja a vasárnapi munkarend

Csongrád megye - Felmérte a Kisosz, hogy állnak hozzá a kereskedők a vasárnapi nyitva tartáshoz, mit terveznek március 15. utánra. A többség számára nem oszt, nem szoroz a új rend, nem bíznak nagyobb forgalomban.
– A kereskedők 57 százaléka a kérdésünkre azt válaszolta, számára nincs jelentősége, hogy a nagy bevásárlóközpontok vasárnaponként zárva lesznek – ismertette a felmérés eredményét Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára.

– Nem érinti őket a változás, mivel vagy eddig se dolgoztak a hét utolsó napján, vagy ha nyitva tartottak, ugyanúgy a tulajdonos és családtagja állt be a pult mögé. Nem gondolják azt sem, hogy a forgalmuk megnőne.
A Kisosz 2015. február 2–13. között felmérést végzett a megyében: megkérdezték a vállalkozókat, mire számítanak, várhatóan hogyan érinti majd őket a nyitva tartás új szabályozása. Azért készült egy ilyen felmérés, hogy az egyesület megismerje a tagok várakozásait. Mivel a válaszadók mintegy 30 százaléka nem volt tagja a Kisosznak, ezért Pataki Andrea úgy véli, a kutatás jól tükrözi a megye kiskereskedőinek véleményét.

Azok közül, akik részt vettek a közvélemény-kutatásban, mindössze 12 százalék gondolkodik pozitívan, és 31 százalék az, amelyik nem örül a módosításnak. A nagy többséget pedig – mint ahogy azt az érdekvédő mondta – nem érinti a változás.

A Mars téri Korzó ABC életét sem forgatja fel a vasárnapi változás, jelzi Domonkos Erika boltvezető. Ezután is a „kiskosár értékű
A Mars téri Korzó ABC életét sem forgatja fel a vasárnapi változás, jelzi Domonkos Erika boltvezető. Ezután is a „kiskosár értékű" vásárlásokra számítanak. Fotó: Kuklis István

– Azon dolgozunk, hogy a jövőben is nyitva legyünk vasárnap – közölte Czeglédy Sándorné, három 200 négyzetméternél kisebb szegedi élelmiszer üzlet tulajdonosa. – Eddig is dolgoztunk a hét utolsó napján, a Mars téri Korzó ABC ráadásul nonstop működik. Úgy tudom, még nem tisztázták, mi lesz a nonstop üzletekkel, várjuk a törvény végrehajtási rendeletét.

Számítanak-e a forgalom növekedésére? A kereskedő szerint az emberek a nagybevásárlásokat a jövőben is a multiknál intézik, a forgalom nem megy át hozzájuk. Náluk ugyanúgy a „kiskosár értékű" vásárlások zajlanak majd, tehát a sör mellé megveszik a chipset is. – Ha viszont nem nyitnánk ki vasárnap, az végzetes lenne számunkra. A bérleti díjat így is, úgy is fizetni kell, és a hűtőket se állítjuk le.

Térkép a nyitva tartókról

A delmagyar.hu térképén nyomon követhetjük, mely Csongrád megyei boltok tartanak majd nyitva március 15. után. Szegeden eddig 39, Makón 4, Hódmezővásárhelyen 3, Balástyán 2, Baksról, Szentesről, Dócról, Kistelekről, Forráskútról, Mindszentről és Domaszékről egy-egy bolt jelezte, biztosan kinyit a törvény hatályba lépését követően. Köztük főként élelmiszer-, vegyes- és zöldség-gyümölcs boltok vannak.

A felmérésben az egyesület megkérdezte azt is, várhatóan hogyan változtatnak a létszámon a kereskedők. A 12 százaléknyi optimista vállalkozónak is csak a töredéke gondolta úgy, bővítheti a létszámát. Valójában attól tartanak, hogy a kis üzletekben átlagosan „fél ember", a nagyobbakban 1 ember válik feleslegessé. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtámadták a 25 éves Bogit a Pinty utcában

Megtámadtak hétfő este egy 25 éves nőt Újszegeden. Molnár H. Boglárkát ököllel ütötte lakása előtt ismeretlen támadója. A lány szerint sem kirabolni, sem megerőszakolni nem akarta. Tovább olvasom