Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

A koleszterin és a stressz is felelős a leépülésért

Nem automatikus és gyógyíthatatlan velejárója az öregségnek az Alzheimer-kór, ahogy sokáig hitték. Ez a fajta szellemi leépülés – szegedi kutatók szerint – közös válasz sok különféle hatásra.
Kimutatták: felelős lehet érte a koleszterin és a stressz is, és emiatt gyógyszeresen kordában tartható.

Az időskori szellemi leépülés egyik formáját, az Alzheimer-kórt kutatja húsz éve dr. Kálmán János, a szegedi egyetem pszichiátriai klinikáján működő memóriaambulancia és az Alzheimer-kór kutatócsoport vezetője.
– Az újdonság az, hogy a Szegedi Biológiai Központ kutatójával, dr. Farkas Tiborral közösen a zsírok agyi anyagcseréjét, a különböző zsírokkal kapcsolatos diéták agyi hatásait és a manapság minden baj okozójaként, az „ördög molekulájaként" számon tartott koleszterin idegrendszeri szerepeit kezdtük vizsgálni. Kimutattuk, hogy a koleszterin-anyagcsere bizonyos örökletes és szerzett eltérései lehetnek a felelősek bizonyos szellemi leépüléssel járó idegrendszeri betegségekért – magyarázta a kutatóorvos, aki nemrégiben védte meg e témában nagydoktori disszertációját. A koleszterin tehát nemcsak az érelmeszesedésért okolható, hanem az Alzheimer-kór egyik fontos szereplője – de nem egyedül. Örökletes gének is közrejátszanak a kór kialakulásában.

Idős nők a kifutón: másképpen gondolkodnak, mint a fiatalok. Illusztráció: MTI
Idős nők a kifutón: másképpen gondolkodnak, mint a fiatalok. Illusztráció: MTI

Kálmán János és munkatársai azt is vizsgálták, hogy milyen zsíranyagcserét befolyásoló módszerekkel lehet megelőzni az Alzheimer-kór kialakulását, vagy lassítani a lefolyását. Nemzetközi viszonylatban újnak számító kutatómunkájuk arra is kiterjedt, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek másodlagos tüneteinek (hallucinációk, zavartság, nyugtalanság) kezelésére használt gyógyszerek hogyan befolyásolják a betegség agyi sajátosságait, lefolyását.

Nőknél gyakoribb

Jelenleg a világon 24-25 millió ember szenved szellemi leépülésben. Minden 7. másodpercben diagnosztizálnak egy újabb Alzheimer-kóros beteget. A 2 millió hazai időskorú közül 100-160 ezren lehetnek érintettek. Nőknél kétszer gyakoribb ez a betegség.

Jelenleg patkánykísérletekkel azt elemzik, miként roncsolja a stressz az idegsejteket, és hogy kivált-e hosszabb távon elbutuláshoz hasonló állapotot. A szegedi kutatók új adatokat találtak arra vonatkozóan, hogy az idegesség nemcsak a szívre és a keringésre hat kedvezőtlenül, hanem elhúzódó stressz olyan agyi géneket aktivál, amelyek elpusztíthatják az idegsejteket, és szerepük lehet a depresszió és a szellemi hanyatlás kialakításában. Kálmán János és csoportja most olyan gyógyszereket keres, amelyekkel a stressz kiváltott sejtkárosodás kivédhető vagy megelőzhető.

– Évente jelentik be kutatók, hogy felfedezték az Alzheimer-kór ilyen vagy olyan okát, ezzel szemben most már az sem biztos, hogy egyetlen betegségről van szó. Egyre jobban körvonalazódik hogy ez a típusú szellemi leépülés az idegrendszer csak egyik lehetséges kóros válasza teljesen különböző örökletes és környezeti hatásokra – összegezte az Alzheimer-kór kutatócsoport vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virágpor, méhcsípés is kiválthat allergiát

Szeged - Az allergiás reakció a szervezet védekezőrendszerének kóros mértékű válasza. Az allergia… Tovább olvasom