Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

A koncertek fölpörgetik

Szeged - Bartók a kedvence, de legutóbb Haydn- és Mendelssohn-darabokkal nyert zongoraversenyt Tihanyi Zsuzsanna – a Bartók rádióban. A szegedi zenész 1997 óta szinte minden évben díjat nyer.
– Hobbinak indult a zenetanulás, de már az elején tudtam: hivatás lesz. Soha nem gondoltam másra, csak hogy zenélni szeretnék. Miért? Mert örömet szerez – mondja mosolyogva Tihanyi Zsuzsanna, amikor emlékeztetem a kilencvenes évek végére. A szegedi Király-König zeneiskola kivételes növendékeként két tanszakra is fölvételt nyert: párhuzamosan ismerkedett a blockflőte, illetve a zongora titkaival.

Nem „csodagyerek". Igaz, szülei csodálkoztak, amikor kislányuk két hét próbálkozás után az ovis ünnepségen eljátszott egy magyar dalt. Németországból hazatelepülve íratták be a szegedi zeneiskolába, ahol 9 évesen kezdett zongorázni Demeterné Dányi Júlia növendékeként. A zene kedvéért magántanuló is volt, például hetedikben. A két hangszer és az egyre sorjázó versenyek diktálták a tempót: naponta akár 5–6 órát is gyakorolt. De „megérte": 1998-ban Párizsban második helyezett lett a nemzetközi Rubinstein ifjúsági versenyen.

Naponta akár 5–6 órát is gyakorol: Tihanyi Zsuzsanna nyerte a Bartók rádió országos zongoraversenyét. Fotó: Frank Yvette
Naponta akár 5–6 órát is gyakorol: Tihanyi Zsuzsanna nyerte a Bartók rádió országos zongoraversenyét. Fotó: Frank Yvette

– A célok ösztönöztek: eleinte a versenyek, aztán a szakközépiskolai, később a zeneakadémiai felvételi. De nemcsak a zenével foglalkoztam, sokat olvastam, színházba, moziba jártam, sportoltam, lovagoltam is – teszi hozzá Zsuzsanna, akivel 2005-ben – a szegedi Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaként, Lucz Ilona növendékeként – megesett, hogy egyetlen versenyen három díjat is besöpört. – Most, a Zeneakadémián érzem igazán: a helyemen vagyok. Némethy Attila, Nádor György tanítványának mondhatom magam, olyan emberek vesznek körül, akiknek mindenük a zene. Ráadásnak kaptam egy ösztöndíjat, ami lehetővé teszi, hogy ebben a tanévben Salzburgban Rohmann Imre mellett tanulhassak. Ő segített a fölkészülés utolsó időszakában a Bartók rádió tíz napon át tartó, háromfordulós, négy színpadi fellépéssel járó kemény versenyére. Az élő adásokat ő is hallgatta, így minden koncert után kértem a véleményét, a tanácsát.

Zongoraversennyel tisztelgett Joseph Haydn halálának és Felix Mendelssohn születésének 200. évfordulóján a közrádió klasszikus zenei adója. Az MR3-Bartók rádió országos zongoraversenyének zsűrije nem hirdetett „aranyérmest", a két második helyezett közül az egyik: Tihanyi Zsuzsanna. Sikerének titka? Talán a koncerttapasztalat. Zsuzsa szívesen koncertezik, mert úgy érzi, a fellépések fölpörgetik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén elkezdődik a Mars téri beruházás

Még az idén elkezdődnek a szegedi belváros – benne a Mars tér – rekonstrukciójának építési munkálatai. Tovább olvasom