Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

A körforgalom hangsúlyos üzenő felület

Megszerettük a körforgalmat! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kilencvenes évek óta nő a számuk, Csongrád megyében már közel harminc biztonságos csomópontban keringhetünk. A kisebb-nagyobb körök külleme azonban nagyon eltérő.
Dorozsmán gazos a kör
Két körforgalom is fékezi a száguldást a Szeged és Algyő közötti úton: az egyik karika közepe gazos, a másik virágos. A két csomópont külleme közti különbség okáról Rigó Mihály, a Magyar Közút Kht. megyei területi igazgatósága főmérnöke azt mondta, hogy Csongrád megyében a cég által gondozott utak padkáinak és körforgalmainak rendben tartására idén összesen 144 millió forintot költhetnek. Tehát a fűnyírásra van pénz. De ha a körforgalmi csomópontot valaki, például a helyi önkormányzat parkosítja, csinosítja, azt örömmel fogadják.

Külföldön láthatunk szökőkúttal, absztrakt szoborral, virágkompozícióval ékesített kereszteződést. A megyebeli körforgalmak közül Rigó Mihálynak az Algyőnél (a 47-es és a Téglás utca kereszteződésében) kialakított, továbbá a kisteleki, az első makói és a mórahalmi tetszik a legjobban. De szépnek találja Szegeden a Forró Mariann kertmérnök által tervezett Bajai úti, vagy a Dugonics téri csomópontot is.

Szegeden a Csillag téren épült az első körforgalom. Fotó: Segesvári Csaba
Térképző elemnek tekintik a franciák a körforgalmat, mely növényekkel beültetve, kis parkká alakítva növelheti a hely értékét. Kis pénzből is csodát lehet tenni. Az algyői „virágos kör" – információink szerint – betelepítése és gondozása évi 200-300 ezer forintjába kerül az önkormányzatnak.

– Fontos létesítménynek, hangsúlyos üzenő felületnek tartjuk a városunk közepén kialakított körforgalmat – fogalmazott Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. – A parkosítással, a kandeláber, a város és az ország zászlajának oda helyezésével valójában e kikerülhetetlen szigetet használjuk arra, hogy köszöntsük a Mórahalmon keresztül utazókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól új vényeket írnak

Új, uniós receptre írhatják fel mától az orvosok a gyógyszereket. A régi vényeket még egy hónapig… Tovább olvasom