Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

A lakosság felé nyit a nagybani

Szeged - 13 önkormányzati céget új igazgató irányít év végéig. A dorozsmai nagybani piac élére Németh Zoltán került. Éles fordulattal pörgős piacot szeretne, és nyit a lakosság felé.
 Családi pékség

Németh Zoltán (45) nős, három lány édesapja. Műszaki főiskolát végzett, világéletében vállalkozó volt, elsősorban élelmiszer-ipari alapanyagokkal kereskedett, de az utóbbi években a Szabadkai úti Németh Pékség is összeforrt a nevével. Januártól a kereskedelmi cégbeli részesedését eladta, a családi pékséget öccse viszi tovább. Januártól egy évre nevezték ki a város 87,55 százalékos tulajdonában álló Dorozsmai Nagybani Piac Kft. élére.

– Nem sokat gondolkoztam azon, hogy elvállaljam-e a nagybani piac vezetését. Örültem a felkérésnek, hiszen olyan kihívás, amelyet nagyon élvezek, és egy önmegvalósítási lehetőség. Sokszor már a hajnali 4 órás nyitásra ideérek. A társaság árbevételét tekintve irányítottam már nagyobb és több alkalmazottat foglalkoztató céget is, mégis a piac irányítása a legnagyobb feladat eddig életem során – mondta a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. új igazgatója.

Németh Zoltán hozzátette, a piac működtetése komplex feladat; figyelniük kell a bérlőikre, a termelőkre, a vásárlókra, a logisztikára és – a többségi tulajdonos önkormányzat elvárásának megfelelően – a profit növelésére is. Jelenleg 12 fős szakmai csapat segíti az ügyvezető munkáját, aki a visszaélések megszüntetése érdekében a munkatársak egy részét lecserélte. Úgy fogalmazott, nem szereti, ha egy cég nem halad.

A korábbi cégvezetés a feladatok nagy részét horribilis összegekért kiszervezte. A nyilvános vécé üzemeltetése például havi nettó 550 ezer forintba került, illetve 2013 karácsonyán 1 millió forintért végeztek fűnyírást amellett, hogy havonta egyszer-kétszer, alkalmanként 120 ezer forintért szintén kiszámlázták ugyanezt a szolgáltatást.

Munkában a nagybanin. A jövőben kirakodóvásárt is tartanának a külső parkolóban. Fotó: Frank Yvette
Munkában a nagybanin. A jövőben kirakodóvásárt is tartanának a külső parkolóban. Fotó: Frank Yvette

A nagybani jövőjéről Németh Zoltán azt mondta, terveznek, de nagyon óvatosan. Az új irányt az is jelzi, hogy a piac az egyetem gazdaságtudományi karának oktatási pontja lett. Két hallgató közreműködik a piac marketingstratégiájának kidolgozásában. Szakiskolai képzőhelyként vállalják 20 diák logisztikai képzését és oktatását.

Németh Zoltán óvatosan tervezi a piac jövőjét. Fotó: Kuklis István
Németh Zoltán óvatosan tervezi a piac jövőjét. Fotó: Kuklis István

Ősszel háromnapos nemzetközi mezőgazdasági vásárt is szervez a társaság. Bővítik a piac területét, saját ingatlanukon egyhektáros várakoztató parkolót és beléptetőkaput alakítanak ki a termelőknek a Negyvennyolcas utca másik oldalán. Elkülönítik őket a vevőktől, miközben a vásárlóké marad a hátsó bejárat. A tervek szerint ettől felgyorsul a piac „öblítése", így jóval rövidebb nyitvatartási időben bonyolíthatják az eddigi forgalmat. Új, frekventált árusítóhelyek nyílhatnak meg, a 24 órás nyitva tartást pedig meg fogják szüntetni.

Színt visznek az élettelen hangárokba

Pénteken, szombaton és vasárnap lakossági vásárlókat is várnak; a pénteki és szombati parkolás már ingyenes. A nyári nyitva tartás bevezetésétől vasárnap is ingyen lehet várakozni. A csarnokokban megszűnik a raktározás, ezzel színt akarnak vinni az élettelen hangárokba, például húskereskedők bevonásával. Ha meglesz a külső parkoló, nem lesz akadálya annak sem, hogy egy időben megtartsák minden hónap második vasárnapján a dorozsmai kirakodóvásárt, és kinyisson a piac is.
A vásárt ugyanis átköltöztetik a régi várakoztató parkolóba. Nemcsak átrendezés és bővülés lesz, hanem felújítás is: átfestik a piac épületeit, lefestik a kerítéseket. A piacról mindenki naprakész tájékoztatást kaphat a honlapon.Az igazgató úgy látja, a piac halála a túlszabályozás. Rendkívüli mértékben sújtja a nagybanit például az Elektronikus Közúti Áruforgalmi Ellenőrző Rendszer (EKÁER), hiszen visszaszorítja a külföldi vásárlókat. A tavalyi év első két hónapjához képest idén 1640 járművel kevesebb lépett be a területükre, a bevétel mégis több, aminek egyik oka, hogy megszüntették a belépőkártyákkal való visszaélést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apukák, Önök maradtak otthon gyerekükkel?

Olyan családok jelentkezését várjuk, ahol az édesapa maradt otthon a gyerekkel, és az édesanya ment vissza dolgozni. Készülő cikkünkhöz várjuk jelentkezésüket! Tovább olvasom