Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A legkönyörtelenebb magyarok is esélyt kapnak?

Szeged - A Magyarországon tényleges életfogytiglannal sújtott 26 embernek is új esélyt jelenthet az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogerős ítélete az Angliában fogva tartott TÉSZ-esekről: 25 év letöltése után kérvényezhetik ügyük felülvizsgálatát.
Győztek a gyilkosok – így kommentálta a brit sajtó az Emberi Jogok Európai Bíróságának jogerős határozatát, miszerint a Nagykamara úgy döntött, hogy a tényleges életfogytiglanra ítélteknek joguk van ahhoz, hogy felülvizsgáltassák büntetésüket. A döntés azután született, hogy Angliában több elítélt azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy emberi jogaikat sérti a tény, hogy ügyüket soha nem vizsgálhatják felül. A tanács igazat adott nekik, és végül azt javasolták, hogy 25 év börtön letöltése után kérvényezhessék azt.

A tényleges életfogytiglanra ítéltek részlege a szegedi Csillag börtönben. Egyszer ők is kijuthatnak a rácson túlra? Archív fotó: Schmidt Andrea
A tényleges életfogytiglanra ítéltek részlege a szegedi Csillag börtönben. Egyszer ők is kijuthatnak a rácson túlra? Archív fotó: Schmidt Andrea

Az EU-tagállamok közül Anglián kívül csak Magyarországon van lehetőség tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására. Hazánkban jelenleg 26-an vannak, többségük a szegedi Csillag börtönben tölti büntetését. Köztük van a balástyai rém, az oktogoni lövöldöző és a szentkirályszabadjai rém is. Hárman bizonyítottan 11 ártatlan ember brutális meggyilkolásáért felelősek.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint a bv-intézeteknek rendkívüli nehézséget és biztonsági kockázatot jelent olyan elítéltek kezelése, akiket tényleges életfogytigra ítéltek, és így semmi vesztenivalójuk nincs. Más jogvédő szervezetekkel karöltve már korábban is elítélték a hazánk alaptörvényébe is belefoglalt büntetési tételt.

– Egy tényleges életfogytiglanra ítélt magyar férfi ügye is folyamatban van Strasbourgban. Úgy gondoljuk, hogy a mostani jogerős döntéssel eldőlt a kérdés a TÉSZ létjogosultságával kapcsolatban. A Magyar Helsinki Bizottság persze egyetlen elítélttel sem veszi fel a kapcsolatot ebben az ügyben, úgyis tudják, hogy egyik társuk ügye Strasburgban van, annak kimeneteléről hamar értesülni fognak. Az uniós döntés persze nem zárja ki, hogy valaki élete végéig rács mögött maradjon, de ha úgy ítélik meg, hogy egy életfogytiglanira ítélt embernek sérültek a jogai, akkor az kártérítést is követelhet – mondta Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság rendvédelem és emberi jogok programjának vezetője.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. tol 2013. július 17. 21:29
  „nem szünnek meg a jogok az elítélteknek, hanem megváltoznak, mégpedig szintén törvényesen szabályozva. És ez így helyes.”
 • 52. majzik 2013. július 17. 13:00
  „26 9600 /nap = 249 600 Ft naponta.
  91 milla évente !”
 • 51. rezice 2013. július 17. 12:00
  „39.vmagdi!! Kötelet is adjanak!!!”
 • 50. info 2013. július 17. 10:57
  „45. uborka 2013.07.16. 22:01-elgurult a pirulád!!! vagy ha ennyire jól vagy, költözz velük össze-vagy olvasd el mit irkálsz főleg hozzászólásként!
  Remélem egyik sem éli meg a 25 évet, hogy érvényesíthessék a "jogaikat"”
 • 49. Poppy 2013. július 17. 07:39
  „Nem a jogaik serultek hanem a szemelyiseguk.
  Abban a percben mikor embert olt es eletfogytiglant kapott a jogai megszuntek.
  Ezt onkent valasztottak mikor a gyilkolas utjara leptek”
 • 48. Emberségetavilágnak 2013. július 17. 05:52
  „45.
  ???”
 • 47. szabójóska 2013. július 17. 00:02
  „Szerintem embernek van emberi joga.Aki elembertelenedett az nem ember!”
 • 46. vélemény 2013. július 16. 23:50
  „A kínaiaknak (és más népeknek is) több eszük van.
  Nem etetik, szállásolják a gyilkosokat évtizedekig. Nem költenek milliókat rájuk.

  Fejlődik is a gazdaságuk.”
 • 45. uborka 2013. július 16. 22:01
  „Szerintem,senkinek sincs joga emberek felett ítélkezni. Majd a eljön az az idő ki majd fog számon kérni. Mindenki embernek született, és az is marad. Az állat világban is meg vannak a ki választódási törvények. Itt is így kellene.Nem kell embereket a mocsokba dönteni, semmi és senki Bírósága nem jogosít fel rá. A gyengébbektől valóban meg kell szabadulni, kizárólag erős fajnak kell fönn maradni. Az emberi faj így fog megerősödni, az el korcsosultakkal szemben.”
 • 44. tucat 2013. július 16. 21:55
  „Aludnom kéne már, de maguk, kis huncutok...! :D
  Dehogyis akarnak ezek a jogvédők bomlasztani! Dehogyis akarnak harmadik, vagy a fene tudja, összességében hányadik világháborút kiprovokálni! Ilyesmiket is olvastam a hozzászólások között. :D
  Ők egyszerűen jog-vé-dők, akik küldetésüknek tekintik minden élő ember méltóságának a védelmét, amelyet a jogrendbe épített garanciákkal látnak biztosítottnak. Ebben általában igazuk is van, legfeljebb olykor, talán a túlfűtött lelkesedésük és küldetéstudatuk miatt, elvontan, marha magasról monitorozzák a vizsgált terepet, sok olyan összefüggést és visszásságot is meglátva, amelyek "idelentről" nem, vagy kevésbé látszanak, és a következtetéseik meg a javaslataik nem mindig illeszkednek az egyes országok jogszemléletéhez - hogy a mienkhez egyre kevésbé, nos, azt sajnos nagyon is tisztán értem. Még ez sem baj, de az már jelenthet némi problémát, amikor fentről nem látják meg, hogy valójában rég megoldott kérdések pecsétjeit törik fel ismét, lényegében felesleges riadalmat keltve.
  Említettem, hogy Magyarországon ez a kérdés, az utóbbi évek meglehetősen faramuci és megkérdőjelezhetően demokratikus jogalkotása ellenére is még mindig elfogadhatóan rendezettnek mondható, tekintve, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítélt és a büntetését töltő terheltnek a bánásmóddal kapcsolatos panaszát azonnal ki kell vizsgálni. Bármikor kezdeményezheti az ügye újratárgyalását is, melynek érdekében jogi képviselővel kapcsolatot tarthat, és ha a kérelme kellően megalapozott, nem is lehet elutasítani, a pert meg kell újítani, méghozzá a lehető legrövidebb időn belül. Ez akár a szükséges nyomozati cselekmények megismétlésével, vagy kiegészítésével is járhat, amely teljesen új alapokra helyezheti, vagy le is rombolhatja az eredeti vádat..., de a jogtechnikai részletekbe most ne bonyolódjunk bele. Ám azt be kell vallani, hogy azokon azért van még mit finomítani ez ügyben is, és a corpus juris-on tátongó, az ilyen eljárásokat súlyosan nehezítő réseket sem ártana bevakolni.
  A 25 év büntetés kitöltése utáni kérelem nyomán, vagy a törvény erejénél fogva, hivatalból lefolytatandó felülvizsgálat az, amivel nem értek egyet, de az élő ember méltóságát én is tisztelendőnek, mondhatni, szentnek és sérthetetlennek tartom, egyszerűen, mert élőlény, bármit is követett el korábban. Már csak az a kérdés, hogy mit tekintünk az emberi méltóság részének, elemi feltételének, de ezt is jó lenne végre egyértelműen tisztázni, mert az alaptörvénytől az összes többi jogszabályig, mindenben elemi fontosságú, ez ideig nem kellően meghatározott fogalomkör ez, amelynek a világossága nélkül csak gatyaszaggató, emberi tragédiákat generáló és/vagy figyelmen kívül hagyó, parttalan ideológiai fröcsögés minden, jogalkotásnak, vagy jogalkalmazásnak álcázott igyekezet, a közvéleményben elharapódzó, egyre radikálisabb, a társadalmi békét és együttélést súlyosan nehezítő álláspontok feszültségeinek generálásáról nem is szólva. Persze, ki tudja, lehet, hogy éppen ez a célja a hatalmi körök némely alkotójának, de ez nem tűrhető hosszú távon, mert szörnyű károkat és veszteségeket okoz egyénnek és közösségeinek, az egész társadalomnak egyaránt.
  Szóval, mint minden, ez is roppant összetett probléma, és ezek a fránya jogvédők sem akarnak semmi rosszat senkinek végtére, épp ellenkezőleg, legfeljebb elkövetik azt a hibát, hogy nem tájékozódnak kellő alapossággal az érintett országok jogrendszere felől, vagy nem fogalmazzák meg elég pontosan és félreérthetetlenül az észrevételeiket, amelyekkel valójában segíteni szeretnének nekünk.
  Tehát nyugalom: semmi esetre sem a jogvédők lesznek a harmadik, vagy akárhányadik világháború kirobbantói! :D Ők a legkevésbé, ebben teljesen biztos vagyok. Bár a heti lottószámokban lennék ennyire bizonyos, a fejem se fájna a rezsicsökkentés miatt, és máris tervezném, hogy a Sólyom szárnyán szállok messzire! :D

  Nyugodt éjt, békés, vidám és színes álmokat! :)”
 • 43. Rubicon 2013. július 16. 21:05
  „Moderáltak, így már nem értek egyet Veled”
 • 42. Rubicon 2013. július 16. 21:00
  „25. Beroesz 2013.07.16. 11:52
  "Azt hiszem valamit ezeknek az embereknek is fel kell kínálnunk. A tanulás lehetőségét, (korlátozott) önkifejezés, megbánás, jellemfejlődés és spiritualitás megtalálásának lehetőségét nem szabadna teljesen elvonni."
  Egyetértek veled.<moderálva>”
 • 41. DONF 2013. július 16. 20:53
  „Már megint a jogok...ráadásul kivülről és belülről is bomlasztanak a jogvédők egyaránt!!!”
 • 40. vélemény 2013. július 16. 20:38
  „Emberi Jogok Európai Bírósága?
  Nem bűnözői?
  A gyilkosok jogait védik az áldozatokét már nem is tudnák.
  Adjanak 50-100-150 éveket, mint az USA-ban!”
 • 39. vmagdi 2013. július 16. 20:35
  „szerintem minden szabadulónak adni kell egy Strasbourgba szóló repjegyet”
 • 38. tol 2013. július 16. 18:40
  „nem sújtott, hanem büntetett. Csak semmi csúsztatás! Ez az ál liberális zavarkeltés több, mint bosszantó. Ez már hátborzongató!”
 • 37. vogyo60 2013. július 16. 18:37
  „Így van, nem szabad tényleges életfogytiglanra ítélni senkit. Pontosan meg kell határozni években. 99 évnél kevesebbet nem, de többet kaphasson aki elveszi a másik ember életét. És ha 99 év után szabadul, akkor keressen pályakezdőként állást.”
 • 36. Légiós 2013. július 16. 18:03
  „Emberi Jogok Európai Bíróságának ne jutott még eszébe mi van azzal akit a pátyolgatott gyilkos megölt ?????, AZ AZ ÁLDOZAT MEGHALT , NINCS TOVÁBB és a gyilkosokkal foglalkoznak hogy érzik magukat meg éhségsztrájkolnak, és akiknek ezek elvették az életét arra nem gondol a nagy unios flanc ????? mennyivel ér többet egy gyilkos élete egy áldozatétol???, Mennyivel ér kevesebbet a meggyilkolt Szögi Lajos a gyilkos romáktol ,,,,? MENYIVVVVVVVVVVEEEEEELLLLLL??”
 • 35. tucat 2013. július 16. 17:32
  „34. rezice
  Melyik? Melyik hányada? :D
  (Kis srác ül a vonaton az ablak mellett, és kifelé mutogat.
  - Anyúúú!
  - Tessék, kisfiam!
  - Az mííí?
  - Tehén, kisfiam.
  - És hoool? :O)”
 • 34. rezice 2013. július 16. 15:17
  „Az emberiség egy bizonyos hányada,a hülyék táborát erősíti.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a gyűjtőszigeteket

Ötvenkét szegedi szelektív gyűjtősziget közül négyet megszüntet péntektől a környezetgazdálkodás, mert nem bír az illegális szemetelőkkel. Hat gyűjtőpontot bekameráznak. Tovább olvasom