Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A lézerközpontról tartanak lakossági fórumot

Július 4-én lakossági fórumot tart az ELI-ALPS projektet megvalósító ELI-HU Nonprofit Kft. a Szegeden épülő lézeres kutatóközpont városra és a régióra gyakorolt várható hatásairól.
A délután fél 4-kor kezdődő rendezvényre a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Dísztermébe várják az érdeklődőket.

Az ELI-ALPS jelenleg zajló második előkészítési projektje közel 2 milliárd forint uniós támogatásból valósul meg az Új Széchenyi terv keretében - rendkívüli jelentősége miatt közvetlenül a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli. Mint ismeretes, a szegedi lézeres kutatóközpont a tervek szerint két ütemben épül.


Az ELI-HU Nonprofit Kft. lakossági fórumának célja, hogy tájékoztassa a Szeged-Öthalomban épülő lézeres kutatóközpont beruházásban közvetlenül érintett lakosságot a program helyzetéről és várható hatásairól.

Az eseményen Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatást nyújt a beruházás várható munkaerőigényéről és a régióra gyakorolt gazdaságélénkítő hatásairól. Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora pedig a projekt oktatást érintő várható hatásairól tart tájékoztatót. Az általános, Magyarországot érintő hatásairól Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára fog beszélni.

Az érdeklődő lakosságot szeretettel várják a fórumra.

Olvasóink írták

 • 20. NP1 2013. július 04. 17:15
  „19. jozkó 2013.07.04. 16:22

  Itt a létesítményről, annak hatásáról fognak beszélni nem a kutatási témák részleteit ismertetik a nagyérdeművel.
  Az új klinikai tömb hasonló fórumán sem a szívsebészet rejtelmeiről szolt a diskurzus.

  Egyébként azért vannak a tudománynak olyan területei - a húrelmélettől a determinisztikus automatákig - amiről nem lehet konyhanyelven beszélni.”
 • 19. jozkó 2013. július 04. 16:22
  „14# ´SzabóJóska´ hozzászólását nem érdemes fikázni.
  A lényeget érintette.

  Frászt sem ér az a tudomány, amiről "köznapi" magyar nyelven nem lehet beszélni - főleg akkor, ha a témában lakossági fórumot hívnak össze.
  Ha nem tudnak a lényegről közérthetően kommunikálni, akkor vagy felesleges tudálékoskodás a fórum, ahol a tudósok egymást próbálják túllicitálni - vagy víz gereblyézés {bár az igazgatói álláshelyeket már pályáztatják a médiában}, mert érdemi előrelépés még mindig nincs - vagy kvázi felelősség átruházás a lakosságra: már jó előre: mi szóltunk, hogy mire számíthattok, érdemben Ti döntöttetek...

  Egyszóval: a közérthető, világos kommunikáció híve vagyok.
  Nyilván nem fognak sem üzleti, sem "hadi" titkokat kifecsegni, viszont nem árt , ha a lakosság tájékozott a létesítmény építésekor várható környezeti hatásokról, netán munkalehetőségekről, a várható készenlét /képlékeny?!/ határidejéről - és ugyancsak a szegedi lakosságot esetleg munkaalkalmakkal biztató hatásokról.
  Esetleg arról, hogy mindenki hanyatt dőlhet, mert az ELI mesés haszna olyan paradicsomi állapotokat eredményez, mint egyes "olaj sejkségek" bevétele! /Ámbár a hasznot ott is leginkább egy szűk kör zsebeli be/
  Nem láttam úgy és most sem vélem úgy, hogy az ELI komoly előrelendülést /kitörést/ jelenthet Szeged eredményeiben és a munkaerőgondokban - de ez nem jelenti azt, hogy a "bukását" kívánnám.
  Viszont úgy tűnik, polgármestertől a kormánymegbízottig túl sokat várnak tőle - és ne adj´ Isten, egyedüli kitörési lehetőségnek látják!
  Ez bizony jóvátehetetlen hiba /lenne/ !”
 • 18. macs 2013. július 04. 13:33
  „9. lukrecia,
  a beruházás hány új munkahelyet jelent?”
 • 17. info 2013. július 02. 22:52
  „14. szabójóska 2013.07.02. 12:15 -"Július 4-én délután fél 4-kor kezdődő rendezvényre a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalának Dísztermébe várják az érdeklődőket."
  Ha ott leszel tudóska,az általad eddig föltett kérdéseidről rád ismerünk ám! Ott kérdezz, ja, hogy ott adni kell az arcodat is?!”
 • 16. alfa258 2013. július 02. 15:42
  „14. szabójóska: fizikust, atomtudóst tisztelhetünk benned??? Már hogy mindenről ennyi értelmes kérdések van???”
 • 15. _csutak_ 2013. július 02. 12:22
  „@szabójóska:
  Olyan eszközök lesznek telepítve melyek érdemi működéséről egy átlag halandónak azt mondanak amit akarnak.
  Ez a fizika egy elvont szakága, konyhanyelven az ott folyó munkákról nem szoktak beszélni.”
 • 14. szabójóska 2013. július 02. 12:15
  „Szeretném, ha a DM egy hozzáértő tudósítót küldene el. Ha ilyen van. Aki informálna arról mikor és milyen teljesítményű berendezések kerülnek beszerelésre és honnan veszik.Milyen teljesítményűek lesznek,milyen célú kutatócsoportokat kívánnak szervezni, kik fogják vezetni? Ne blöfföljenek Nobel-díjról. Eddig csak gaz irtás és talajegyengetés történt,meg felállt egy netuddki kft., meg közölnek változó látványterveket. No meg mikor lesz kész? Akik most beszélnek hol lesznek akkor már?”
 • 13. joy 2013. július 02. 07:40
  „12!
  Nem biomaszlag-erőműből az biztos!
  :o)
  Természetesen paksi drótból töltik le.”
 • 12. jozko 2013. július 01. 22:43
  „A lézerr "izzításához" szükséges elektromos energiát milyen forrásból nyerik?
  Fosszilis energiából, megújuló /bio/energiából - vagy csak"egyszerűen" lekötik a drótról?
  Fájdalom /szoci bánat :) / , a geotermikus energia nem elegendő a turbinák hajtására...”
 • 11. _csutak_ 2013. július 01. 20:14
  „Soha jobbkor nem jöhetett volna ez a beruházás!
  Sok embernek az építkezés alatt lesz kis munkája de utána ami jön, arról csak a szakmát belülről ismerők beszélhetnének.
  Nem akarom az ALICE (Cern) gyűrűvel összevetni a beruházás fizikai részét, mert nem összemérhető a kettő, de a szellemi termék vetekedhet az ottani termékkel.”
 • 10. kormoska 2013. július 01. 19:40
  „Úgy hallottam,hogy a Fideszes képviselők ajándék lézerkardokat osztogatnak majd,s fődíjként kisorsolják Lázár Jánost:-)
  A tréfát félretéve Szeged lapos fekvése most kivételesen jól jött a pályázáskor.
  Szerintem a város földrajzi fekvése az első számú szempont volt,amit kormányunk is kénytelen volt belátni!
  Mindent nem lehet Debrecenbe telepíteni..........”
 • 9. lukrecia 2013. július 01. 19:39
  „Míg újabb egy évet fórumozgatunk, Kecskeméten most éppen a Phoenix M. adott át egy újabb 40 000nm-es területet. Sokára lesz ebből még kedves tudósok utazgatás, főleg felfedezés---legnagyobb sajnálatomra.”
 • 8. toth.andras.akos 2013. július 01. 16:38
  „Kíváncsi vagyok, hogy valamelyik okos kitalálja-e, hogy rákot lehet tőle kapni... Mert itt bizony minden előfordulhat... :-) Én mindenesetre nagyon örülök a beruházásnak.”
 • 7. Byron67 2013. július 01. 16:26
  „Lézer és a szegedi ELI projekt - múlt, jelen, jövő
  A szegedi ELI-projekt kapcsán politikusok és gazdasági szakemberek sokat nyilatkoztak, azonban magának a tényleges tudományos projektnek, a lézerekkel kapcsolatos tudnivalóknak jóval kisebb a publicitása. Szabó Gábor akadémikusnak, az SZTE rektorának, valamint az SZTE Fizikus Tanszékcsoportjának segítségével a lézerekről és az ELI-ről gyűjtöttük csokorba a tudnivalókat....
  http://szegedpanorama.blogspot.hu/2012/10/lezer-es-szegedi-eli-projekt-mult-jelen.html”
 • 6. KiBB 2013. július 01. 16:13
  „végre egy lakossági fórum amiről nem utólag értesülünk....”
 • 5. Alsóváros 2013. július 01. 16:12
  „Elmennék, de fél4-kor az emberek még dolgoznak. Rájuk is lehetett volna gondolni és később kezdeni.”
 • 4. Commander-V2 2013. július 01. 16:04
  „Tessék mondani, igaz az a hamis híresztelés hogy az ELI ellen tiltakozó fideszes önkormányzati képviselők virágládákkal tervezik eltorlaszolni az építkezés helyszínét?”
 • 3. Commander-V2 2013. július 01. 16:03
  „1: jól, ahhoz képest mikor állítottak róla Bohács és B. Nagy bukása után!”
 • 2. Bendegúz007 2013. július 01. 15:53
  „Én is elmennék,ha akkor épp ráérnék. :9”
 • 1. Horthyszobor 2013. július 01. 14:43
  „Ez a Nándi gyerek jól kikupálódott:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leányvásár a hájasok szigetén

Megkezdődött a főpróbahét a Dóm téren: a szezonnyitó operettprodukció, a Leányvásár. Tovább olvasom