Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

A Mamma Mia görög népét keresték

Szeged - Felnőtt férfiakat és nőket válogattak szombaton a Mamma Mia című szabadtéris produkcióhoz. Bár sok huszonéves is szerencsét próbál, ezúttal esélyük sem volt. Mediterrán arcú családapákat és családanyákat kerestek – és találtak is. Bár táncolni nem mindegyikük tud, a koreográfus azt vallja: mindenkit mindenre meg lehet tanítani.
Kígyózó sor várakozott szombat délelőtt a Szegedi Nemzeti Színház előtt. Mindenki szerencsét próbálni jött: a Mamma Mia című szabadtéris produkcióhoz kerestek statisztákat. Ráadásul nem szokványos korosztályból: 30 és 50 év közötti felnőtteket castingoltak.

- Augusztus 5.-én kezdődnek a próbák, az utolsó előadás 23.-án lesz. Aki ebben az időszakban nem ér rá reggeltől éjszakáig, annak köszönjük, hogy itt volt – adott még az utcán tájékoztatást Kontz Gábor statisztavezető. Ez azonban ugyanúgy nem rettentett el senkit, mint a bruttó 60 ezer forintos fizetés. – Sose fizettek jól – hallatszott a tömegben.

A Mamma Mia görög népét keresték - GALÉRIA

Amíg várakoztak, arról faggattuk őket, miért gondolták úgy, hogy felnőtt fejjel statisztának állnak. - Azért vagyok itt, mert nem kaptam jegyet az előadásra – nevetett Katona Szilvia.- Nekem inkább szórakozás. Az oktatásban dolgozok, szabad a nyaram – mondta Tódor Marina. Találtunk kisgyerekes anyukát is, de azt mondta, neki sem jelent gondot az egész napos elfoglaltság. – Rábízom a nagymamára, vagy fogadok bébiszittert. A fizetésemből kitelik. Nyolc éve reggeltől estig a gyerekkel vagyok. Azt gondolom, ennyi jár nekem – fogalmazott Szilvia. A kedvencünk pedig Sándor volt, aki úgy fogalmazott: linkeskedni jött. – Lesz..om, hogy beválogatnak-e. Idejöttem Vásárhelyről stoppal. Ha nem sikerül, megyek tovább. Ráérek, nem dolgozok, nem is akarok, de ezt csinálnám, ha úgy adódna.

Az első kör a bemutatkozásról szólt. Először a férfiakat, majd a nőket állították sorba, hogy mondják el a nevüket és hogy hány évesek. Utóbbi a nőknél azért okozott némi fejtörést.

A Mamma Mia görög népét keresték - GALÉRIA

- Harminchárom. És fél – mondta egyikük. Majd a nevetés után javított: harmincnégy. Tihanyi Ákos koreográfus a 18 és 22 éves jelentkezőktől megkérdezte, nem látták-e a kiírást. Mivel 70 nő jelentkezett, közülük a fiatalokat már itt kiszórták. A férfiakat viszont mind visszahívták, függetlenül az életkoruktól. Ők összesen 14-en voltak, melléjük 30 hölgyet választottak ki, akik tánctudásukat is bemutathatták.

- Arcra és testalkatra válogattuk ki őket – mondta el a koreográfus. – A görög falu népét keressük, mediterrán, vicces arcú embereket. Összesen hét párt.

Valószínű a vicces kategória volt az egyik fő szempont, ugyanis egy férfi azonnal magára vonta a figyelmét. Miután minden statisztajelölt bemutatkozott, beesett egy sárga inges, piros edzőcipős, kalapos úr.
- Na, mint csináljak? – kérdezte lazán. Amikor a koráról kérdezték, egyből rávágta. Negyvennyolc. Majd hozzátette: „…ban születtem". Tihanyi Ákos egyből jelezte is: ez a figura kell neki.

A Mamma Mia görög népét keresték - GALÉRIA

A tánc már nem volt ilyen egyszerű feladat – főleg a férfiaknak. Többségüknek gőze sem volt a ritmusról, a rövid koreográfiát is nehezen sikerült elsajátítaniuk. – Olyan embereket keresünk, akik gyorsan tanulnak, mert nincs sok időnk – jelezte a koreográfus. És bár a huszonévesek lényegesen tehetségesebbnek bizonyultak a mezőny többi tagjánál, végül egyikük sem kapott lehetőséget. – Tele lesz a színpad 18 évesekkel. Nekem most ötvenesek kellenek – magyarázta Tihanyi Ákos. Majd kérdésünkre hozzátette: mindenre meg lehet mindenkit tanítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedre érkezett az Eötvös Cirkusz

Megérkezett Szegedre az Eötvös Cirkusz új műsorával, A nagy kalanddal. Tovább olvasom