Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A mézeskalács hungarikum

Szeged - Többek között fazekasok és kosárfonók kézműves remekeit is megcsodálhatjuk a Széchenyi téren, ahol szerda délután nyitották meg az első Hungarikumfesztivált.
A közel ötven kiállító között bemutatkozik Kozma Zoltán mézeskalács-készítő mester is. Standjánál szerda délután édesapja, az idősebbik Kozma Zoltán árult el titkokat az ősi magyar édességről.

– Méz, liszt, cukor, víz, szódabikarbóna és fűszerek – sorolta a hozzávalókat, melyek bárki számára ismertek lehetnek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy az eledel tésztája annál jobban sikerül, minél tovább állni hagyják gyúrás után a tálban. A nyújtást követően hagyományos formákat vágnak ki belőle: például huszárt vagy kardot. A kalács díszítése és fűszerezése vidékenként változik. A mézeskalács – a magyaron kívül – sok nép több ezer éve ismert étek. Kezdetben kolostorokban készítették, ahol vallásos tárgyú formákat hoztak létre.

Kozma Zoltán szerint a népi motívum elengedhetetlen a mézeskalácsról. Fotó: Segesvári Csaba
Kozma Zoltán szerint a népi motívum elengedhetetlen a mézeskalácsról. Fotó: Segesvári Csaba

Később mézesbábos céhek is alakultak, melyek míves díszítéseket alkalmaztak, így kedvelt ajándékká vált. A meseirodalomban is felbukkan a tápláló sütemény, méghozzá a Grimm testvérek meséjében, ahol Jancsi és Juliska csábul el egy mézeskalácsból épített ház láttán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anna-kút: 80 centis a gödör

Szeged - Egy hete startolt el a villamosprojekt, a 2011-ben befejeződő, közel 30 milliárd forintos… Tovább olvasom