Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

A művészet terápiás hatása – lélek a tükörben

˝...a ritmus és a dallam hatolnak be legjobban a lélek belsejébe, azt hatalmas erővel megragadják s jó rendet hozva magukkal, azt, aki a helyes elvek szerint nevelkedik, rendezett lelkű emberré teszik˝ – mondta Platón, aki az elsők között fogalmazta meg, mi is a zeneterápia. Ez azonban csak egy a művészeti terápiák közül, amelyeket a misztikum, a sarlatánság és a valódi gyógyítás szelleme egyaránt körbeleng.
A művészetet az emberi lélek nyelvének, közvetlen megnyilvánulásának tartják. A görög pszükhé szó jelentése lélek, a terápiáé pedig kísérni, szolgálni. Ha ebből indulunk ki, a pszichoterápia a lélek szolgálatát jelenti. Nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy elfogadjuk, ha egyes lelki problémák megoldása érdekében egy szakember hosszabb-rövidebb időre lelkünk kísérőjeként, szolgálójaként mellénk szegődik.

A pszichoterápia – Freud
A pszichoterápia az ember tudatalatti énjét kutatja. A verbális terápiák eszköze a beszéd, ami nem alkalmas arra, hogy az öntudatlan a felszínre törjön, hiszen amiről az ember nem tud, arról beszélni sem képes. Freud is több módszert fejlesztett ki arra, hogyan lehet a racionális tudat megkerülésével betekinteni a lélek világába. Az ő eszköze a hipnózis és az álmok elemzése volt. Rájött, hogy gyógyulás csak akkor következik be, ha az egyén érzelmileg is átéli mindazt, amit tudata kirekesztett.

Passzív és aktív módszer
A művészeti terápiák két alapvető megközelítési formát alkalmaznak: a passzív és az aktív módszert. A passzív módszer alkalmával a páciens zenét, verset hallgat, képeket vagy műalkotást szemlél, illetve megnéz valamilyen filmet vagy táncot. Később az ezek hatására benne felmerülő képeket, érzelmeket, összefüggéseket beszélik meg a terapeutával. Gyakoribb azonban az aktív módszer alkalmazása, amelynek lényege, hogy a páciens maga is aktívan részt vesz benne. Zenél, énekel, táncol, verset ír, szerepet alakít vagy éppen fest. Az így születő alkotások esztétikai jellemzői természetesen nem fontosak. Ami számít, az a módszer, ahogy csinálunk valamit. A terapeuta abban segít, hogy a páciens minél tisztábban, torzítás nélkül láthassa legbensőbb énjét.

A rejtett képességek
Természetesen az önmagával való találkozás hatására az egyén mély érzelmeket élhet át, amelyek még mélyebb tartalmakat hordozhatnak. A terápia során nemcsak a fájdalmas dolgok kerülhetnek felszínre, hanem olyan képességek is, amelyek eddig rejtve voltak. Olyan energiák szabadulhatnak fel, amelyek meghaladhatják a hétköznapi élet dimenzióit.

Szerzőnk egészségtantanár, wellnessanimátor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plakátfosztás: 30 nap a határidő

Sok helyen már leszedték az önkormányzati választás kampányában kihelyezett plakátokat, molinókat, de még bőven lesz mit eltakarítani a villanyoszlopokra és egyéb helyekre ragasztott nyomtatványokból. Tovább olvasom