Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A művészvilág hírvivői

Szeged - Nemcsak kiállításokon mutatkoznak be a szegedi Hermész csoport fiatal képzőművészei, hanem interjúkat is készítenek hazai és külföldi kortárs alkotókkal. Névválasztásuk is arra emlékeztet: hírnökszerepet vállalnak.
– Sokat járunk kiállításokra, megnyitókra, és beszélgetünk a tanárainkkal, kortárs művészekkel. Sajnáltuk, hogy a párbeszédek mindeddig „elvesztek", mert nem rögzítettük ezeket – mondta Sztanó Zsuzsanna, az SZTE JGYPK festő szakos hallgatója. A nyolc fiatal képzőművész alkotta Hermész csoport egyetemi hallgatókból és végzettekből áll. Nemrég a szegedi Eötvös-kollégiumban rendeztek bemutatkozó kiállítást, amelyen festményeket, grafikákat és térinstallációkat tártak a közönség elé. Mindenki a rá legjellemzőbb munkákat választotta ki.

A művészvilág hírvivői (galéria)

Tagok

Négy grafikus, Dér Julianna, Kovács A. Gyula, Nagy-Pál Andrea, Marton Ákos; három festő, Gergely Borbála, Sztanó Zsuzsanna, Hegedus Ioan Andrei és Szabó Nelli üvegművész alkotja a szegedi Hermész csoportot, amelyet – mint mondják – a kutatómunka különböztet meg a többi, hasonló alkotói körtől.

Amellett, hogy kiállítanak, kiadványokat és interjúkat készítenek hazai és külföldi kortárs képzőművészekkel. Azért választották névadójuknak Hermészt, aki a görög mitológiában az istenek hírnöke, mert maguk is egyfajta hírvivő szerepet vállalnak azzal, hogy dokumentálják és bárki számára elérhetővé teszik a megszerzett ismereteket – tudtuk meg Gergely Borbálától. A festészetre szakosodott lány Franciaországban, Quimperben is tanult, ahol más szemléletmódot ismert meg. Internetes oldalukra eddig a Miguel Epes argentin származású festőművésszel, a Walt Disney illusztrátorával készített interjút, a Hans-Ulrich Wutzler német festőművészről és a szegedi Sejben Lajos képzőművészről írt cikket töltötték fel, de folyamatosan bővítik majd az archívumot.

– Terveink szerint szakrális terek felé is nyitnánk. Templomokban rendezett tárlatokon nyerne igazi jelentőséget az üveg – fogalmazott Szabó Nelli, aki építészeti síküveg szakon végzett. A hermészesek mestereik között említik például Aranyi Sándort, Roskó Gábort, Kovács Kevét és Eszik Alajost. Jövőre Egerben is megjelennek az ifjú művészek a kétévente tartott Országos Művészeti Diákköri Konferencián.

Olvasóink írták

 • 4. TakariTo 2012. december 06. 20:14
  „Szerintem, -ha már kérdeztek válaszolok, mert úgy illik, -de utoljára. Miért gondolják bizonyos emberek, hogy kiválasztottak, és lenézik a postán dolgozókat, vagy mondjuk a villanyszerelőket -és sorolhatnám... Azt írod, hogy kreatívabb munkakört... mint egy postán dolgozó... Honnan gondolod, ha nem próbáltad, hogy az nem kreatív? Mert dolgozni kell napi 8 és félórában? Ezek a művésznek nevezett fiatalok, akik alig múltak 20 évesek, már elvből menekülnek mindenfajta munkától sajna. Azt hiszik a butuskák, hogy manapság, ebben az igen kemény világban, majd rájuk talál egy mecénás és megveszi a gyengécske, idézem: "vízfestékkel meg a temperával" készített totál fölösleges és gyermekded munkáikat. A valóság, amikor nem lesz pénz az albérletre sem, majd felébreszti őket, és elmennek mind szépen napi 8-9 órába eladónak, vagy mondjuk a postára dolgozni, ha felveszik őket, mert az sem biztos. Mivel már oda is számviteli főiskola kell minimum! Én olvastam igazi művészekről könyveket, és néha elmegyek kiállításokra is, így jutottam el most is. Ajánlom elolvasni Renate Krüger: Az ifjúság kútja c. könyvét -annak is kezdetben a hátsó borító fülét...”
 • 3. Francis 2012. december 06. 13:49
  „1. TakariTo-nak:
  Én nem vagyok e témában és magában a művészetben érintett. De: Szerinted létezik olyan egyáltalán, hogy valaki "kész" művész lesz? És ha igen, ez attól függ, hogy milyen iskolát végez el? Nem inkább folyamatosan érik és fejlődik a tanulmányokkal párhuzamosan a személyiség és ez visszahat a kifejezésmódra? Szerinted ha valaki kreatívabb munkakört akar, mint egy postás, akkor ahhoz nem kell ugyanúgy a technikai részeket megtanulni? Egyáltalán mi értelme volt a hozzászólásodnak a f*kázáson kívül? Szerinted egy képzőművészeti projekt nem hozhat pénzt, munkahelyet, hasznot? Szóval magyarázd már el légyszíves, hogy mitől lesz művész valaki szerinted: jól tud bánni a vízfestékkel meg a temperával és szép képeket rajzol, amit a karácsonyi vásáron el lehet adni? Esetleg szexis plakátjait ki tudod ragasztani az öltözőszekrényedre? Vagy mi az, hogy művész?”
 • 2. JoGabor 2012. december 06. 12:13
  „Gratulálok a fiataloknak, szép, humánus kezdeményezés, csak így tovább.
  Persze vigyázzanak, manapság képzőművész szinte bármivel magára vonhatja a blaszfémia vagy a nemzetgyalázás vádját, ha netán még "tevékenységet folyattatnak", a végén ki is rúgják őket bárhonnan.
  Célszerű, ha a műveket kiállításuk előtt bemutatják a magasan művelt és igen nagyon műkritikus fidesz-frakciónak, és jóváhagyatják velük. Vagy különben költözhetnek át Európába (Pozsonyba, Kassára, Nagyváradra, Kolozsvárra, Aradra, Szabadkára, Újvidékre - utóbbi kettő hamarosan Európa lesz, viszont Agyarország egyre kevésbé az).”
 • 1. TakariTo 2012. december 05. 22:36
  „Hermész Pszichoterápiás Magánrendelő - Pécs
  Ezt lehetett még találni a csoportról.
  Avagy mióta "művész" valaki 3 év főiskola-féleség után?
  Még az MKE után sem lesz az a fiatal automatice...
  Keressenek maguknak tisztességes munkát. Mondjuk
  a postán lehetnének hírvivők nyugodtan. El kéne
  a szorgos kéz néha...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A statisztikák szerint jól futnak a villamosok

Bár sokszor látni lefulladt villamosokat Szegeden, az SZKT statisztikái szerint elenyésző a tuják meghibásodása. A hibákat lehetőleg még a vonalakon próbálják orvosolni. Tovább olvasom