Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

A Múzeumok éjszakáján 3 helyszínen nyílik a 6 milliárdos Pompeji-kiállítás

Fél éven keresztül mutatják be Pompeji műkincseit: a városét, melyet időszámításunk szerint 79-ben a Vezúv lávája temetett maga alá, és amely a 16. század óta egy 66 hektár területű romváros.
Múzeumtörténeti kiállítás nyílik június 25-én, a múzeumok éjszakáján a szegedi Móra-múzeumban és kiállítóhelyein egyszerre. Fél éven keresztül mutatják be Pompeji műkincseit. A városét, melyet időszámításunk szerint 79-ben a Vezúv lávája temetett maga alá, és amely a 16. század óta egy 66 hektár területű romváros.

Ezzel az összeállítás a városi intézmény olyan nagy tárlatainak sorába illeszkedik, mint a két évvel ezelőtti látogatórekordot elért egyiptomi kiállítás, illetve a Dalí-, Csontváry- vagy Munkácsy-bemutató – jelentette be Solymos László (MSZP), szegedi alpolgármester szerdai sajtótájékoztatón. Olyan műtárgyak, történeti ereklyék érkeznek Szegedre a Nápolyi Múzeum anyagából, amelyeket Közép-Európában eddig nem lehetett látni. Szeged előtt a londoni British Museumban és Kanadában mutatták be. A Pompeji-kiállítás országos megismertetéséhez 10 millió forinttal járul hozzá a város.

– Két éves előkészületek után megszületett a megállapodás. 120 egyedülálló műtárgy érkezik a Nápolyi Múzeumból, melyet  magyar gyűjtemények régészeti anyagából egészítünk ki. Különleges római kori leleteket várunk Szombathelyről, Aquincumból és a nemzeti múzeumból – vette át a szót Fogas Ottó, a Móra-múzeum igazgatója. Állami garanciavállalás mellett az olaszországi kollekció biztosítási értéke 15-20 millió euró (4,7-6,3 milliárd forint). A Fekete Házban állítják ki a hazai anyagot; a mindennapi életet, a gladiátorok világát mutatják be, és az erotikát jelenítik meg. Kuriózum lesz a világon egyedül létező gladiátorsisak, melyet minden gladiátorfilmhez alapul vesznek. A tárlat utóbbi részét csak felnőttek látogatják majd. A közművelődési palotában lesz látható az előkelők élete, az épületek és a fórum. 13 freskó is érkezik, közte egy 2x1,5 méteres is. Kísérőkiállításként a Kass Galériában a Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel rendeznek bemutatót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pick és Videoton vezér az SZTE élén

A szervezet elsősorban a gazdasági irányításért lesz felelős. Tovább olvasom