Délmagyar logó

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 11°C | 21°C Még több cikk.

A nemzet csótánya az X-Faktorban - interjú

A szocializmusban fellépni sem mindig engedték, most az MTV Icon című műsorában kortárs előadók dolgozták fel Nagy Feró dalait. „A nemzet csótánya" lesz az X-Faktor című tévés tehetségkutató egyik mentora: inkább szigorúnak tartja magát, de néha apáskodik. A Beatricével sokat koncerteznek, új albumukat többek között az emberi hülyeség „ihlette".
– Ön, akit az előző rendszerben a Beatricével fellépni sem engedtek egy idő után, mit szólt hozzá, amikor megtudta: az MTV Iconja lett Ákos mellett?
– Nagyon meglepett, azt hittem, Kész átverés Show készül. Akkor kezdtem komolyan venni a dolgot, amikor leültem beszélgetni Lévai Balázzsal, az Icon szerkesztő-műsorvezetőjével. Nagy megtiszteltetés, hogy elővették a dalaimat.

– A koncertről készült felvételen úgy látni: mintha kicsit meghatódott volna. Van kedvence a feldolgozások között?
– Örültem, hogy olyan nóták is előkerültek, amelyek nem voltak annyira divatosak, mint például a XX. század vagy az ős-bikinis Quasimodo. Kedvencet talán nem is tudok mondani – minden dalomat kell, hogy szeressem. Nagyon tetszett, amit Copy Con csinált, a Kerekes Band is fantasztikus volt, a Depresszió, a Blind Myself – tulajdonképpen az összes feldolgozás.

– Egy ideig olyan műsorokban láthattuk, amelyeknek nem volt közük a zenéhez: Sztárok a jégen, Vacsoracsata. Biztosan örült annak is, hogy végre a saját „műfaja" miatt is keresik.
– Már akkor készültem arra, hogy előbb-utóbb sikerül magam belopni egy zenével foglalkozó műsorba. Először mégsem akartam elvállalni a mentori felkérést a jövő héten induló X-Faktorba, annyi más elfoglaltságom volt: tévés, rádiós munkák. Végül megfűztek, ami azért is sikerült, mert ez nem egy hagyományos tévés tehetségkutató. Nagyon érdekes és nagyon kegyetlen. Olyan, mint az élet.

Nagy Feró
Nagy Feró

– Mi egy mentor feladata pontosan?
– Eddig ugyanaz volt, mint egy zsűritagé, de ez a válogatás után megváltozik: minden mentorra jut három versenyző, akiket segít. A mentorok egymással is versenyeznek, akár ők is beszállhatnak a produkciókba, vagy irányíthatják a pártfogoltjaikat. Arról viszont nem mi döntünk, ki jut tovább, hanem a közönség. Mi csak a véleményünket mondhatjuk el.

– Ön szigorú vagy lágyszívű mentornak tartja magát?
– Néha úgy érzem, gyengéd szívű apaként állok hozzájuk, néha viszont nagyon cinikus, megmondogatós vagyok. A többiek cukkoltak, hogy apáskodó szerepet játszom, de én úgy vettem észre, többször fordul elő, hogy kegyetlenül megmondom az igazat. Amikor olyan fiatalokat kell megítélni, akik tehetségesek, de még nem elég érettek, akkor is biztatom őket, ha kiesnek.

– A kisebbik fia a Beatricében dobol. Vele szemben mennyire kritikus?
– Velünk nőtt fel, ötéves kora óta dobol. Most húszéves, és mostanában lett igazából a dobosunk, már egész estés koncerteket is végigjátszik. Egyébként, ha az ember elég öreg, már nem kritikus, hanem tanácsadó. Annyi tapasztalatot szerzett az életben, hogy a kritikát úgy is el tudja mondani, hogy ne legyen bántó. Ma már azt is jobban lehet bizonyítani, miért jó vagy nem jó az, amit játszik a zenész. Vegye fel, játssza vissza, és látja: igaza van-e a kritikának. Egy videokamera kőkeményen megmutatja az igazságot. Persze van, aki nem hajlandó elfogadni a tanácsot. Annyi „okos" ember él ma a világon.

– Mennyit koncerteznek manapság a Beatricével és az ős-Bikinivel?
– Az ős-Bikinivel nem olyan sokat, a Beatricével viszont elég sokat játszunk, Nagy Feró és a Beatrice néven. Ott vagyunk minden nagyobb fesztiválon – a legközelebbi a Szegedi Ifjúsági Napok lesz –, hívnak miket falunapokra, Erdélybe is. A nyáron 80 körüli fellépésünk volt. Készül az új lemez is, éppen stúdiózunk – október elején jelenik meg. Nem adunk ki túl sűrűn albumot, az utolsó 5 éve jött ki, nem volt új gondolat, ötlet. Most azonban kicsit felmérgesített bennünket a világ.

– Például mivel?
– Nehéz volt megérteni, kibírni, miért vegzálnak minket az előző rendszerben, de a kollektív hülyeség ott maradt az emberek agyában. Az internetes fórumok 90 százalékára például borzasztó emberek írnak, olyan dolgokról, amikhez nem is értenek. Meg tudok döbbenni rajta, honnan veszik a bátorságot, hogy azt mondják valakire, ez egy hülye paraszt. Ezt úgy hívják: bunkóság. Az emberekben nincs semmi tisztelet a másik iránt, olykor irigységből taposnak bele egy-egy hírességbe, akiről nem tudnak semmit. Az új lemez címadó dala is arról szól: csak a hülyék holtbiztosak mindenben, az okos tele van kételyekkel.

Ragadós becenév

Nagy Feró elmesélte: ő maga nevezte el magát a nemzet csótányának 1980-ban – bosszúból, ha már a nemzet csalogánya nem lehet. – Jó punkosnak tűnt, de sokkal ragadósabb lett, mint gondoltam – mondta az emlékezetes becenévről. A legendás piros alapon fehér pöttyös, „babos" kendő pedig, amit minden magára valamit is adó Beatrice-rajongó viselt az 1990-es években, a véletlennek köszönhető. – Lilás-rózsaszínes kendőt hordtam a fekete bőrszerkómhoz, amire a csajom azt mondta: elég utálatos. Elhozta a nagyanyja babos kendőjét. Azonnal tudtam: óriási dologba botlottam, hiszen ez egy munkavédelmi ruhadarab, és amiben benne volt a munka szó, az a szocializmusban sokat jelentett. Koncerten mondtam: majd ha eltűnnek a fehér pöttyök a piros kendőről, akkor lesz itt a Kánaán, és legyen ez a kendő az összetartozásunk jelképe. Rendőrségi ügy lett belőle, kihallgattak szervezkedésért.

Olvasóink írták

 • 16. Konrad 2010. augusztus 26. 15:40
  „Feró azon kevés zenészek egyike, aki mindig segítette a fiatalokat. Ez a mentor szerep igazán illik is rá. Kár, hogy ehhez be kell mennie egy RTL-be, de mit csináljunk, most ott van ilyenre pénz.

  És a stílusa? Én épp azért szeretem, mert ilyen :)”
 • 15. rézike 2010. augusztus 26. 07:55
  „:) :) ...nem is tudom...van lejjebb ? ....”
 • 14. greg 2010. augusztus 26. 07:50
  „A nemzet patkánya. :D Anyja még öltözködni se tanította meg. :D”
 • 13. persona 2010. augusztus 26. 07:46
  „8. látom, AFC rajongó vagy..:)”
 • 12. Elendur 2010. augusztus 26. 03:51
  „:):):):):):)
  :)rézike:)
  :):):):):):)”
 • 11. dublini 2010. augusztus 26. 01:32
  „Egyesek hogy kiborultak Feró jelenlététöl.....
  Nekik ajánlanám a magyar zenei csatornát, ahol az izlésüknek megfelelően válogat6nak az 1nyári illetve a 1 tanévnyi életperiodusú frissen felfedezett, megalkotott, kitalált remek zenekarok között....”
 • 10. smalltown 2010. augusztus 25. 19:48
  „egy gagyi alkesz, diszko-csotany.”
 • 9. liongate 2010. augusztus 25. 17:27
  „,,csak a hülyék holtbiztosak mindenben"”
 • 8. rézike 2010. augusztus 25. 15:48
  „Egy kultúrálatlan tajp.r.szt, aki azt hiszi, ha gondolkodás nélkül kimondja amit gondol, az jófejség, közben csak bunkóság.
  Egy semmihez nem értő életművész, aki a hasonlóan ostoba csűrhe, valamint az ezt meglátó média hátán fel tudott kapaszkodni oda, ahol most van.
  Sajnos a műsorban lesznek olyan ,- nála sokkal nagyobb tudással rendelkező, de még kezdő művészek, akiknek a leendő pályáját egy ilyen senkiházi fogja meghatározni. Döbbenet. Ferróval meg is határozták a műsor színvonalát.”
 • 7. TrombiFrédi 2010. augusztus 25. 15:26
  „Feró majd belelkesíti őket,mint a vacsoracsatában, lesz itt mentorság!:)”
 • 6. gróf 2010. augusztus 25. 14:48
  „5!
  :D
  Ezeket a szövegeket a Feró írta, csak már a feledésbe merült...a szövegírójuk! Vitathatatlanul slágerek voltak vagy azok is a megfelelő közönség előtt. Biztos lesz aki örül ha Ő ír neki szöveget!

  http://www.youtube.com/watch?v=hEEiwuFRm8I

  http://www.youtube.com/watch?v=gV8Yw6WVpKQ”
 • 5. szatyi 2010. augusztus 25. 14:23
  „"A zsűri tagok formálhatják a versenyzőket, minden mentor kap 2-4 versenyzőt."
  Nem irigylem azt a versenyzőt akit a Feró fog formálni!”
 • 4. gróf 2010. augusztus 25. 13:46
  „1. hozzászólás THE 2010.08.25. 12:25

  A zsűri tagok formálhatják a versenyzőket, minden mentor kap 2-4 versenyzőt.

  3. hozzászólás deszkás 2010.08.25. 13:01

  Üzemmérnöki diplomája van, színpadi szerepei, nagylemezei, filmszerepei, szikronjai, rádióműsora.
  A ´70-s évek óta zenél és koncertezik a közönségének...úgy, hogy nem volt spiclinek beszervezve mint pl Vikidál. Pokolgép, Bikini szövegeket is Ő írta.
  Biztos szar ha 40 éve ebből él...”
 • 3. deszkás 2010. augusztus 25. 13:01
  „MTV ikon? Ez már a békasgge alatt kategória! Ha most születne a kutya se ugatná meg. A csótány nagyon hizelgő.”
 • 2. rézike 2010. augusztus 25. 12:48
  „...én pont miatta nem fogom nézni a műsort..”
 • 1. THE 2010. augusztus 25. 12:25
  „Miben másabb a műsor a megasztárnál, vagy a csillag születiknél?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Út az ipari parknak Kisteleken

Kistelek - A Dél-Alföldi Operatív Program keretében Kistelek önkormányzata 2008 decemberében… Tovább olvasom